Antony Blinken får et travlt døgn i Danmark: Se programmet her

På bare et døgn skal den amerikanske udenrigsminister møde dronningen, statsministeren og tre udenrigsministre.

Den amerikanske udenrigsminister Antony Blinken tog afsted mod Danmark søndag morgen. (Foto: © Saul LOEB, Scanpix)

Der er ikke meget tid til sight seeing, når den amerikanske udenrigsminister Antony Blinken i dag besøger København. Det er det første officielle besøg fra USA's regering, siden Joe Biden blev indsat som præsident og udpegede sin regering i januar.

Og der er rift om Antony Blinkens opmærksomhed. En dronning, en statsminister og tre udenrigsministre skal han forbi i de bare knap 24 timer, han er i Danmark.

Blinkens døgn i Danmark startede allerede sent i aftes, da han landede i Københavns Lufthavn i Kastrup. Derfra blev han fragtet direkte til Hotel Marriot i København, hvor han har overnattet.

Her til morgen går turen til Marienborg, hvor den amerikanske udenrigsminister har en aftale med statsminister Mette Frederiksen (S) klokken 9.

Hvad de to konkret skal drøfte, er der ikke blevet sagt meget om, men i en officiel erklæring forud for besøget lyder det, at den amerikanske udenrigsminister ønsker, at besøget blandt andet skal være med til at styrke samarbejdet i Arktis.

Grønland vil diskutere handelsaftale

Senere på formiddagen går turen til Amalienborg, hvor dronning Margrethe tager imod den amerikanske gæst.

Ved det seneste amerikanske udenrigsministerbesøg i sommeren 2020, hvor Mike Pompeo fra Trump-administrationen besøgte Danmark, var dronningen ikke involveret. Men det er altså anderledes denne gang.

Der er kun lagt op til et kort royalt stop, før Antony Blinken skal mødes med udenrigsministrene fra Danmark, Grønland og Færøerne.

De tre nordiske værter mødtes allerede søndag forud for det amerikanske besøg.

Da udenrigsminister Jeppe Kofod (S) mødtes med sin nyvalgte grønlandske kollega Pele Broberg ved Udenrigsministeriet søndag, var det deres første møde som udenrigsministre. (Foto: © Martin Sylvest, Scanpix)

Her fortalte den grønlandske udenrigsminister Pele Broberg, at handel er det vigtigste punkt på hans dagsorden for mødet med Blinken.

- Vi skal have kickstartet en proces med at få lavet handelsaftaler mellem Grønland og USA, sagde han.

Den færøske udenrigsminister Jenis Av Rana håber at kunne udbygge det samarbejde med amerikanerne, som for alvor blev kickstartet ved seneste besøg fra USA.

Det var første gang, at Færøerne sad med ved mødebordet under et officielt amerikansk besøg, fortalte Jenis Av Rana.

- Det har åbnet utrolig meget op for forbindelse mellem Amerika og Færøerne, som ikke var på et politisk niveau på det tidspunkt, sagde han udenfor Udenrigsministeriet søndag.

Færingerne har efterfølgende fået en partneraftale med USA, som blandt andet har betydet mere amerikansk skibstrafik i øriget.

- Det kommer vi nok til at se mere af fremover, sagde Jenis Av Rana.

Det seneste møde med en amerikansk udenrigsminister i 2020 "har åbnet utrolig meget op for forbindelse mellem Amerika og Færøerne", sagde den færøske udenrigsminister Jenis Av Rana søndag. (Foto: © Martin Sylvest, Scanpix)

Kofod: Blinken skal kende vores prioriteter

Efter at de nordiske kollegaer har talt med Blinken, har den danske udenrigsminister, Jeppe Kofod (S), ekstra tid med den amerikanske gæst.

På Kofods agenda står blandt andet emner som klima, at værne om demokratiske rettigheder og sikkerhedssamarbejdet højt på listen.

Og så skal de fælles interesser i rigsfællesskabet varetages.

- Når Blinken kommer i morgen, så vil det være vigtigt, at USA kender de prioriterer, vi har i vores arktiske samarbejde. Også forud for Arktisk Råds møde i Island, sagde Jeppe Kofod.

Og det bringer os til næste punkt på Blinkens program.

Den amerikanske udenrigsminister er nemlig ikke bare på besøg i Danmark, men på en mindre rundrejse i Norden.

Når møderne i København er afsluttet skal Antony Blinken senere mandag flyve til Island, hvor han skal deltage i et ministermøde i Arktisk Råd.

I Island skal han derudover mødes med den islandske præsident, Gudni Johannesson, statsministeren, Katrin Jakobsdottir, og udenrigsministeren, Gudlaugur Thordarson.

Blinken skal på sit besøg i Island også en tur ud til Keflavik Air Base. Det er en militærbase udenfor Reykjavik, hvor USA har haft forskellige militære aktiviteter siden amerikanerne byggede basen efter anden verdenskrig.

Grønland er sidste stop

Fra Island flyver Antony Blinken sammen med den danske udenrigsminister Jeppe Kofod til sit sidste stop på turen: Grønland.

Han lander i byen Kangerlussuaq, hvor landets største internationale lufthavn ligger.

På besøget i Grønland skal han sammen med Jeppe Kofod blandt andet mødes med den nyvalgte regeringsleder, Múte B. Egede, og igen udenrigsminister Pele Broberg.

For den grønlandske regering er det centralt at få markeret sig som et selvstændigt styre overfor amerikanerne. Det har Pele Broberg gjort klart i et interview med det grønlandske medie KNR.

- Det allervigtigste budskab for mig at få frem er, at Antony Blinken skal forstå, at vi er Grønland. Vi er anderledes end mange andre lande. Vi har et krav om selvstændighed. Vi er ikke Danmark og Færøerne – vi er Grønland, siger Pele Broberg til KNR.

Udmeldingen overrasker ikke Jeppe Kofod. Han understregede flere gange søndag, at samarbejdet i rigsfællesskabet er "ligeværdigt".

- Det er en kendt sag, og jeg respekterer, at Pele Broberg og andre politikere har de synspunkter om selvstændighed – det er jo sådan, det er i politik, sagde Jeppe Kofod søndag forud for Blinkens besøg.