ANALYSE: USA står ved en skillevej efter Trump-sag ender i retten

Uanset, hvad der sker i den nærmeste fremtid, var tirsdag en dag til historiebøgerne i USA.

Der måtte ikke være kameraer ind til selve retsmødet. Her har en tegner i retssalen tegnet Donald Trump - i midten - omgivet af sine advokater. Han nægter sig skyldig i alle anklagerne. (Foto: © JANE ROSENBERG, Ritzau Scanpix)

På den ene side var det en banal og rutinemæssig fremstilling af en tiltalt ved en føderal domstol.

Den tiltalte ankom, blev formelt arresteret af føderale agenter. Fik taget fingeraftryk, som sammen med et portræt af den tiltalte blev indført i retssystemets database. Derefter blev han fremstillet for en dommer, fik tiltalepunkterne læst op og erklærede sig ikke skyldig, hvorefter han blev sat på fri fod, indtil retssagen starter.

Den slags sker hver dag fra morgen til aften ved føderale domstole på tværs af Amerika.

Men samtidig var fremstillingen af Donald J. Trump i retten i Miami en begivenhed, som amerikanske skolebørn vil læse om i historiebøgerne i mange år fremover. For det er første gang i landets historie, at en tidligere præsident bliver arresteret af den føderale regering, som han selv har været chef for og risikerer en årelang fængselsstraf.

  • Trump i bilen på vej til retsmødet hilser på de fremmødte tilhængere. Der er ret meget genskær, men hans to tommelfingre kan ses i ruden (Foto: © Lynne Sladky, Associated Press)
  • Politiet havde forberedt sig på, at mellem 5.000 og 50.000 mennesker dukkede op for at støtte Trump. Så mange var der dog ikke. (Foto: © Alex Brandon, Associated Press)
  • Efter retsmødet kørte Trump videre til en cubansk restaurant, inde han satte kursen mod New Jersey. (Foto: © JIM RASSOL, Associated Press)
1 / 3

Måske vil historiebøgerne fortælle, hvordan sagen mod Trump viste, at retssystemet og dermed demokratiet kom styrket ud af flere års krise, et mislykket kupforsøg og en storm på kongressen. At sagen viste, at alle er lige for loven, uanset, hvem man er. Men det er ikke givet på forhånd.

Der er også den mulighed, at det modsatte bliver tilfældet. At den føderale regerings retssag mod USA's tidligere præsident vil accelerere en afgrundsdyb splittelse i landet og måske være en gnist, som antænder et nyt bål af politisk ekstremisme og vold.

'Wannabe diktator'

Et billede på, hvor USA står ovenpå den historiske dag i retten, kan aflæses af de overskrifter, som to kabelnyhedsstationer præsenterede seerne for samme aften.

Hos CNN kunne seerne læse denne overskrift på skærmen under værterne: "Trump erklærer sig ikke-skyldig i tiltale for at have fejlhåndteret top-hemmelige dokumenter."

Hos Fox News fik seerne denne rubrik: "Wannabe diktator taler i Det Hvide Hus efter at have fået sin politiske rival arresteret."

Den sidste overskrift kræver en forklaring, hvis man ikke til dagligt befinder sig i Fox-universets fantasifulde blanding af holdninger, løse påstande og misinformation:

Den omtalte "diktator" er i det univers præsident Joe Biden, som i Fox´s version egenhændigt har brugt justitsministeriet og forbundspolitiet FBI som politiske våben til at arrestere Donald Trump - der lige nu fører kapløbet om at blive det republikanske partis præsidentkandidat og som altså kan ende som Bidens modstander ved præsidentvalget i 2024.

Et skærmbillede af overskriften på Fox News, her fundet på msn.com.

Man kunne trække på skulderen og måske på smilebånde af Fox-overskriften, hvis ikke det var fordi, at kabelstationen er den mest sete i USA, hvis budskaber ukritisk gentages i én uendelighed i andre og mindre medier, der er i kredsløb omkring Fox.

De to sæt overskrifter viser, at uanset, hvor klokkeklar sagen mod Trump ser ud til at være på det juridiske plan - Trumps egen tidligere justitsminister, William Barr, siger, at hvis blot halvdelen af tiltalepunkter holder, så er Trump færdig - så eksisterer sagen i en betændt politisk virkelighed, hvor Donald Trump og hans støtter ihærdigt arbejder på at undergrave amerikanernes tillid til retssystemet med frit opfundne påstande og direkte usandheder.

Kan accelerere splittelsen endnu mere

Trump holdt en tale samme aften ved en fundraiser i New Jersey. Talen indeholdt en syndflod af falske påstande, som uimodsagt blev citeret af medier i Fox News-universet og bar ved til billedet af, at retssagen er et politisk motiveret opgør med Trump - og ikke simpelthen en straffesag mod en mand, som står tiltalt for 37 overtrædelser af blandt andet spionagelovgivningen, der på grund af deres alvorlige karakter tilsammen har en strafferamme på 400 års fængsel.

Men de to sæt overskrifter viser også, hvor svært det er for amerikanerne at få ordentlig og redelig information om, hvad der sker i deres land. Det er nærmest umuligt at overdrive, hvor meget misinformation fylder, når amerikanerne åbner deres mobiltelefon og finder deres "nyhedsfeeds" på et socialt medie, og det er en alvorlig trussel mod demokratiet.

  • Trump ankom til sin golfklub i New Jersey efter retsmødet. (Foto: © AMR ALFIKY, Ritzau Scanpix)
  • Her var flere samlet til et fundraiser til fordel for Trump. (Foto: © ED JONES, Ritzau Scanpix)
  • Trump fastholdt, at det var en politisk heksejagt. (Foto: © AMR ALFIKY, Ritzau Scanpix)
1 / 3

For hvis man ikke ved, hvad der er sandt, og hvad der er falskt, så kan man hverken deltage i en debat eller træffe et kvalificeret valg om, hvem man skal stemme på. Så er man et let offer for konspirationsteorier og populistiske politikere.

Præcis af den grund står USA ved en skillevej nu, efter at den føderale regering har indledt en straffesag mod landets tidligere præsident.

Sagen kan blive et bevis på, at retsstaten lever, uanset, om Trump til sin tid bliver dømt eller frifundet. Men den kan også accelerere en i forvejen voldsom politisk polarisering i et splittet land og i en farlig grad nedbryde amerikanernes tro på samfundets institutioner.