Boris Johnson strammer britiske restriktioner efter fund af mere smitsom coronavariant

Herhjemme holder Statens Serum Institut skarpt øje med en række smittetilfælde.

Fra midnat vil en tredjedel af briterne igen være underlagt en nedlukning. Denne gang på grund af en ny corona-variant, der spredes med stor hast. (Foto: © Toby Melville, Scanpix)

En ny variant af coronavirus, der ifølge de britiske sundhedsmyndigheder er 70 procent mere smitsom end andre stammer, udløser nu nye restriktioner i store dele af England.

Det meddelte Storbritanniens premierminister Boris Johnson i går på et pressemøde, hvor han fortalte, at man i London og det sydøstlige England rykker fra kriseniveau 3 til 4.

- Udfra den foreløbige viden, som vi har om denne nye variant, og den potentielle risiko, som den udgør, så er det med et meget tungt hjerte, at jeg må fortælle jer, at vi ikke kan holde jul som planlagt, lød det fra premierministeren.

Varianten af coronavirusset, N501Y, som der også er fundet ni smittetilfælde af i Danmark, er tilsyneladende ikke farligere end andre virusstammer.

Men antallet af nye smittetilfælde er steget markant i England de seneste to uger.

Hvor man for en måned siden så den nye variant af coronavirus i hvert fjerde nye smittetilfælde i London-området, er det i dag over 60 procent.

Der er også blevet fundet tilfælde af varianten udenfor London og det sydøstlige England, men det er her, at hovedparten er konstateret.

- Virusset har taget fart og bevæger sig hurtigt, og det fører uundgåeligt til en skarp stigning i hospitalsindlæggelser, lød det fra Patrick Vallance, der er regeringens toprådgiver.

'Stay at home', lyder beskeden nu til borgerne i London og det sydøstlige England. (Foto: © TOLGA AKMEN, Scanpix)

De nye restriktioner, som gælder fra i dag og minimum frem til 30. december, indebærer blandt andet, at indbyggerne i de ramte områder ikke må holde jul med andre end dem, de bor sammen med.

Alle ikke-essentielle forretninger og fitnesscentre skal lukke, og folk skal arbejde hjemmefra, medmindre det er umuligt.

Folk må heller ikke rejse ind eller ud af området, og man må kun mødes med en enkelt person, der ikke er en del af husstanden, og det skal foregå udendørs.

Ifølge DR's korrespondent i London, Tinne Hjersing Knusen, er nedlukningen et nederlag for Boris Johnson. Men der var ikke andet for i den givne situation.

- Fra midnat vil en tredjedel af englænderne de facto være under stram nedlukning igen. Det er tredje gang på et år og kun lidt mere end et par uger siden den seneste. Men eksperterne siger, at myndighederne ikke har andet valg.

- Smittekurven er nærmest eksploderet på grund af den nye variant af virus. Den er fundet i store tal i London, hvor hele 62 procent af alle covid-19-tilfælde er af den her muterede variant. Det er forklaringen på, at de har handlet drastisk og hurtigt.

Udviklingen har fået de hollandske myndigheder til at standse alle flyvninger ind i landet fra Storbritannien indtil 1. januar.

- En smitsom mutation af covid-19-virusset cirkulerer i Storbritannien. Det siges, at det spreder sig nemmere og hurtigere, og at det er sværere at opdage, skriver Hollands sundhedsministerium i en meddelelse.

Seruminstitut holder øje med danske tilfælde

Den nye variant af coronavirus er også blevet fundet i Danmark hos foreløbig ni personer i perioden mellem 14. november og 3. december.

Der er tale om seks tilfælde i Storkøbenhavn og tre i Nordjylland på samme adresse. Syv personer af hunkøn og to af hankøn i alderen to til 61.

Ifølge chefvirolog, professor og overlæge Anders Fomsgaard fra Statens Serum Institut, så holder man 'supergodt øje' med den engelske variant - ligesom man gør med flere andre varianter.

- Vi har har helt styr på, hvor de (smittetilfældene, red.) er. Og vi holder også øje med, om det skulle brede sig. Vi har et par stykker i kikkerten, siger han.

(ARKIV) Det er stadig meget, man ikke ved om den 'engelske variant', fortæller afdelingslæge Anders Fomsgaard. (Foto: © Kasper palsnov, Scanpix)

Når man taler om den nye variant som én, så er det faktisk ikke helt rigtigt, fortæller Anders Fomsgaard.

- Den her er kendt for at have ni mutationer i spike-proteinet, hvor 'cluster 5' (mink-mutationen, red.) havde fem. Ni er meget. Og det gør, at man tænker, at den ser mærkelig ud, siger han.

Anders Fomsgaard fortæller, at man tidligere har set en variant, der stammer fra Rumænien, brede sig til at udgøre ti procent af de danske smittetilfælde - og blive på det niveau uden at udvikle sig yderligere.

Og ifølge en kinesisk videnskabelig artikel, så havde den rumænske variant en nedsat følsomhed over for antistoffer.

Men det ved man endnu ikke, om den britiske variant også har.

- Det er både antistoffer efter overstået infektion og efter en vaccination, som vi er nervøse for. Og det sidste har vi ikke kunnet undersøge for endnu.

- Men det kan englænderne gøre, fordi de har folk, der er blevet vaccineret. Og det er de også i fuld gang med. Men de forsøg tager lang tid, siger Anders Fomsgaard.

Herhjemme har Statens Serum Institut ifølge chefvirologen bedre forudsætninger for at holde øje med spredningen af den nye variant, fordi man laver genetiske analyser på en stor del af de positive smittetilfælde.

- I Danmark dækker vi 25 procent af de positive tilfælde med sekventering. I England dækker de kun 10 procent, så vi fører 'big time'. I rå tal bliver det selvfølgelig til meget mere for briterne. Men vi har mere fingeren på pulsen, siger Anders Fomsgaard.

Han vurderer, at de britiske restriktioner indføres af hensyn til et forsigtighedsprincip.

- Simpelthen fordi man ikke har tiden til at lave de undersøgelser, der skal til.

Ekspert: Variant kan udløse nye restriktioner

Der er intet overraskende i, at der nu er fundet en ny variant af coronavirusset, som kan være mere smitsom end hidtil.

Det siger Eskild Petersen, læge og adjungeret professor ved Institut for Klinisk Medicin under Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Aarhus Universitet.

- Det her virus ændrer sig hele tiden. Og det vigtige er, at den her variant ikke giver mere sygdom. Altså at du ikke har større risiko for at komme på hospitalet eller for at dø ved at blive smittet med den her variant.

- Det næste er så, om den svækker effekten af vaccinerne. Men det har vi ikke noget data på endnu, siger han.

De britiske sundhedsmyndigheder begyndte tidligere i december at vaccinere sundhedspersonale med Pfizer-Biontechs coronavaccine. (Foto: © BEN BIRCHALL, Scanpix)

Ifølge Eskild Petersen kan der sagtens være langt flere smittede med den pågældende variant end de tilfælde, som Statens Serum Institut har i kikkerten.

- Det kan forklare noget af det stigende smittetal her i Danmark, hvis vi har en ny variant, siger han.

Når de britiske sundhedsmyndigheder vurderer varianten til at være 70 procent mere smitsom end andre coronavarianter, så betyder det, at kontakttallet stiger, forklarer Eskild Petersen.

- Det vil sige, at hvis du i en given situation ser, at ti smittede i Danmark smitter 12 mennesker, så vil de ti smitte 20 personer med den her variant. Det betyder selvfølgelig, at du får en større spredning.

Hvis det skulle vise sig, at den nye variant er med til at sende smittetallet i vejret herhjemme, så ville det også være naturligt at se på de gældende restriktioner, siger Eskild Petersen.

- Det ville gøre, at de tiltag, vi har, ville virke dårligere. For hvis man skal have et lavere antal virus for at blive smittet, hvis bare få er nok med den her variant, så ville det måske ikke være nok, at vi holder halvanden meters afstand til hinanden.

Opdateret klokken 07.30 blandt andet med oplysningen om, at Holland indstiller flyvningerne.

Rettelse 20 december kl 18.10: Det fremgik tidligere ved en fejl, at med den nye coronavariant ville ti personer smitte 17 personer, men det korrekte tal er 20 personer.