Efter store protester har Hongkongs øverste politiske leder, Carrie Lam, valgt at trække et omstridt lovforslag om udlevering af hongkong-borgere til retsforfølgelse i Kina tilbage.
- Jeg har øjeblikkelig sat en stopper for behandlingen af lovforslaget, sagde hun tirsdag på et pressemøde.
- Lovforslaget er dødt.
Forslaget har i den seneste tid skabt stor debat i den asiatiske storby, der er en delvist selvstyret by under kinesisk kontrol. Og det har ført til voldsomme sammenstød mellem demonstranter og politiet i Hongkong.
Spørgsmålet er dog, om den nye melding fra hongkong-lederen er nok til at lægge låg på den utilfredshed, fortæller DR’s Asien-korrespondent, Philip Khokhar.
Det er nemlig fortsat uvist, om forslaget er ’politisk’ eller ’juridisk’ dødt, siger han.
- Der er mange i oppositionen, der frygter, at Hongkongs regering kan finde på at genintroducere lovforslaget i den nuværende valgperiode. De mener, at Carrie Lam rent juridisk skulle have sikret, at lovforslaget er blevet lagt i graven, og derfor frygter de, at regeringen dybest set lyver over for befolkningen, sige Philip Khokhar og fortsætter:
- Oppositionen opfatter det også som et forsøg fra hongkong-regeringens side på at narre resten af verden. Vi kan stå på sidelinjen og sige, at det er lidt hysterisk af demonstranterne, at de fortsat er vrede, når nu regeringen siger, at lovforslaget er dødt.
Her fortæller Hongkongs leder, Carrie Lam, at lovforslaget 'er dødt'.
Modstandere frygter Kinas magt
Hongkong var i mere end 150 år en britisk koloni, før området i 1997 blev givet tilbage til det kinesiske styre.
Det blev dog aftalt, at byen skulle forblive semiautonom fra resten af Kina indtil 2047. Det betyder blandt andet, at den har fået lov til at beholde sit eget retssystem og grænser, ligesom ytrings- og forsamlingsfriheden er blevet bevaret.
Derfor vakte det opsigt, da den lokale regering i begyndelsen af året fremsatte lovforslaget, der skal gøre det muligt at udlevere mistænkte kriminelle til retsforfølgelsen i Kina.
Her er der ikke de samme rettigheder som i Hongkong, og modstanderne frygter, at den kinesiske regering vil bruge lovforslaget til at forfølge politiske fjender og kritikere.
Striden har ifølge Philip Khokhar vist, at Hongkong dybest set er splittet i to – mellem Carrie Lams regering, der er venlig over for styret i Beijing, og de demokratiske partier, der sidder i oppositionen.
Og den seneste udvikling har ikke fået de to parter tættere på hinanden.
- Oppositionen mener, at Carrie Lam skal træde tilbage. De føler, at forløbet har været en katastrofe, siger DR’s Asien-korrespondent.
Kan være på lånt tid
Spørgsmålet er også, hvad der kommer til at ske med Hongkongs leder. Ifølge Philip Khokhar ”må man gå ud fra”, at Carrie Lams melding er koordineret med regeringen i Beijing.
- Der er normalt meget samarbejde mellem dem. Men der er også en del, der spekulerer i, om Beijing kunne finde på at ofre Carrie Lam for at sænke temperaturen i Hongkong en smule, siger han.
- Det er en praksis, den kinesiske regering ofte benytter i Kina, hvis der er noget, der går galt i en provins. Så kan de tørre det af på en lokal partichef og derved lede skylden væk fra dem selv.
Derudover er der også noget, der tyder på, at Carrie Lam internt i Hongkong er under pres.
- Det er Carrie Lam, der udtaler sig, for pro-beijingpolitikerne vil ikke associeres med udleveringsloven. De ved også udmærket, at næste skridt i affære kunne være, at Carrie Lam bliver fyret, siger Philip Khokhar.