Italienerne har skruet op for beredskabet, efter en voldsom stigning i antallet af smittede med det nye coronavirus.
Fredag morgen var der kun registreret tre tilfælde af smitte, men nu lyder tallet på over 150 bekræftede tilfælde, mens fire har mistet livet. Dermed er Italien det hårdeste ramte land i Europa.
De fleste tilfælde findes i det nordlige Italien, og her har myndighederne forsøgt at inddæmme virusset ved blandt andet at aflyse fodboldkampe og sætte hele landsbyer i karantæne.
På kortet kan du se, hvor mange tilfælde, der er i de enkelte regioner. De røde markører viser, hvor byer er sat i karantæne:
- Det, vi hører fra myndighederne, er: Ro på, lad være med at gå i panik og gør, som vi siger, fortæller DR Nyheders Europa-korrespondent, Anna Gaarslev, fra Milano.
- I de mindre byer, som i realiteten er afskåret fra omverdenen, der er det forbundet med ikke alene bødestraf, men også fængselsstraf, hvis ikke man følger politiets anvisninger.
I nabolandet Østrig suspenderede alt togtrafik til og fra Italien i et par timer søndag aften. Det skete, efter de østrigske jernbaner stoppede et italiensk tog i Brenner-passet, da man mistænkte, at to passagerer om bord kunne være smittet med coronavirus.
Hundrede tusinder er påvirket
- Det hurtigt voksende antal smittede i Italien over weekenden har skabt en stemning af, at man må se, hvad morgendagen bringer, fordi antallet af smittede er steget time for time, siger Anna Gaarslev.
- Det her påvirker flere hundrede tusinder menneskers liv. Ikke kun her i Lombardiet, men i flere regioner kan børn ikke komme i skole, og forældre kan ikke komme på arbejde. Universiteter, museer, teatre, barer og pubber lukker også ned, blandt andet her i millionbyen Milano.
Coronavirus har påvirket den nordlige del af Italien.
- Her er en enorm bekymring. Folk er virkeligt bekymrede og siger: Hvad er det, der foregår, hvorfor er det lige os? Man har set en meget, meget kraftig stigning i antallet af smittede, og det behøver ikke i sig selv at give anledning til panik, men der er stor bekymring.
Anna Gaarslev fortæller, at man i lufthavne og på befolkede pladser ser folk gå med ansigtsmasker trukket op for mund og næse. Andre bruger tørklæder, fordi det er svært at få en maske, da de er udsolgt over det meste af Norditalien.
De italienske myndigheder mangler stadig at finde ud af, hvordan virusset er kommet til landet.
Flere lande forsøger at inddæmme virusset
Italien er langt fra alene med udfordringer med coronavirusset. I Kina, hvor virusset har sit epicenter, meldes der om næsten 80.000 smittede og over 2.500 døde. I Sydkorea døjer man med over 700 smittede og seks dødsfald.
Trods færre smittetilfælde er Iran det land uden for Kina, der har oplevet flest dødsfald som følge af coronavirusset.
Her er dødstallet steget til otte, mens der er konstateret 43 tilfælde, skriver The Guardian. Frygten for spredning af sygdommen har fået nabolandene Tyrkiet og Pakistan til at lukke grænserne til Iran.
I et forsøg på at inddæmme virusset har Iran lukket uddannelsesinstitutioner i 14 forskellige provinser.
Om coronavirusset
- •
Hvor farligt er det? Forskere kæmper fortsat med at fastslå dødeligheden. I begyndelsen lød det, at coronavirusset var mindre farligt end Sars, men siden er der opstået tvivl om, hvor transparente de kinesiske myndigheder er. Ifølge internationale forskere kan smittetallene i Kina være helt op til ti gange højere. WHO har analyseret 17.000 smittetilfælde. Her fastslog de, at dødeligheden lå under to procent, men historisk set har tidlige "dødelighedsanalyser" af epidemier vist sig at være utroværdige. Til sammenligning havde Sars-virusset en dødelighed på knap ti procent.
- •
Hvordan bliver man smittet? De fleste luftbårne virusser smitter gennem hoste og nysen. I starten afviste kinesiske myndigheder, at det kunne spredes mellem mennesker, men det har siden vist sig at være forkert. Nu advarer forskere om, at syge personer kan smitte andre, allerede inden de mærker symptomer.
- •
Hvor begyndte udbruddet? I begyndelsen af januar rapporterede flere internationale medier, at en mystisk sygdom havde ramt 59 personer i den kinesiske by Wuhan. Sygdommen blev kædet sammen med et marked, der solgte levende fisk, fugle og andre dyr. I dag vides det fortsat ikke, hvilket dyr der var kilden til sygdommen, og lukningen af 'kødmarkedet' i Wuhan har gjort det umuligt at undersøge.
- •
Er der en vaccine på vej? Ja, men det vil tage måneder - og måske år. Trods teknologiske fremskridt er det en dyr og risikabel proces at udvikle nye vacciner. Efter Sars-udbruddet i 2003 gik der 20 måneder, inden en vaccine var klar. Den blev aldrig nødvendig, da udbruddet var under kontrol.
- •
Kilder: Sundhedsstyrelsen, New York Times.
Artiklen er opdateret, fordi det tidligere fremgik, at Østrig havde suspenderet alt togtrafik til og fra Italien. Det havde de, men kun i et par timer søndag aften.