Bådflygtninge drukner i hobetal: Italien og EU slås om regningen

Varmere vejr får flere og flere flygtninge til at krydse Middelhavet. Italien vil have EU til at hjælpe med redningsindsatsen.

10.000 flygtninge er ankommet til Italien de seneste dage. Det varme vejr får flere til at tage chancen over Middelhavet i elendige fartøjer. Her ankommer flygtninge til Italien, der torsdag blev reddet af kystvagten. (© Scanpix)

Italien kræver mere hjælp fra de øvrige EU-lande efter nye dødsulykker blandt et stignende antal flygtninge, der krydser Middelhavet i håbet om en lysere fremtid.

Det varmere vejr har øget flygtningestrømmene, og de seneste dage er mere end 10.000 flygtninge ankommet til Italien.

Men ifølge FN's flygtningeagentur UNHCR, er mere end 900 bådflygtninge allerede døde i 2015.

Den italienske regering anklager EU for at lade Italien stå alene med problemet.

- Italienske fartøjer har stået for mere end 90 procent af redningsaktionerne. Vi mangler en passende reaktion fra EU, sagde den italienske udenrigsminister, Paolo Gentiloni, på et pressemøde torsdag.

Vil ikke støtte Italien

Men Danmark og EU har indtil videre ikke villet hjælpe Italien med at placere redningsfartøjer tæt på den afrikanske kyst. EU frygter nemlig, at flere redningsfartøjer vil få flere flygtninge til at hoppe på en flygtningebåd.

Ifølge DR's EU-korrespondent Niels Kvale, kommer problemerne ikke som en overraskelse.

- Man vidste sådan set godt, at det ville komme. Men man har et problem, fordi man ikke kan enes om ansvaret. Sidste år havde italienerne en meget stor redningsmission hele året igennem, men den har man afmonteret, fordi man gerne vil have EU til at betale, siger han til DR Nyheder.

Uenighed koster liv

Ifølge flere organisationer er det også forklaringen på, at vi har set en markant stigning i antallet af omkomne flygtninge. Der er op imod tyve gange så mange omkomne bådflygtninge i år som i samme periode sidste år.

Torsdag var der meldinger om to nye ulykker og for få dage siden kænterede en tredje båd, hvor omkring 400 angiveligt omkom.

- De sejler i faldefærdige både med alt for mange ombord. Ulykken skyldtes angiveligt, at bådflygtningene blev så glade, da de så et redningsfartøj i horisonten, at der udbrød jubel. Den bevægelse fik så den her ikke særligt sødygtige båd til at kæntre, og det var så kun en mindre del, der blev reddet op bagefter, siger Niels Kvale.

Smed flygtninge overbord

Torsdag udspillede et religiøst opgør sig blandt bådflygtninge på vej over Middelhavet. Ifølge italiensk politi kastede en række flygtninge med muslimsk baggrund et dusin kristne flygtninge fra Ghana og Nigera overbord. Italiensk politi har anholdt 15 mænd, anklaget for mord på åbent hav.

Sidste år flygtede mere end 170.000 mennesker til Italien fra konflikter i Afrika og Mellemøsten. En ny rekord.

Operation Triton, som er navnet på den italienske grænsekontrol ved landets kyster, koster omkring 20 millioner kroner om måneden, skriver BBC.

Operation Triton har afløst det italienske militærs redningsmissioner, der kostede tre gange så meget, og som blev sat i værk i 2013 efter en række dødsulykker på Middelhavet.

Kun 22 ud af EUs 28 medlemslande støtter det nuværende system.