Bildsøe: Kæmpe triumf for Boris Johnson

Overlegen konservativ sejr giver Johnson klart mandat til at føre briterne ud af EU den 31. januar.

Piroschka Van De Wouw/Reuters/Ritzau Scanpix, Frederick Florin/AFP/Ritzau Scanpix - illustration: Morten Fogde Christensen.

Det var en lykkelig og stolt Boris Johnson, der tidligt i morges kunne konstatere, at han og De Konservative ikke alene havde vundet valget i Storbritannien. Han havde vundet det i overlegen stil.

- Tak til alle, der har stemt i dette historiske valg, sagde Boris Johnson omgivet af sin kæreste og sin hund.

Vejen er dermed banet for De Konservative til at indfri løftet om at nu endelig få leveret brexit. Aftalen, som Johnson og regeringen forhandlede på plads med EU før valget, kan nu vedtages i det britiske parlament.

Der er ikke noget, der kan stoppe det.

- Vi har fået et klart mandat til at få brexit gennemført, samlet landet og føre nationen ind i fremtiden, lød det tidligere fra Boris Johnson.

Boris Johnson konstaterede her til morgen, at han har vundet valget i overlegen stil. (Foto: © Toby Melville, Scanpix)

Valget er i den grad også en personlig triumf for Boris Johnson. Hans person, energi og optimisme, og hans stædige fastholdelse af det centrale budskab om at få brexit ordnet, har vist sig at være præcist det, den britiske befolkning ville have.

I hvert fald valgte mange vælgere helt at se bort fra historierne om Boris Johnsons ofte afslappede forhold til fakta og hans mange mindre heldige sager. Alt det havde vælgerne valgt at se bort fra, da de gik ind i stemmeboksene.

Handelsaftale skal forhandles på plads

Valget af Boris Johnson og det konservative flertal, betyder imidlertid ikke, at det ikke er massive udfordringer foran den valgte leder.

Nok har Boris Johnson haft held og dygtighed til at samle det konservative parti, men om et år står landet og regeringen igen overfor en afgørende dato. Til den tid er overgangsperioden med EU forbi, og så skal man have enten forhandlet en handelsaftale på plads - eller bede om en forlængelse af overgangsperioden.

Det sidste har Boris Johnson sagt, at han ikke vil. Det første bliver overordentligt vanskeligt.

En handelsaftale er kompliceret og omfattende, og selv om Boris Johnson under valgkampen flot har slået ud med armene og sagt, at det skal man nok nå, så tvivler de fleste eksperter på at det på nogen måde er muligt.

Og så står briterne igen overfor to muligheder:

Enten er der ikke nogen aftale, og man står igen overfor det såkaldte hårde brexit, hvor landet skal handle med EU på de såkaldte WTO-vilkår. Eller også skal man bede om den forlængelse, som man under valgkampen gentagne gange har sagt, at det vil man ikke.

Og den mest EU kritiske del af det konservative parti vil igen hvæsse knivene og sige til Boris Johnson: "Du lovede os ingen udsættelse. Det var vores betingelse for at give dig fred”.

På den anden side vil en stor del af nationen råbe og skrige og gøre det klart, at man ikke vil acceptere at forlade EU på de vilkår.

Men Boris Johnson sejr er imidlertid så stor at han - i hvert fald for nu - er konge af partiet. Det er Boris’ parti. Og han vil muligvis stå så stærkt, at han kan holde til at ignorere de mere yderligtgående dele af partiet.

Labour er valgets store taber

En anden udfordring handler om den samlede nations stemmer. For nok vandt Johnson og De Konservative, og nok har de fået absolut flertal og kan derfor gennemføre deres brexit-politik. Men havde det ikke været for det britiske valgsystem, så havde resultatet set anderledes ud.

Faktisk er der jo lige så mange briter, der har stemt for en anden brexitpolitik end den konservative - og det vil oppositionen på alle måder kæmpe for at gøre gældende. Så det med at ”få ordnet brexit”, som Boris Johnson igen og igen har lovet befolkningen, vil næppe få brexit eller diskussionerne til at forsvinde.

Det er masser af brexit slagsmål og brexit udfordringer placeret lige overfor valgets sejrherre.

Labours Jeremy Corbyn trækker sig som leder. Labour fik det dårligste valg siden 1935. (Foto: © ISABEL INFANTES, Scanpix)

Valgets store taber er Labour og Jeremy Corbyn. Labour fik i går det dårligste valg siden 1935, og meget af skylden handler om partiets upopulære leder.

På trods af det kaos, som De Konservative har kastet landet ud igennem de senere år, så var det ikke muligt for Labour at appellere til vælgerne. Det var derfor ikke overraskende at Jeremy Corbyn tidligt i morges meddelte, at han trækker sig som leder.

Liberal-demokraternes valg blev en katastrofe. Fuldendt da det tidligt her til morgen stod klart, at partiets leder, Jo Swinson, ikke blev valgt.