Attentatplaner i Danmark: Sigtet nordmand er far til tre

En 39-årig mand fra Norge er varetægtsfængslet i sagen om et iransk attentatforsøg i Danmark.

I dette hus bor den 39-årige iraner, der er anholdt for attentatplaner i Danmark. Foto: DR

Den gule hjørneejendom er omringet af høje birketræer, og en nyklippet græsplæne er beklædt med våde, efterårsgyldne blade.

Der er 16 lejligheder i bygningen, flere af dem med altan, og ifølge det norske folkeregister bor der en 39-årige iraner her.

Han sidder nu varetægtsfængslet i isolation i Danmark, fordi PET mener, at han har hjulpet den iranske efterretningstjeneste med at forberede et attentatforsøg. Ifølge PET har han også hjulpet med at observere og fotografere en bopæl i Ringsted tilhørende lederen af den iranske gruppe ASMLA.

Den 39-åriges navn er ikke at finde ved dørtelefonen i den gule ejendom i Oslo-bydelen Frogner. Men flere naboer bekræfter, at han bor eller i hvert fald har boet her.

- Ja, ham kender jeg, siger en kvinde på vej ud af hoveddøren.

Hun har set ham og hans tre børn mange gange, men det er lang tid siden.

Den 39-årig mand har stiftet en forening, og foreningens navn har også stået på postkassen, lyder forklaringen, inden den kvindelige nabo fortsætter videre ud i morgenkulden.

Kendt ham i "noget tid"

I Norge har efterretningstjenesten PST kendt til den varetægtsfængslede mand “i noget tid”.

Sådan udtrykker chefen, Benedikte Bjørnland, det, da DR senere på dagen et andet sted i Oslo bliver lukket ind bag det sorte jernhegn, som holder uvedkommende væk fra efterretningstjenestens område.

- Vi har oplevet, at iranske tjenester først og fremmest gør sig i flygtningespionage, og det er rettet mod for eksempel dets eksilmiljøer med tanke på at kunne udøve pres på regimekritiske individer, siger Benedicte Bjørnland.

Benedicte Bjørnland er chef for den norske efterretningstjeneste. Arkiv

Samarbejdet mellem de nordiske myndigheder har været tæt i denne sag, forsikrer hun.

Det var den svenske efterretningstjeneste, Säpo, der den 21. oktober kunne anholde den 39-årige, da han landede i Sverige efter en tur til Iran.

Han var sammen med sine tre børn, fortæller kilder.

Stoppede på sit arbejde i september

Den 39-årige er uddannet med speciale i it fra et iransk universitet, og i en forstad vest for Oslo bekræfter en it-virksomhed, at de har haft ham ansat som analysekonsulent.

En stilling, han forlod i september. Samme måned som PET hævder, at han var i Ringsted og tog billeder af den iranske politiske gruppe ASLMAs' kontorer. Ifølge mistanken for at planlægge et attentat mod gruppens leder.

Den sigtede har både norsk og iransk statsborgerskab, viser et opslag i det norske folkeregister. Han kom fra Iran til Oslo som asylansøger og har i dag flygtningestatus i Norge.

Relation til taekwondo

Ligesom i den gule ejendom i bydelen Frogner har man også på en anden adresse i det vestlige Oslo kendskab til en forening, som den 39-årige har været medlem af.

Rækkerne af postkasser foran den grå bygning illustrerer de mange, mindre virksomheder, som lever under samme tag. Nogle af postkasserne mangler navne, og foreningens navn er ingen steder at se, men det har været der, fortæller flere ansatte i bygningen. En af dem har snakket flere gange med den 39-årige og har hans nummer tastet ind i sin telefon.

- Vi har talt om job, men mere kan jeg ikke sige, forklarer en kvinde.

I samme bygning undervises der i kampsporten taekwondo. I hvide dragter øves der spark, slag og blokeringer, og en af den 39-åriges børn har fået undervisning netop her i en periode, fortæller en mand med tilknytning til klubben.

Også den sigtede selv dyrker taekwondo, forlyder det.

Der er navneforbud i sagen. Derfor kan vi ikke beskrive den sigtede og foreningen mere indgående.

Han nægter sig skyldig i anklagerne mod ham, siger hans advokat.

HVEM ER GRUPPEN ASMLA?

  • Gruppen Arab Struggle Movement for the Liberation of Ahwaz (ASMLA) kæmper med afdelinger verden over for, at det sydvestlige Iran løsriver sig og bliver sin egen nation omkring byen Ahvaz.

  • Iran beskylder gruppen for at være en terrorgruppe.

  • De iranske myndigheder mener, at gruppen stod bag et angreb 22. september på en militærparade i byen Ahvaz, der kostede mindst 25 livet.

  • Gruppen har selv afvist at stå bag og beskylder selv en fraktion af ASMLA, som allerede i 2015 blev smidt ud.

  • Ifølge talsmanden i Danmark kæmper gruppen for et demokratisk samfund i Iran.

  • Lederen af ASMLA i Danmark har været under politibeskyttelse siden foråret, efter at PET blev opmærksomme på konkrete trusler mod vedkommende.

  • To andre fra gruppen har siden september også levet under personbeskyttelse.

  • Den ekstra beskyttelse blev sat i værk, efter at en talsmand fra ASMLA-gruppen støttede et angreb på en iransk militærparade i byen Ahvaz den 22. september, der kostede flere civile livet.