Der skulle målfoto til for at afgøre årets ekstremt tætte, svenske valg. Men efter at onsdagsstemmerne nu er talte, står det klart, at det borgerlige parti Moderaternas leder Ulf Kristersson får lov til at forsøge at danne regering med ham som statsminister.
Den blå blok får 176 mandater mod den røde blok 173.
Den siddende statsminister Magdalena Andersson har netop erkendt valgnederlaget på et pressemøde.
- Når en ny regering er kommet på plads kommer jeg til at lede Socialdemokratiet i oppositionen, slår den nu afgående statsminister fast.
Onsdagsstemmerne indholder brevstemmer fra udlandssvenskere, sent afgivne stemmer og stemmer, der skulle tjekkes og gentælles. I alt har der i dag, onsdag, været talt omkring 250.000 stemmer.
Ulf Kristersson har gennem hele valgkampen været den borgerlige oppositions bud på en ny statsminister. Moderaternas største mærkesag ved denne valgkamp er et opgør med kriminaliteten i Sverige.
Netop bandekriminaliteten har de seneste år været et voksende problem, hvor 47 mennesker alene i år er blevet dræbt af skud. Til sammenligning blev seks personer sidste år dræbt i banderelaterede konflikter i Danmark. Og Ulf Kristersson siger, at han kigger mod netop Danmark efter løsninger.
Moderaterna fik ikke noget særligt godt valg i år, partiet gik flere mandater tilbage, men den borgerlige opposition står til at vinde valget, fordi det indvandrekritiske og højrenationale parti, Sverigedemokraterna, har fået et særdeles flot valg. De høster mere end hver femte, svenske stemme og er nu den borgerlige fløjs største parti.
Kristersson har flere ting tilfælles med formanden for Danmarks store borgerligt liberale parti, Venstre. Ligesom Jakob Ellemann-Jensen har Ulf Kristersson nemlig både været i militæret og bestridt chefposter i det private erhvervsliv.
Han er derudover en ivrig gymnast, der går meget op i ernæring og ikke forsømmer en lejlighed til at fremvise sine meget velvoksne og muskuløse lægge.
Det store nederlag i 2018
Kristersson var tidligere en klar modstander af noget som helst samarbejde med Sverigedemokraterna. Men han ændrede holdning efter det kaos, der udbrød efter valget i 2018:
- Der var klart borgerligt flertal i Riksdagen – hvis man talte Sverigedemokraterna med. Men to partier i den daværende borgerlige alliance, Centerpartiet og Liberalerna, nægtede at indgå noget som helst samarbejde med SD.
I stedet indgik han en aftale med Socialdemokraternas kandidat, Stefan Löfven. Det tog 134 dage før Sverige fik en ny regering.
I 2019 holdt Kristersson sit første møde med Sverigedemokraternas partileder Jimmie Åkesson. Og resten er historie.
For sikkert er det, at en potentiel borgerlig regering har Sverigedemokraterna at takke for regeringsmagten. Sverigedemokraterna er det største borgerlige parti efter dette valg.
De får 20,6 procent af stemmerne. Ved valget i 2018 gik partiet også betragteligt frem. Her vandt de cirka 17 procent af stemmerne, fik 62 mandater og endte som Sveriges tredjestørste parti.
Den fremgang har partiet fortsat ved dette valg, og Sverigedemokraternas leder, Jimmie Åkesson, understregede da også ved partiets valgfest sent søndag aften, at man denne gang går efter at komme i regering:
- Vores ambition er at komme med i regeringen. Det bedste for Sverige vil være en flertalsregering.
Disse regeringsforhandlinger kan Ulf Kristersson, Sverigedemokraterna og de to andre borgerlige partier, Liberalerna og Kristdemokraterna, altså nu indlede.
Ifølge valgmyndigheden ventes det endelige resultat af riksdagsvalget, hvor navnene på de 349 medlemmer af Riksdagen kan fastslåes, i weekenden. Imens ventes det endelige resultat af søndagens kommunal- og regionsvalg cirka to uger efter valgdagen.