Det britiske underhus har i eftermiddag taget hul på endnu en afgørende debat i den lange brexit-saga.
Debatten handler om det 110 sider lange lovforslag om udtrædelse af EU, som blev fremlagt i aftes.
Premierminister Boris Johnson satser på at presse behandlingen af lovforslaget igennem underhuset inden fredag. Dermed har han nemlig stadig en chance for at føre Storbritannien ud af EU 31. oktober, som han har lovet.
Og Boris Johnson har nu sat hårdt mod hårdt ved at gøre netop tidplanen til det afgørende spørgsmål i dagens debat.
To afstemninger
Dagens debat ventes at munde ud i to afgørende afstemninger i underhuset:
- 1
En afstemning om, hvorvidt lovforslaget skal sendes til videre behandling.
- 2
Hvis lovforslaget sendes videre, skal der stemmes om regeringens tidsplan for behandlingen af lovforslaget.
Umiddelbart virker den første afstemning mest skelsættende. Hvis parlamentarikerne stemmer ja - som analytikere venter - vil det være første gang, at en afstemning om en brexit-aftale får flertal i underhuset.
Men netop nu samler opmærksomheden i Storbritannien sig om afstemning nummer 2, for her ser oddsene markant dårligere ud for Boris Johnson.
Truslen fra Johnson
Premierministeren har bekræftet, at han vil trække lovforslaget tilbage, hvis tidsplanen bliver forkastet.
- Loven bliver nødt til at blive trukket tilbage, og vi bliver nødt til at gå videre til et parlamentsvalg, siger Boris Johnson.
Premierministeren har flere gange forsøgt at få parlamentarikerne til at gå med til et nyvalg. Det kræver dog ifølge reglerne totredjedel flertal i underhuset at skaffe et valg i utide. Og hidtil har det store oppostionsparti, Labour, blokeret for den mulighed.
Her til eftermiddag tilkendegiver kilder i Labour over for Reuters, at man kun vil støtte et valg, hvis brexit bliver udskudt i så lang tid, at valget kan nå at blive holdt.
Flere analytikere og medier - som for eksempel Financial Times - mener dog, at Boris Johnsons udtalelser efterlader plads til en helt trejde mulighed: At EU går med til at udsætte brexit-dato i nogle få uger, så lovforslaget kan nå at få en mere grundig behandling i det britiske parlament.
Derved kan der skabes en situation, hvor premierministeren ikke behøver trække lovforslaget tilbage, selvom regeringen skulle tabe afstemningen om tidsplanen, lyder argumentet.
Cirkusdyr fik mere tid
Lovforslaget blev som sagt offentliggjort i aftes, og parlamentarikerne har derfor haft mindre end et døgn til at læse de 110 sider samt mere end 300 siders bilag.
Det har fået flere parlamentarikere til at lange ud efter premierministerens tidsplan. Herunder den tidligere konservative undervisningsminister Justine Greening, som nu sidder som uafhængigt medlem af Underhuset.
- Vi har brug for en fornuftig mængde tid til at granske og forbedre dette lovforslag. Det tror jeg ikke, kan gøres på to dage, siger hun til tv-stationen ITV.
Også direktøren for den uafhængige tænketank Hansard Society, Ruth Fox, kalder det “latterligt”, at politikerne har fået så kort til at gennemgå 435 siders dokumenter.
Parlamentarikeren Caroline Lucas fra partiet De Grønne peger på, at de britiske politikere fik langt mere tid til at debattere en lov om cirkusdyr tidligere i år.
Her gik der næsten tre måneder fra forslaget blev fremsat, indtil det blev til lov.