Brande fortsætter med at hærge i Australien: 'Man må nok vente på regnen'

23 er omkommet i brandene, hvor mindst 1.500 huse er brændt ned til grunden.

Himlen er rød i Sydøstaustralien, hvor borgerne bliver opfordret til enten at skynde sig væk eller til at søge i læ for de uundgåelige brande. (Foto: © Tracey Nearmy)

De voldsomme brande, der hærger Australiens øst- og sydøstkyst, fortsætter med at brede sig med stor hast.

Mindst 1.500 hjem er brændt ned til grunden, og tidligere i dag blev dødstallet opjusteret til 23, efter en 78-årig mand og hans søn mistede livet i ilden på Kangaroo Island.

Mange er desuden meldt savnet.

Beredskabet i staten New South Wales har i løbet af dagen opfordret dem, der ikke har ladet sig evakuere til at søge læ og forberede sig på brandene i statens særligt udsatte områder:

- Hvis du er i Tallong, Werai, Exeter, Manchester Square, Avoca, Fitzroy Falls, Barrengary eller de omkringliggende områder, så er det for sent at tage afsted. Søg læ, når branden nærmer sig, skriver beredskabet på Twitter.

Det er især staterne Victoria og New South Wales, der er hårdt ramt af flere hundrede separate brande. En stor del af brandene er fortsat ude af kontrol.

I Victoria har tre mindre brande lørdag forenet sig til en stor brand, som fylder et område på størrelse med New York-bydelen Manhattan, skriver CNN.

Himlen bliver rød

De voldsomme brande maler himlen orangerød, og røgen ligger tungt over de østlige dele af Australien.

Se her, hvordan det ser ud:

  • Nancy Allen og Brian Allen har vandet deres hus i håbet om at det kan redde det, når ildebrandene når frem. (Foto: © Tracey Nearmy)
  • Premierminister Scott Morrison er blevet kritiseret for ikke at tage brandene alvorligt og for ikke at ville ændre sin klimapolitik. (Foto: © Stringer .)
  • Resterne af et hjem og en bil i landsbyen Balmoral. (Foto: © Matthew Abbott, Matthew Abbott/Panos Pictures)
  • Kæmpe skyer af røg ligger over den vestlige del af landet. Her i Victoria. (Foto: © AUSTRALIAN MARITIME SAFETY AUTHO)
  • Det er over 40 grader mange steder i landet, og brandene har fået mange australiere til at søge i sikkerhed ved strandene. (Foto: © Saeed Khan, AFP or licensors)
  • Det er et trøstesløst landsskab, der står tilbage, når det lykkes brandmændene at få slukket ilden. (Foto: © STRINGER)
  • Mange tusinde brandfolk kæmper i døgndrift for at få brandene under kontrol, men alene i New South Wales er over 100 brande stadig i gang. (Foto: © Peter PARKS, AFP or licensors)
  • Australiens vilde dyreliv er svært berørt af brandene, og det skønnes at op mod en halv milliard dyr er enten døde eller flygtet på grund af branden. (Foto: © Saeed Khan, AFP or licensors)
1 / 8

Må vente på regnen

Mørket er for længst faldet på i landet, men slukningsarbejdet fortsætter ind i natten.

Tidligere i dag meddelte Australiens forsvarsminister, Linda Reynolds, at 3.000 militærreserver er blevet sat ind til at assistere med slukningsarbejdet.

De 3.000 reserver svarer i antal til de brandfolk, der kæmper mod brandene i New South Wales. Men selv med de nye reserver bliver det svært at få brandene under kontrol.

Lars Høg Schou, der er operativ chef i Beredskabsstyrelsen.

Det vurderer Lars Høg Schou, der er operativ chef i Beredskabsstyrelsen og derfor har erfaring med brandslukning på dansk jord.

- Man kan nok ikke stoppe dem lige nu. Men man kan prøve at begrænse udbredelsen til at komme hen til nogle områder, hvor mennesker og byer ikke er i fare.

Det vil kræve enorme mængder brandfolk og vand at slukke brandene én for én, så Lars Høg Schou mener, at man må sætte sin lid til naturens egne kræfter.

- Udbredelsen, vinden og temperaturerne er så voldsomme, at man nok må vente på, at der kommer regn.

Det er faktisk især vinden, der vanskeliggør slukningen, fortæller Lars Høg Schou.

- Vinden virker som en blæsebælg i pejsen. Samtidig er ilden så kraftig, at den suger luft til sig, så det giver også en kraftig vind.

Marts er den mest regnfulde måned i Sydøstaustralien.