Festen fortsætter i Barcelona, til trods for at Spaniens regering har valgt at opløse det catalanske selvstyre.
For lige i dag er der ikke noget, der kan tage glæden fra den del af den catalanske befolkning, der virkelig ønsker uafhængighed og som er tilhængere af en hård og konfrontatorisk kurs.
Det fortæller DR's Europakorrespondent Anna Gaarslev.
- Stemningen har hele eftermiddagen sydet af fejring, glade mennesker og af en kæmpe folkefest. Og det fortsætter også her til aften.
-Det er som om, at republikken Catalonien er en realitet. Det er den følelse, der har gennemsyret centrale dele af Barcelona. Men selvom det ligner en folkefest, så har det intet med virkeligheden at gøre set med juridiske og spanske øjne, siger hun.
Titusinder har været samlet i det centrale den catalanske hovedstad, Barcelona, siden i eftermiddag, hvor Cataloniens parlament vedtog at erklære regionen uafhængig af Spanien.
Skarpe reaktioner de næste dage
Og ikke mange timer efter meddelte Spaniens premierminister, Mariano Rajoy, helt forventeligt, at regeringen har inddraget det catalanske selvstyre og overtaget kontrollen over Catalonien. Der er tale om en historisk beslutning, fordi regeringen aldrig før har brugt artikel 155 i den spanske forfatning.
Samtidig har han udskrevet valg i Catalonien til afholdelse den 21. december i år.
- Det betyder, at den catalanske regering ikke længere har magt, og at parlamentet i realiteten er opløst. Derudover bliver den øverste chef for det catalanske politi fjernet. De konkrete resultater og konsekvenser af beslutningen, får vi at se de næste dage. Alle forventer skarpe reaktioner fra Catalonien, siger Anna Gaarslev.
Men de lader foreløbig vente på sig.
- Det gør intet indtryk på dem lige nu. For vi skal huske på, at respekten for domstolssystemet kan ligge et lille sted. Folk her mener, at de har valgt det catalanske parlament gennem et demokratisk valg, forklarer EU-korrespondenten og uddyber:
- Men problemet er, at man i Spanien står i den bizarre situation, at der er to vidt forskellige versioner af, hvad der er lovligt, og hvad der ikke lovligt. Den catalanske præsident og den spanske premierminister beskylder hinanden for at bryde forfatningen og ikke respektere de ganske almindelige demokratiske spilleregler.
http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:59ce3fb56187a4088c022f47