Bernie Sanders truer med demokratisk drama

I USA vil den demokratiske præsidentkandidat Bernie Sanders kæmpe videre, selv om rivalen Hillary Clinton ifølge flere amerikanske medier nu kan kalde sig partiets præsidentkandidat.

Bernie Sanders vil have et kampvalg til Demokraternes store partikonvent om syv uger. (Foto: © scott olson, Scanpix)

Bernie Sanders kalder sig ikke revolutionær for ingenting.

Præsidentkandidaten fra den yderste venstrefløj agter at kæmpe videre, selv om hans demokratiske rival, Hillary Clinton, ifølge nyhedsbureauet Associated Press nu har passeret den magiske grænse på 2.383 delegerede og dermed står til at vinde det demokratiske partis nominering som præsidentkandidat til valget den 8. november.

Bernie Sanders vil nemlig have et kampvalg til Demokraternes store partikonvent om syv uger:

- Clinton vil faktisk ikke kunne sikre sig nomineringen den 7. juni. Det vil afhænge helt af, om de superdelegerede fastholder deres støtte til hende, fastslår Sanders kampagnechef i New Jersey, Robert Dempsey – en erfaren strateg, der tidligere på året har ført Sanders til sejr i stater som Minnesota og Wisconsin.

Sanders-fløjens plan er at overtale partiets såkaldte superdelegerede til at pege på Sanders i stedet for Clinton ved partikongressen i Philadelphia i juli måned:

- Vi har allerede set adskillige superdelegerede ændre deres stemme fra Clinton til Sanders. Det er meget opmuntrende, og vi ser frem til at tage dén kamp direkte til partikonventet, siger Robert Dempsey til DR Nyheder.

Alt andet end Trup

I dag går vælgerne i seks amerikanske delstater til primærvalg, og derfor vil Hillary Clinton ikke lade champagnepropperne springe, før valgstederne lukker tirsdag aften.

- Vi er smigrede, AP, men vi har flere primærvalg, der skal vindes, tweetede Clinton i nat med henvisning til optællingen fra Associated Press.

Hvor irriterende det end måtte være for Hillary Clinton ikke at kunne ryste Bernie Sanders helt af sig, så kan Clinton så udmærket genkende Sanders argumenter. Hun har nemlig brugt dem selv:

Da Clinton i primærvalgkampen 2008 kæmpede mod den relativt ukendte demokrat Barack Obama, truede hun selv med at ville forsøge at vinde hans superdelegerede over på hendes side efter primærvalgenes afslutning. Men Clinton ændrede mening og endte med at støtte Barack Obama som præsidentkandidat i hans kamp mod republikanernes John McCain.

Lige nu fastholder Sanders-lejren, at den selverklærede demokratiske socialist vil gøre alvor af sine trusler - i modsætning til Clinton i 2012.

- Det handler om at beskytte demokratiet og den demokratiske proces. Så lad os se, hvad der sker den 7. juni, og så bevæger vi os frem til konventet i forhold til dét, siger kampagneleder Robert Dempsey.

Han tilføjer dog, at hvis Sanders' strategi mislykkes, vil Vermont-senatoren i sidste ende støtte Hillary Clinton i kampen mod Donald Trump frem til præsidentvalget den 8. november:

- Når vi ser frem mod november, så er vi fokuseret på at sikre det Hvide Hus til hvem der end måtte være Demokraternes kandidat.