Lange køer, trafikkaos og håndgemæng mellem pendlere og aktivister har ramt Hongkong i morgentimerne, hvor flere end 150 internationale flyafgange er aflyst fra Hongkongs lufthavn, og undergrundstogene kører uregelmæssigt.
Det er demonstranter, der i protest har lammet millionbyens undergrundsstationer. I de travle morgentimer holdt de bevidst togdørerne åbne for at forhindre togene i at forlade stationerne, og flere ansatte i lufthavnen boykotter arbejdet.
Aktivisterne har desuden varslet nye demonstrationer mod lokalregeringen og opfordret til storstrejker.
Hongkong har i omkring to måneder lagt gader til store protester mod styret, men situationen nærmer sig snart et sted, hvor Kina for alvor skrider ind, mener Flemming Ytzen, journalist på Politiken og ekspert i asiatiske forhold.
- Kina signalerer endnu tydeligere end før, at situationen er uacceptabel. Vi nærmer os et punkt, hvor de kan finde på at blande sig, siger han.
Blander sig med køller og kontrol
Selv om Flemming Ytzen forventer, at Kina vil blande sig, forventer han ikke en direkte militærintervention.
- De central-kinesiske myndigheder har andre måder at gøre det på. Det har vi allerede set indikationer på med bandelignende grupperinger bevæbnet med køller, som går løs på demonstranterne, siger han.
Det skete blandt andet i sidste måned, hvor en gruppe maskerede mænd bevæbnet med køller stormede en togstation og angreb demonstranter på vej hjem fra protester mod Kina og Hongkongs regeringsleder Carrie Lam.
- Der spekuleres selvfølgelig i, at de er beordret og måske betalt af centralregeringen til at forstyrre demonstrationsbevægelsen, siger Flemming Ytzen.
Men ifølge Camilla Tenna Nørup Sørensen, lektor ved Forsvarsakademiet, er der ikke nødvendigvis noget, der tyder på, at de maskerede grupper er styret fra Kina.
Derimod mener hun, at der er tale om forretningsfolk og politikere fra Hongkong, som mener, at demonstranterne står i vejen for deres interesser.
- Dermed ikke sagt, at Kina ikke påvirker situationen, siger hun.
Men den kinesiske indblanding vil, ifølge Camilla Tenna Nørup Sørensen, i højere grad ske via kontrol med medierne.
- De vil nok lukke ned for apps. Og forsøge at påvise, at demonstranterne er styret udefra og ikke fra Hongkong for på den måde påvirke bevægelse, siger hun.
Forskellige kampe blandt demonstranterne
I begyndelsen var demonstrationerne rettet mod et lovforslag om mulig udlevering af borgere til retsforfølgelse i Kina.
Men selv om Hongkongs regeringsleder, Carrie Lam, har erklæret lovforslaget for skrottet, er demonstranterne utilfredse med, at det ikke officielt er trukket tilbage.
- Nu handler demonstrationerne om byens og regionens fremtid under kinesisk overhøjhed. Og det er sprængfarligt, for så er man inde og udfordre kinesiske kerne-interesser, siger Flemming Ytzen.
Også Camilla Tenna Nørup Sørensen peger på, at demonstranterne ikke er drevet af det samme, og at det derfor kan være svært at imødekomme dem.
Nogle protesterer mod manglende lydighed og stigende økonomisk og social ulighed, forklarer hun.
- Andre har mere politiske visioner om, at Hongkong skal sikre sin uafhængighed, og frygter, at den særstatus Hongkong har haft, bliver undermineret, siger Camilla Tenna Nørup Sørensen.
Kina til Carrie Lam: 'Du bliver på din post'
På et pressemøde i dag har Hongkongs regeringsleder Carrie Lam udtalt, at aktivisternes 'forstyrrelser i alvorlig grad har undermineret lov og orden i Hongkong og skubbet vores by ud til kanten af en meget farlig situation'.
Hun henviser til, at man i weekenden har hørt demonstranter bruge slogans, hvor ordet revolution indgår, samtidig med at Hongkong og Kinas flag er blevet kastet i havnen.
- Vi behøver ikke være i tvivl om, at regeringschefen har konsulteret centralregeringen i Beijing, hvor man har fortalt hende: du bliver på din post, siger Flemming Ytzen og tilføjer, at hun befinder sig i en klemme mellem centralregeringen i Beijing og aktivisterne, som kræver, hun træder tilbage.
- Dermed ligner det en konflikt, som trækker i langdrag.
Det er Camilla Tenna Nørup Sørensen til dels enig i, men tilføjer, at Carrie Lam i sin udtalelse forsøger at advarer mod, at en eskalering af protesterne kan føre til, at Hongkong overskrider den streg i sandet, som Beijing har sat.
- Hvis Carrie Lam bliver fjernet, vil de formentlig sætte en ny på posten, som i højere grad er styret fra Beijing. Hongkong har ingen interesse i, at deres politiske system bliver sat ud på sidelinjen.
På et pressemøde i sidste uge understregede den kinesiske regering blandt andet, at den under ingen omstændigheder vil acceptere, at urolighederne kom til at skade Kinas sikkerhed eller udfordrer deres autoritet.
Ifølge Hongkongs politi er 420 personer arresteret siden 9. juni.