Brexit-trætte briter dagen derpå: 'Det gør os til grin i hele verden'

Politikerleden er til at tage og føle på blandt Londons indbyggere.

I går var op mod en million briter på gaden for at demonstrere mod blandt andet politikernes manglende evne til at eksekvere brexit. "Ingen stemte for nationalt selvmord", lyder teksten på dette banner. (Foto: © VICKIE FLORES, Scanpix)

- Det gør mig vred, meget vred.

Sådan siger britiske Lucy Farrington, da DR Nyheder møder hende i London i dag.

Det er dagen efter, at det britiske parlament - endnu engang - ikke er lykkes med at få en brexit-aftale stemt igennem.

Det var ellers meningen, at parlamentet i går skulle stemme ja eller nej til den brexit-aftale, som Boris Johnson har forhandlet på plads med EU, og som skulle sikre, at Storbritannien forlader EU den 31. oktober efter planen.

Men i stedet stemte parlamentet ja til et ændringsforslag, som skal tvinge premierministeren til at bede EU om udsættelse af brexit, indtil det britiske parlament har godkendt den lovgivning, der gør brexit mulig.

Derfor kom aftalen aldrig til afstemning - og den britiske befolkning er endnu engang efterladt i uvished om, hvornår den brexit, som de stemte ja til for over tre år siden, kommer til at finde sted.

Ikke mere fjumren

Lucy Farrington stemte selv nej til brexit, dengang briterne gik til folkeafstemning i 2016. Men uanset overbevisning, når det kommer til brexit, så har den britiske befolkning krav på en afklaring - og jo før, jo bedre, siger hun.

- Jeg tror bare, at befolkningen har brug for, at der sker noget. Ikke mere fjumren, ikke flere udsættelser, siger hun og tilføjer, at hun desværre ikke tror på, at der kommer en løsning på brexit lige med det samme - selvom hun ville ønske det.

- Jeg kan ikke se, hvordan det her skulle blive løst indenfor en overskuelig fremtid. Det gør os til grin i hele verden, og jeg får lyst til at sige: Det er ikke os. Det er dem, der bestemmer, siger hun og peger i retning af parlamentsbygningen.

Partipolitik kommer først

Londoner Mornay Voigt er også skuffet over, at det endnu en gang ikke lykkedes for det britiske parlament at blive enige om brexit.

Han kalder det skammeligt, at Storbritanniens politikere endnu ikke har ført den brexit ud i livet, som briterne stemte ja til for over tre år siden.

- De er folkets repræsentanter - og folket har talt. Uanset om man er enig med det eller ej, så er det det, der skal ske, siger Mornay Voigt, som heller ikke selv stemte for et brexit.

Han håber også på, at brexit kan finde sted som planlagt den 31. oktober, men har heller ikke megen tiltro til, at parlamentarikerne kan lægge deres uenigheder til side og blive enige om hvordan.

- Jeg ville elske, hvis de kom frem til en beslutning, men jeg har ikke særlig stor tiltro til det. Det har allerede taget en evighed, og jeg tror, politikerne sætter deres egne partiinteresser forud for folkets interesser, siger han.

Hvis jeg var Europa...

Også Amanda Taylor-Jones er godt træt af de britiske politikere, som hun mener skalter og valter med landets demokrati.

- Jeg stemte ikke for at forlade EU, men vi bor i et demokrati, og derfor støtter jeg det, som flertallet har valgt. Sådan er spillereglerne. Nogle gange går det din vej, andre gange gør det ikke.

- Men det, der foregår med vores regering, er bare et kæmpe rod. Og de mennesker, der sidder i parlamentet og hele tiden stemmer imod ting, burde ikke gøre det. For vi lever i et demokrati, og nogle gange må man acceptere, at befolkningen ikke har stemt, som du ønsker, siger hun.

Hendes ønske er, at der bliver afholdt valg, så regeringen kan blive skiftet ud.

- Nogen bliver nødt til at gøre noget. Og man kan sige meget om Boris Johnson, men i det mindste har han forsøgt at gøre noget, siger Amanda Taylor-Johnson.

- Det er ikke et spørgsmål om, om jeg personligt synes, vi bør forlade EU. Vi skal forlade EU, fordi man ikke kan leve i et demokrati og så pludselig beslutte, at vi kan lave om på en beslutning, bare fordi man ikke bryder sig om den. Vi må acceptere det, siger hun.

Hvad venter briterne i de næste dage?

Det er ingen smal sag at få ført brexit ud i livet, viste det sig endnu en gang for premierminister Boris Johnson i går. (Foto: © UK PARLIAMENT, Scanpix)

Det forventes, at den britiske regering senest tirsdag vil fremlægge lovgivning, der vil sikre, at brexit finder sted den 31. oktober som planlagt. I morgen mandag vil regeringen også anmode om at selve brexit-aftalen bliver sat til afstemning i parlamentet.

Imidlertid har premierminister Boris Johnson skrevet til EU og bedt om udsættelse, som han er forpligtet til ifølge britisk lovgivning - på trods af, at han ikke ønsker endnu en udsættelse.

Det er forventningen, at EU vil sige ja til endnu en udsættelse - den tredje af slagsen - hvis altså det britiske parlament inden da har givet grønt lys til den brexit-aftale, som premierministeren har forhandlet sig frem til med EU.