BAGGRUND Livet i Gaza

1,7 millioner mennesker bor i et område, der er omtrent på størrelse med Langeland. Her har Israel iværksat en operation med landtropper.

Der gik ikke mere end et år, fra Israel opgav besættelsen af Gaza i 2005 og trak 7.000 bosættere ud af området, til Hamas vandt valget og overtog styringen med den smalle stribe land ud til Middelhavet.

Siden har israelerne blokeret for import af de fleste varer og indført hårde restriktioner for ind- og udrejse i Gaza. Imens har Egypten blokeret grænseovergangen mod syd.

Det har gjort levevilkårene særdeles barske, og det vurderes, at 21 procent af befolkningen lever i dyb fattigdom. På Vestbredden, som også officielt er palæstinensisk område, hedder tallet 7,8 procent.

Men der er heller ikke mange job at få i Gaza, hvor arbejdsløshedsprocenten ligger på hele 40,8 procent, hvilket er langt højere end på Vestbredden. Andelen af arbejdsløse unge er på over 50 procent.

Knaphed på basale fornødenheder

Indbyggerne i Gaza har i mange år brugt tid på at bygge et omfattende netværk af tunneler til at indføre mad, byggematerialer, kontanter, brændstof, men også våben.

I 2013 ødelagde egyptisk militær mange af tunnelerne i en omfattende aktion, og siden har der været desperat brug for basale fornødenheder i Gaza.

En af meget omdiskuterede tunneler mellem Gaza og Israel. (© Scanpix)

Og der bliver flere maver at mætte i nær fremtid. Inden dette årti er omme, forventes befolkningen at vokse fra 1,7 millioner mennesker til 2,1.

Det vil naturligt også øge befolkningstætheden - i øjeblikket lever der 4.505 palæstinensere per kvadratkilometer.

Ifølge FN mangler Gaza lige nu 70.000 boliger direkte som følge af befolkningstilvæksten, men israelske bombardementer i årene 2008-2009 har også ødelagt mange bygninger. 12.000 mennesker er fordrevet fra deres hjem efter Israelsk angreb.

80 procent får fødevarehjælp

FN melder også om store problemer med sundhedssektoren i Gaza, som ikke er blevet opgraderet betydeligt i mange år. Men det er særligt lukningen af grænseovergangen ved byen Rafah i det sydlige Gaza, der har skabt problemer.

En af meget omdiskuterede tunneler mellem Gaza og Israel. (© Scanpix)

Før lukningen rejste der hver måned i gennemsnit 4.146 mennesker over grænsen for at blive behandlet i Egypten - i dag er det tal faldet til 305. Kun i helt særlige tilfælde, og hvis personen er meget syg, tillader de egyptiske myndigheder, at grænsen krydses.

Madforsyningen til Gaza er også så presset af de israelske restriktioner, at knap 80 procent af befolkningen på en eller anden måde er afhængige af fødevarehjælp.

En udfordring er særligt, at fiskeri og drift af landbrug er gjort særdeles besværligt af restriktionerne. FN vurderer, at palæstinenserne i langt højere grad kunne brødføde dem selv, hvis de fik lov at fiske længere ude i Middelhavet, end Israel tillader.

Kilde: BBC