Brexit-fyrtårnet Dominic Cummings lyser stadig

Han blev kendt som leave-kampagnens chefstrateg, nu giver han den som Johnsons toprådgiver.

(Foto: © HANNAH MCKAY, Scanpix)

Bag premierminister Boris Johnson står en uanselig mand med høje tindinger ofte iført vatteret vest. Briterne kender ham som arkitekten bag kampagnen for at forlade EU i 2016, hvor han opfandt det simple, mundrette budskab:

- Let's take back control (Lad os tage kontrollen tilbage, -red.).

Flere vil kende ham, fordi han er blevet portrætteret af skuespilleren Benedict Cumberbatch i en ny HBO-film, der handler om selvsamme kampagne. Andre vil kende ham, fordi tidligere premierminister David Cameron har kaldt ham en "karrierepsykopat".

Hans navn er Dominic Cummings, og når det kommer til brexit, er han her der og alle vegne. For tiden giver han den som toprådgiver for Boris Johnson, men for første gang er panseret omkring ham måske ved at slå revner.

DR Nyheder tegner her et portræt af manden bag megen af brexit-virakken. For selvom han været væk fra den politiske frontlinje i nogle år, så har han igen indtaget en nøglerolle i den aktuelle brexit-problematik.

Og det selvom den mere sladdervorne del af britisk presse mener at vide, at Cummings har aflyst en planlægt hospitalsbehandling, fordi Johnson har bedt om hans hjælp til at lede landet mod brexit.

Med fra dag ét

På billedet nedenfor ses den nye premierminister i sin nye bolig, Downing Street 10. I hjørnet står Dominic Cummings i en blå t-shirt og klapper. Det er første gang, Johnson besøger Downing Street, efter han blev taget i ed som premierminister, og allerede fra dag et står Dominic Cummings bag ham.

Da Boris Johnson den 24. juli sidste år har første dag som premierminister, er Dominic Cummings også med. Modsat "kollegaerne" i jakkesæt foretrækker Cummings en t-shirt og jeans. (Foto: © pool, Scanpix)

Og i regeringens første 42 dage har Boris Johnsons nye særlige rådgiver været et omdrejningspunkt for debatten både inden- og udenfor Downing Street 10 og den nye regering.

Strategien er af flere britiske medier blevet lagt ud som følger:

En god aftale for Storbritannien skulle ikke opnås gennem hårdt politisk arbejde med forhandlinger med EU og detailplanlægning, men gennem et stort bluff. Boris Johnson skulle udad til satse alt på et no deal-brexit, og så ville Bruxelles blive bange og give sig til sidst.

Boris Johnson skulle bruge ministre, der bakkede op om hans linje og hans ide om, at Storbritannien udtræder af EU den 31. oktober uanset hvad.

Hele 17 ministre fra Theresa Mays regering blev sparket af deres ministertaburetter. Det blev 21 medlemmer også, da de i forgårs stemte imod partilinjen i behandlingen af det lovforslag, der skulle forhindre et hårdt brexit.

Mange mener, at medlemmerne er blevet smidt ud af partiet efter opfordring fra Cummings, og at de ministre, der nu sidder i Johnsons regering, er håndplukket af Dominic Cummings.

Senest har også Boris Johnsons egen bror, Jo Johnson, trukket sig fra partiet i dag torsdag.

Premierminister Boris Johnson til højre og Dominic Cummings til venstre forlader embedsboligen i Downingstreet 10 ad bagvejen. (Foto: © DANIEL LEAL-OLIVAS, Scanpix)

"Advisers advise and ministers decide"

Den ikoniske, britiske premierminister Margaret Thatcher sagde engang:

- Rådgivere rådgiver, og ministre bestemmer.

Det rimer lidt bedre på engelsk: "Advisers advise and ministers decide."

Det har parlamentsmedlemmet Margot James ikke glemt. Hun er en af de 21 konservative parlamentsmedlemmer, der stemte imod partiets linje ved gårsdagens afstemninger. Men under samlingen rettede hun kritik af Boris Johnson og beskyldte ham for at lade sig styre af sin rådgiver, Dominic Cummings.

- En stor kvinde, som både De og jeg, hr. formand (speaker of the house, red.) beundrer, sagde engang: Rådgivere rådgiver, og ministre bestemmer. Jeg vil bede premierministeren have denne erklæring nøje i tankerne i forhold til sin egen chefrådgiver, Dominic Cummings, sagde Margot James forleden og blev tiljublet af størstedelen af Underhuset.

Anti-brexit demonstranter har lavet skilte med Dominic Cummings iført djævlehorn. Nedenunder Cummings er et mindre billede af premierminister Boris Johnson. (Foto: © ISABEL INFANTES, Scanpix)

Igen i pressens søgelys

Dominic Cummings er til trods for sin rolle som særlig rådgiver for premierministeren mest kendt for sin rolle i 'Vote Leave'-kampagnen. Her sikrede han ved brug af nye digitale kampagnemetoder, at svingvælgerne stemte for at forlade EU tilbage i 2016.

Dengang rådgav han både Boris Johnson og hans kollega Michael Gove i, hvordan de simpelt kunne tale for, at briterne skulle melde sig ud af EU.

Men Dominic Cummings er i den grad tilbage i magtens centrum, og store dele af britisk presse har i dag, torsdag, stillet skarpt på Dominic Cummings og hans rolle i britisk politik. Pressen kalder ham "mørkets fyrste" med henvisning til, hvordan han trækker i trådene fra det skjulte.

BBC har i deres live-brexitdækning talt med Matt Sanders, der ligesom Cummings har fungeret som rådgiver for forskellige britiske parlamentsmedlemmer og ministre.

Sanders og Cummings delte faktisk kontor, og han forklarer - ligesom mange medier har rapporteret - at Cummings synes at være i gang med skabe nogle fjendebilleder, han kan bekæmpe sammen med Johnson.

- Jeg tror, det vi nu ser, er ham, der dybest set skaber en fjende, så han virkelig kan rulle ærmerne op og blive involveret i en kamp. Men det er meget overraskende for mange, at de fjender, han har valgt, på en og samme tid synes at være det parti, han er arbejder for, EU og dem, der vil blive i EU, siger Matt Sanders til BBC.