To af Saudi-Arabiens olieanlæg blev lørdag morgen ramt af en række droneangreb.
Anlæggene i Abqaiq og Khurais, der er ejet af en af verdens største olieproducenter, det statsejede Aramco, stod i flammer i flere timer, men brandene er nu under kontrol, har de saudiarabiske myndigheder oplyst.
Oprørere fra den shiamuslimske houthi-bevægelse i Yemen har efterfølgende taget skylden for angrebet, skriver Reuters.
Drone-angrebet mod de to saudiarabiske olieanlæg er en hævnaktion efter saudiarabiske angreb i Yemen, forklarer Søren Schmidt, der er lektor emeritus og ekspert i Mellemøsten.
- Houthiernes angreb mod Saudi-Arabien er en afskrækkelses-mekanisme. Hvis du gør noget ondt mod mig, gør jeg noget ondt mod dig. Når man ikke har diplomatiske midler, så er det sådan, international politik fungerer, siger Søren Schmidt, lektor emeritus ved Institut for Kultur og Globale Studier på Aalborg Universitet.
Et led i borgerkrigen
Angrebet er et led i den blodige borgerkrig i Yemen, der har stået på i næsten fem år, hvor oprørsgrupper fra den iransk-allierede houthi-stamme kæmper mod regeringen ledet af præsident Abdrabbuh Mansour Hadi. Han var vicepræsident, da Yemens leder gennem tre årtier, Ali Abdullah Saleh, blev væltet i 2011 af en folkelig opstand i forbindelse med Det Arabiske Forår.
Yemens regering støttes af en international koalition under ledelse af Saudi-Arabien, som siden 2015 har bombet Houthi-kontrollerede områder fra luften.
Søren Schmidt kalder situationen i Yemen for "den værste af alle situationer".
- Der er opstået et magttomrum i Yemen. Houthierne, der har baggrund i det nordlige Yemen, accepterer ikke Hadi som den retmæssige præsident. Og saudiaraberne har ført sig meget voldsomt frem uden hensyn til civile, siger Søren Schmidt fra Aalborg Universitet.
Talsmand: 10 droner sendt i luften
En militær talsmand for houthi-oprørsgruppen siger til tv-stationen al-Masireh, at i alt ti droner var sendt i luften med kurs mod olieanlæg i Saudi-Arabien.
Der har ikke været meldinger om tilskadekomne. Det står heller ikke klart, om lørdagens angreb får konsekvenser for produktionen af olie.
Indenrigsministeriet oplyser, at undersøgelser af angrebene er i gang.
Det statsejede saudiarabiske selskab, Aramco, regnes for at være verdens største olieselskab i såvel produktion som i reserver.
Videoer delt på sociale medier viser, hvordan flammer og tykke røgskyer steg op over de saudiarabiske olie-anlæg efter angrebene.
Hævn for saudiske luftangreb
I august udløste et droneangreb fra houthi-oprørernes side en brand i et saudiarabisk naturgasanlæg.
Houthierne har foretaget adskillige angreb, som gruppen betegner som gengældelse for de saudiskledede luftangreb i Yemen.
FN har tidligere beskrevet borgerkrigen som en af verdens værste humanitære kriser.
Over 90.000 mennesker er blevet dræbt siden 2015, og mange yemenitter sulter.
Lektor emeritus Søren Schmidt forklarer, at der er ved at udvikle sig en situation i Yemen, hvor der ikke er nogen centralmagt til at sikre den offentlige fred.
- Som samfund er Yemen ved at implodere. Det er ved at blive et lovløst område og et kludetæppe af komplicerede modsætninger regionalt og lokalt. Det er mere og mere alles kamp mod alle om, hvem der skal have magten.