Analytiker: Kampfly er nødvendige for, at Ukraine kan forsvare sig selv

Zelenskyj er både interesseret i at få kampfly til at kunne bevare Ukraines nuværende luftforsvar, men også til en modoffensiv, vurderer militæranalytiker.

På et besøg i Storbritannien i går fremsatte den ukrainske præsident, Volodomir Zelenskyj, sit ønske om at få kampfly. (Foto: © Peter Nicholls, Ritzau Scanpix)

Hvis ukrainerne skal opretholde deres luftforsvar, har de brug for, at præsident Volodymyr Zelenskyjs ønske om at få kampfly fra sine allierede går i opfyldelse.

Det forklarer Esben Salling Larsen, der er major og militæranalytiker på Forsvarsakademiet, efter den ukrainske præsident Volodymyr Zelenskyj på et besøg i Storbritannien onsdag bad omverdenen om at sende kampfly til Ukraine.

- Når man hele tiden er i kamp, mister man naturligt hele tiden fly. På et tidspunkt skal de altså have nogle nye fly til luftforsvar for at kunne fortsætte det, de har i dag, siger Esben Salling Larsen.

Ønsket om at få kampfly fra omverdenen havde Zelenskyj med, da han onsdag holdt en tale for det britiske parlament.

- Vi vil gøre alt, der er muligt og umuligt for at gøre det muligt, at verden giver os moderne fly til at styrke og beskytte de piloter, der beskytter os, sagde præsidenten.

Senere på dagen besøgte den ukrainske præsident også Frankrig, hvor han mødtes med den franske præsident, Emmanuel Macron, og den tyske kansler, Olaf Scholz. Torsdag er han på besøg i Europa-Parlamentet i Bruxelles.

Major: Ukraine vil også have fly til offensiv

Lige nu forsvarer Ukraine sig med ældre fly fra det tidligere Sovjetunionen, som løbende er blevet moderniseret. De svarer nogenlunde til de F16-fly, vi kender fra Danmark, forklarer militæranalytikeren fra Forsvarsakademiet.

Udover at ukrainerne mister flyene i kampe, bliver dem, de har, også mere og mere nedslidte.

- I løbet af året har Zelenskyj behov for at kunne erstatte den defensive flystyrke, han har haft, siger Esben Salling Larsen.

Udover fly til at opretholde luftforsvaret er ukrainerne også interesserede i at få kampfly, der kan bruges i offensiven, vurderer han.

- Hvis Zelenskyj skal lave en modoffensiv, har han brug for flystøtte. Så taler vi ikke bare om at opretholde den flystyrke, de har i dag - så skal styrken udvides.

De kampfly, Ukraine råder over i dag, minder om de danske F16-fly, vurderer militæranalytiker. (Arkivfoto) (Foto: © Henning Bagger, Ritzau Scanpix)

- Ukrainerne vil meget gerne tilbageerobre noget af det territorium, russerne har erobret. For at kunne gør det, har Zelenskyj behov for at angribe i dybden, og der vil det være hensigtsmæssigt at have fly med langtrækkende offensive systemer, siger militæranalytikeren.

Stor symbolsk betydning

Hvis vestlige lande vælger at imødekomme den forespørgsel, vil det være et stort symbolsk skridt i krigens udvikling - ligesom da USA og flere europæiske lande for nylig besluttede at donere kampvogne til ukrainerne, mener Salling Larsen.

- Hvis de får kampfly, så har de fået hele paletten af moderne våbensystemer, siger han.

Bekymringen fra Vestens side vil ifølge Salling Larsen særligt kredse om spørgsmålet: Hvad hvis Zelenskyj bruger flyene til at udføre en lang række angreb dybt inde på russisk territorie?

- Vi ønsker på den ene side, at Ukraine får de besatte områder tilbage, men vi ønsker ikke, at krigen breder sig ud over Ukraine, siger Salling Larsen.

Trods det er det ifølge militæranalytikeren langt fra usandsynligt, at Zelenskyj får sit ønske opfyldt.

- Jeg tror, de får kampfly. På et tidspunkt bliver vi som minimum nødt til at tage stilling til, om vi vil give fly, så de kan fortsætte den defensive kamp.

I løbet af krigen er grænserne for, hvad og hvor meget omverdenen har villet donere af materiel gradvist flyttet sig. Men hvis omverdenen ender med at donere kampfly til offensivt brug, kan Esben Salling Larsen ikke se et naturligt næste skridt for sig.

- Så er vi oppe i strategiske bombefly - det tror jeg ikke engang, de vil bede om, siger han.

Danmark har ikke kapacitet

Selvom Esben Salling Larsen er ret overbevist om, at Zelenskyjs nyeste punkt på ønskesedlen også vil blive imødekommet, så tror han ikke, at det bliver Danmark, der kommer til at indfri ønsket.

Den danske kapacitet er i forvejen presset særligt efter det øgede trusselsbillede med krigen i Ukraine, forklarer han. Danmark er ved at udfase F16-flyene til fordel for de nye F35-fly, men på grund af krigen i Ukraine har man været nødt til at forlænge F16-flyenes levetid for at kunne imødekomme det behov, der er.

Ekspert tror ikke, at Danmark ender med at sende kampfly til Ukraine. (Arkivfoto) (Foto: © Kasper palsnov, Scanpix Denmark)

- Vi har ikke reservekapacitet til at uddanne ukrainere og give fly. Jeg har svært ved at se det for mig, men man skal aldrig sige aldrig, siger militæranalytikeren.

Esben Salling Larsen kan derimod sagtens forestille sig, at andre lande vil ende med at donere fly til Ukraine. Blandt andet har Polen tidligt i krigen givet udtryk for, at de var klar til at sende kampfly til Ukraine, hvis bare USA ville gøre det samme.

Derudover er der også mulighed for, at Ukraine kan få fat i fly lig dem, de selv har i dag, hos lande i Sydamerika og Afrika, som ejer samme flytyper.

Blive klogere på den russiske storoffensiv, der angiveligt nærmer sig med hastige skridt, i DR's tv-program, Krigens Døgn her: