Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) besøgte her til aften den britiske premierminister David Cameron for blandt andet at tale om de to landes forestående folkeafstemninger.
Men hvor danskerne skal tage stilling til en del af EU-samarbejdet, er det selve briternes medlemsskab til unionen, der er på spil.
I begge lande fylder diskussionen omkring velfærdsydelser dog meget, og det kan Lars Løkke Rasmussen se et dansk potentiale i, forklarer DR’s politiske analytiker Jens Ringberg.
- Som han ser det, kan den britiske folkeafstemning, hele usikkerheden omkring Storbritannien, være en hjælp for Danmark til at finde en løsning på det her område, siger han.
- Sagt på en anden måde. Der er problemer med et stort land, det kan være, at det kan hjælpe et lille.
Kan bidrage på EU-topmødet
Flygtningestrømmen mod Europa var også på dagsordenen under de to statslederes møde i premierministerens bolig på Downing Street 10.
Her fremhævede statsministeren efterfølgende, at de to lande kan bidrage med noget andet til EU-topmødet om flygtningesituationen på onsdag, fordi de står i samme situation og ikke er tvunget til at tage del i fordelingen af 160.000 flygtninge. Det forklarer Jens Ringberg:
- For eksempel spørgsmålet om nærområderne, og de kan – ifølge Lars Løkke Rasmussen – gøre det med rank ryg, fordi de alligevel har taget et vis antal mennesker, siger han.
- Om det så betyder noget, når vi når frem til topmødet, afhænger jo af 26 andre regeringschefer.
Har taget imod flere tusinde
Både Danmark og Storbritannien står uden for flygtningeområdet og kan ikke tvinges til at tage del i de 160.000 flygtninge, som EU-landene forsøger at fordele imellem sig.
Alligevel har begge indvilget i at tage imod et vis antal flygtninge.
Mens Danmark vil tage imod 1.000, er Storbritannien klar til at åbne for 20.000.
Løkke fremhævede ligheder
Lars Løkke Rasmussen fremhævede også selv de dansk-britiske ligheder, da han mødte pressen foran Downing Street 10 efter mødet med Cameron.
- Vi har begge det ønske, at vi på onsdag kan flytte debatten, så den i højere grad kommer til at handle om, ikke hvordan vi flytter en del af problemet, men derimod gør noget ved problemet, forklarede han.
Ifølge statsministeren skal det blandt andet gøres ved at styrke indsatsen i nærområderne.