Bidens forbud mod olieboringer deler vandene

Forbuddet mod olieboringer langs store dele af den amerikanske kyst høster stor kritik i Trump-lejren.

Her ses en person, der fisker fra Seal Beach i Californien med en olieplatform i baggrunden. Langs store dele af den amerikanske kyst bliver det nu forbudt at bore efter olie, skriver Det Hvide Hus. (Foto: © Mario Tama, Ritzau Scanpix)

Hvis du har fulgt med i amerikansk politik, har du nok hørt følgende remse:

Drill, baby. Drill.

Dét budskab har den kommende amerikanske præsident Donald Trump flittigt turneret med under valgkampen. Oversat "Bor, baby. Bor" har han lovet at skrue op for den amerikanske energiproduktion, når han i slutningen af januar bliver USA's 47. præsident.

Det skal dog vise sig at være mere kompliceret end som så.

Mandag formiddag forbød Joe Biden nemlig olieboringer langs det meste af den amerikanske kyst.

Og den melding - to uger inden præsidentskiftet - har republikanerne ikke taget godt imod.

En 'skamfuld' og 'hævngærrig' beslutning

I skrivende stund har Donald J. Trump ikke kommenteret på forbuddet. Kender man den kommende præsident, er det nok værd at holde et vågent øje på hans sociale medie Truth Social, hvor han hyppigt lægger opslag op.

Til gengæld har hans kommende pressechef, Karoline Leavit, reageret.

I et opslag på det sociale medie X skriver hun, at forbuddet er et udtryk for hævngærrighed.

- Dette er en skamfuld beslutning, der er sat i verden for at tage politisk hævn over det amerikanske folk, der gav præsident Trump et mandat til at øge boringer og sænke gaspriserne.

- I kan være sikker på, at Joe Biden vil fejle, og at vi vil bore, baby. Bore, tilføjede Karoline Leavit.

I videoen nedenfor kan du se Donald Trump på et vælgermøde i Warren, Michigan den 1. november 2024.

Forbud deler vandene

Forbuddet mod at bore efter olie langs de amerikanske kyster er en katastrofe, der vil begrænse olie- og gasindustriens mulighed for at overleve.

Det mener industrierne i hvert fald selv, skriver CNN.

- Beslutningen er betydningsfuld og katastrofal. Det repræsenterer et stort angreb på olie- og naturgasindustrien, siger Ron Neal, formand for den amerikanske peteroliums- og havboringsforening i en udtalelse.

Forbuddet vækker til gengæld stor glæde hos miljøorganisationen Oceana, der kalder forbuddet for en "sejr for de amerikanere, der er afhængige af rene kyststrækninger og fiskeri".

- Vores kystsamfund, som vi holder af, er nu beskyttet for fremtidige generationer, sagde Joseph Gordon, kampagnedirektør for Oceana, i en udtalelse ifølge Reuters.