Australien fjerner støtten fra vaccinationsmodstandere

Regeringens nye plan tager understøttelsen fra familier, der ikke vaccinerer deres børn. Planen modtager bred politisk støtte.

Australske forældre, der nægter at vaccinere deres børn, mister snart velfærdsydelser. Den nye plan træder i kraft i januar 2016. (Foto: © Colourbox)

Forældre i Australien, der ikke vaccinerer deres børn, kan se frem til at miste tusindvis af australske dollar i understøttelse. Det skriver Sky News Australien.

Det er resultatet af en ny plan, som Australiens regering annoncerede søndag.

Regeringen anslår, at 39.000 australske børn under syv år ikke er vaccineret, fordi forældrene er vaccinemodstandere.

Antallet af modstandere fordoblet

Ifølge Australiens socialminister Scott Morrison, er det ikke fair, at skatteyderne skal betale til forældre, der ikke vil lade børnene vaccinere.

- Det klare råd fra sundhedssektoren er, at det er det klogest og mest korrekt at lade sine børn vaccinere, sagde han ifølge mediet.

Ifølge den australske regering er antallet af forældre, der modsætter sig vaccinering mere end fordoblet det sidste årti.

Læger bakker planen op

Den nye plan kaldet "no jab, no pay" (ingen stik, ingen penge red.), fjerner muligheden for at undgå vaccinering fra januar 2016.

Planen får opbakning af den australske lægforening AMA, som tæller 27.000 medlemmer.

- Vaccination er et af de mest effektive offentlige midler, vi har. Alt, hvad vi kan gøre for at forhøje vaccinationsraten, er vigtigt, siger lægeforeningens præsident Brian Owler til det australske nyhedsbureau AAP.

Lægeforeningens formand er dog bekymret for børn, hvis forældre ikke får støtte, og som derfor ikke bliver ramt af ordningen.

80.000 per barn

Den nye plan kan koste forældre, som modsætter sig vaccination, over 80.000 kroner per barn om året.

Børn kan stadig slippe for at blive vaccineret af medicinske eller meget specifikke religøse grunde.

Planen modtager også støtte fra oppositionspartiet Labour, der godt kan se ideen i at koble vaccinationer sammen med velfærdsydelser.

En del forældre er dog kritiske over for planen og forsøger ved hjælp af online-underskriftindsamlinger på sider som change.org at stoppe den.

De mener ikke, staten skal blande sig i, hvordan de opdrager deres børn.