Bendixen i Zimbabwe: Mugabe vil kæmpe for magten til det sidste

Præsidenten i Zimbabwe har fået indtil klokken 11, hvis han vil undgå en rigsretssag.

Robert Mugabe, Zimbabwes præsident, holdt i går tale til nationen. Stik imod, hvad der var ventet trak han sig ikke fra sin post.

Zimbabwes præsident, Robert Mugabe, kommer ikke til at trække sig fra sin post inden klokken 11 i dag, som han ellers har fået besked på af landets militær, der har overtaget styringen i Zimbabwe.

Det mener DR’s Afrika-korrespondent, Søren Bendixen.

- At dømme ud fra hans tale i går, så tror jeg ikke, at det nogensinde har været hensigten hos Mugabe.

Mugabe overraskede i går alt og alle, da han i en tale undlod at træde tilbage, som det ellers var ventet. Flankeret af flere militærfolk sagde Mugabe i stedet, at det nu var på tide at få ro på, og at han vil lede partikongressen om et par uger.

Tidligere på dagen blev den 93-årige præsident ellers fyret som formand af sit parti, Zanu-PF, hvilket skabte stor glæde mange steder i landet.

Fyringen fra partiet, som Mugabe selv var med til at stifte for mere end 40 år siden, betyder dog ikke noget for hans status som præsident, siger Søren Bendixen.

- Det er parlamentet i Zimbabwe, der skal tage stilling til, om Mugabe stadig skal være præsident, og den proces må forventes at gå i gang nu.

Mugabe udgør ikke længere en trussel

Ifølge Søren Bendixen styrer militæret nu alt, hvad der sker i Zimbabwe. Men samtidig vil det gerne give landets befolkning indtrykket af, at der ikke er tale om et militærkup.

Og det er blandt andet derfor, at Mugabe, der har siddet i husarrest siden onsdag, fik lov at tale i går, siger Bendixen.

- Militæret ved, at Mugabe ikke længere udgør en trussel. Det er simpelthen ikke muligt for ham at komme tilbage herfra, og derfor vil militæret lade politikerne finde frem til en løsning.

Alle vil helst undgå rigsretssag

Efter planen samles parlamentet i Zimbabwe i morgen, og her vil der ifølge Søren Bendixen være et stort flertal for at indlede en rigsretssag mod Mugabe.

Det er dog uklart, hvor lang tid den proces vil tage.

- Og det er faktisk også uklart, hvem der skal træde ind i stedet for Mugabe. Der er nemlig to vicepræsidenter, men det bliver ikke automatisk den nye formand, som partiet har valgt.

Usikkerheden omkring fremtiden er også grunden til, at Mugabe har fået god tid til selv at trække sig fra sin post, siger Søren Bendixen.

- De fleste vil nok gerne undgå en smertefuld rigsretssag, der kan ende med at sende Mugabe i fængsel.