Det ville kræve en større ulykke, hvis det britiske atomanlæg Sellafield skulle kunne påvirke Danmark. Det vurderer chefen for nukleart beredskab i Beredskabsstyrelsen, Jeppe Søndergaard Pedersen.
Sellafield kritiseres for sikkerhedsbrister i en ny BBC-dokumentar.
- Det ville kun ramme Danmark, hvis der sker en større ulykke, for eksempel brand i et lager med meget nukleart materiale, siger Jeppe Søndergaard Pedersen.
Hvis sådan en ulykke skulle ske med radioaktivt udslip, så holder Beredskabsstyrelsen særligt øje med vindretningen, da vinden ofte kommer fra vest og ville kunne bære en radioaktiv sky fra Sellafield i det nordvestlige England mod Danmark.
Ifølge BBC's program har der mellem juli 2012 og juli 2013 været for få personer på arbejde i Sellafield hele 97 gange. Programmet viser også, hvordan væske, som indeholder uran og plutonium, bliver opbevaret i plastikflasker.
Jeppe Søndergaard Pedersen har set BBC-dokumentaren, men siger, at det er svært at vurdere, om det er alvorlige sikkerhedsbrister.
Han henviser til den britiske myndighed for atomsikkerhed Office for Nuclear Regulation (ONR).
ONR skriver nemlig i en pressemeddelelse i forbindelse med dokumentaren, at Sellafield ikke udgør en umiddelbar sikkerhedsrisiko for offentligheden eller ansatte.
"Vi ville lukke et hvert anlæg, som vi vurderede som usikkert, eller kræve handling, som kunne gøre anlægget sikkert igen" skriver ONR og tilføjer, at Sellafield er det mest kontrollerede anlæg i Storbritannien.