Bekymring blandt europæiske ledere: - Verden har ikke råd til endnu en Golfkrig

I Irans hovedstad er der både sorg og vrede blandt indbyggerne.

Ved dagens mindeoptog i Bagdad har flere af demonstranterne råbt "Død over USA!". (Foto: © Atta Kenare, Scanpix)

Natten til fredag dræbte USA en magtfuld og vigtig iransk general, Qassem Soleimani, i et droneangreb.

Udover den iranske topgeneral er mindst fire andre bekræftet dræbt. Heriblandt en højtstående irakisk militærleder ved navn Abu Mahdi al-Muhandis.

Og rundt omkring i verden skaber drabet, dagen derpå, bekymrede panderynker.

På den officielle Twitter-konto for FN's generalsekretær António Guterres står:

- Generalsekretæren har hele tiden advokeret for at nedtrappe konflikten ved Den Arabiske Golf. Han er dybt bekymret over den nuværende eskalering. Lederne må udvise maksimal beherskelse. Verden har ikke råd til endnu en krig i Golfen.

Også formanden for Det Europæiske Råd, Charles Michel, advarer om, at en eskalering af situationen vil føre til mere vold og terrorisme.

Ifølge det politiske medie Politico.eu, skulle den franske præsident Emmanuel Macron have talt med den russiske præsident Vladimir Putin og drøftet, hvordan man fortsat kan sikre stabilitet i området.

Det franske udenrigmsinisterium har også været i dialog med Kina om, hvordan man kan undgå, at konflikten eskalerer.

Samtidig fraråder Storbritannien borgerne mod at rejse til Irak uden for de kurdiske områder, og fraråder alle unødvendige rejser til Iran. Og udenrigsministeriet i Holland råder borgere, der befinder sig i Bagdad, til at forlade byen på sikker vis.

Flere amerikanske storbyer har skruet op for sikkerheden som følge af drabet på general Qassem Soleimani.

I Bagdad har tusinder af mennesker i dag været samlet til et mindeoptog for de dræbte militærledere. De fik en statslig begravelse, men Qassem Soleimanis kiste skal transporteres til hans fødeby i Iran, hvor han vil få en rigtig begravelse.

  • Deltagere i optoget holder portrætter af de dræbte. (Foto: © AHMED JALIL, Scanpix)
  • Blandt deltagerne i mindeoptoget var også Iraks premierminister, Adel Abdul Mahdi. (Foto: © Thaier Al-Sudani, Scanpix)
  • Gaden var fyldt med mennesker, der fulgte optoget. (Foto: © Wana News Agency, Scanpix)
  • Bilen med general Qassem Soleimanis kiste var konstant omringet af borgere. (Foto: © KHALID AL-MOUSILY, Scanpix)
  • Irakere sørger over den dræbte Abu Mahdi al-Muhandi, en højtstående irakisk militærleder. (Foto: © SABAH ARAR, Scanpix)
  • Også i andre byer blev blandt andre Qassem Soleimani mindet. Her viser et reklameskilt et portræt af ham. (Foto: © Atta Kenare, Scanpix)
1 / 6

Iran: Vi vil tage hævn

I dag er der i den iranske hovedstad Teheran blandede reaktioner på fredagens drab.

- Jeg kunne ikke tro det, da jeg læste nyheden om hans død. Jeg var i chok. Jeg troede, det bare var et rygte. Men da det viste sig at være sandt, blev jeg knust, siger 28-årige Shima Faraji til nyhedsbureauet AP Iran.

Shima Faraji, der til daglig bor i Teheran. (Foto: © Associated Press Iran, Associated Press)

Hos den 31-årige Hojjat Sanieefar, der er studerende, fylder vreden og hævntørsten mere end sorgen.

- Jeg tror ikke, der bliver krig, men vi skal hævne ham. Ingen tvivl, amerikanerne kan ikke gemme sig længere.

Hojjat Sanieefar, der også til daglig bor og studerer i Teheran. (Foto: © Associated Press Iran, Associated Press)

Irans øverste åndelige leder, ayatollah Ali Khamenei, advarede i går om, at Iran vil tage hævn for drabet på den iranske general.

Sagen kort

  • Natten til fredag d. 3. januar dræbte USA den iranske general Qassem Soleimani i et luftangreb tæt på den internationale lufthavn i Iraks hovedstad Bagdad.

  • Drabet på Soleimani skete efter direkte ordre fra den amerikanske præsident, som kort efter angrebet udsendte et billede af det amerikanske flag på det sociale medie Twitter. Det amerikanske forsvarsministerium har bekræftet, at USA stod bag angrebet.

  • Ifølge Rasmus Elling, lektor ved Københavns Universitet og Iran-ekspert, svarer fredagens angreb og drabet på generalen til at dræbe USA’s vicepræsident.

  • Irans ayatollah Ali Khamenei advarede kort efter angrebet om, at Iran vil hævne sig på de ansvarlige for drabet på den iranske general. Samtidig erklærede han ifølge Reuters tre dages landesorg.

Hvem var Qassem Soleimani?

  • Der var ikke mange herhjemme, der havde hørt om den populære og særdeles magtfulde iranske general før fredagens angreb. Ikke desto mindre havde Qassem Soleiman mange års militærerfaring og var siden 1998 leder af Quds-stykerne i Irans Revolutionsgarde, som er landets sikkerhedsstyrke.

  • Soleimani var samtidig langt mere magtfuld end landets forsvarsminister, og han havde en enorm indflydelse på iransk politik i Mellemøsten, vurderer DR’s korrespondenter i Mellemøsten.

Hvorfor angreb amerikanerne den iranske general?

  • USA's udenrigsminister Mike Pompeo udtalte fredag ifølge Reuters, at USA ikke ønsker krig mod Iran, men at man ikke vil acceptere, at amerikanske liv udsættes for fare. Pompeo udtalte ligeledes til CNN, at hvis ikke amerikanerne havde udført angrebet, ville flere amerikanske liv være i fare. Ifølge amerikanske oplysninger ville Soleimani slå amerikanere ihjel.

  • Se BBC-dokumentaren om Qassem Soleimani:'Skyggegeneralen - hjernen bag Irans militær strategi' på DR TV HER.