Brasilianske forskere: Forbindelsen mellem zika-virus og små hoveder forbliver uklar

Nye tal gør ikke forbindelsen mellem den sjældne fødselsmisdannelse og den tropiske virus mere tydelig - forskere og WHO kalder på mere forskning på området.

Geovane Silva holder sin søn, Gustavo Henrique, der har microcelafi, på Oswaldo Cruz Hospital i Recife i Brasilien. (Foto: © Ueslei Marcelino, Scanpix)

Brasilianske undersøgelser viser, at der er langt færre tilfælde af mikrocelafi - altså når børn fødes med lille hjerne og hoved, i Brasilien end først frygtet.

Det får brasilianske forskere til at kalde på langt mere forskning af koblingen mellem den frygtede zika-virus og mikrocefali. Det skriver nyhedsbureauet Associated Press (AP).

Ifølge nyhedsbureauet har forskere undersøgt de over 4.000 mistænkte zika-tilfælde. I en grundig undersøgelse af 700 tilfælde har myndighederne bekræftet 270 tilfælde som værende zika-virus, og udelukket 462.

Men de seneste tal betyder ikke, at man er kommet nærmere på svaret om forbindelsen mellem virussen og mikrocefali - eller at man skal tage virussen mindre alvorligt, lyder det.

- Jeg mener ikke, at frygten for zika-udbruddet bør være mindre, siger Paul Roepe, vicedirektør ved Institut for smitsomme sygdomme ved Georgetown Universitet til AP.

De brasilianske myndigheder holder da også fast i, at udbruddet af virussen har medført en drastisk stigning i antallet af børn, der bliver født med mikrocefali.

Frygten for fødselsmisdannelser har fået de amerikanske myndigheder til at fraråde gravide kvinder at rejse til Brasilien, ligesom myndighederne i El Salvador, Colombia og Brasilien har frarådet kvinder at blive gravide, så længe virussen er i udbrud.

Verdenssundhedsorganisationen, WHO, understreger, at der fortsat ingen videnskabelige beviser er på en forbindelse mellem virussen og forekomsten af mikrocefali. De seneste tal fra Brasilien understreger ifølge organisationen, hvor lidt man endnu ved om virussens effekter.

Sagen kort

  • Op til 27 lande er berørt af zika-virus - herunder Brasilien, men også lande som Thailand, Mexico og Maldiverne.

  • Virussen bliver overført fra Aedes-myggene til mennesker.

  • Kun en ud af fem personer vil opleve symptomer.

  • Hvis man får symptomer, kan der gå op til tre uger fra smitte til symptomer.

  • Symptomerne er mild sygdom med feber, udslæt, muskel- og ledsmerter, hovedpine og øjenbetændelse.