- Når terrorangreb begås af mennesker, der angiveligt søger tilflugt i vores land, så er det særligt bittert og modbydeligt.
Sådan sagde den tyske kansler Angela Merkel i sin nytårstale forleden.
Få dage forinden havde en tunesisk asylansøger og islamist styret en lastbil ind i et julemarked i Berlin og dræbt 12 mennesker. Det var det tredje terrorangreb i Tyskland på blot fem måneder. Det var det tredje, begået af mennesker, der kom til landet i ly af flygtningekrisen.
Ved overgangen til det nye år lovede Angela Merkel således at gøre en særligt stor indsats for tyskernes sikkerhed – med de politiske og lovmæssige ændringer, der måtte være nødvendige.
Det løfte vil kansleren blive målt og vejet på – i et valgår, der vil være bestemt af tyskernes behov for sikkerhed i en tid med tiltagende islamistisk terrorisme.
Valgkamp i kloster
Valget til det tyske parlament, Forbundsdagen, finder først sted i september. Da fælder tyskerne dom over, hvorvidt Angela Merkel fortsat skal være deres kansler. Men valgkampen, der altså også er et slag om Merkels politiske fremtid, begynder for alvor i dag i et kloster i det sydlige Tyskland.
Her samles spidserne for det tyske parti CSU til deres årlige vintermøde. Det er værd at lægge mærke til, for CSU er "søsterparti" til Angela Merkels CDU. De to konservative partier udgør en politisk union og står traditionelt skulder ved skulder i tysk politik. Men det gør de ikke længere. Flygtningekrise og terror har slået skår i forholdet, og det kommer til at spille en vigtig rolle frem mod det kommende valg.
Kort efter at Angela Merkel åbnede Tysklands grænser for flygtninge og migranter i 2015, slog CSU's partiformand, Horst Seehofer, alarm. Han advarede om, at Merkel var ved at begå en stor fejl:
- Problemet er, at gældende love sættes ud af kraft, samtidigt med at ingen har en plan for, hvordan vi skal håndtere det her rykind, sagde Seehofer dengang til tv-stationen N24.
Trusler fra CSU
Siden da har CSU-formanden – uophørligt og i stadigt skrappere vendinger - forlangt, at Merkel skulle fravige sin liberale politik i flygtningekrisen. Han har løbende krævet stramninger i sikkerheds- og udlændingepolitikken. Han har truet med at kvitte den historiske union med CDU og ikke længere støtte Merkel som kansler. Og det har alt sammen skabt blodige slagsmål mellem CSU og CDU.
Når Angela Merkels nærmeste allierede er så vred på kansleren, så skyldes det flere ting:
CSU er et tysk regionalparti fra den sydlige delstat Bayern, hvor Horst Seehofer er ministerpræsident. Bayern er grænseland og et af de områder i Tyskland, der har taget imod allerflest flygtninge og migranter. Det har været en kæmpe belastning for de lokale borgmestre, for politi og flygtningemyndigheder, for frivillige og helt normale borgere. Mange har følt sig ladt i stikken af regeringen i Berlin. Og her har Horst Seehofer været talerør for frustrationen over en – mildt sagt – kaotisk håndtering af flygtningekrisen i dens første mange måneder.
Terror i Bayern
Dertil kommer, at det var i de bayerske byer Würzburg og Ansbach, at den islamistiske terror ramte i sommers. Først gik en asylansøger amok med en økse i et lokaltog. Så sprængte en anden sig selv i luften til en byfest. Terroren ramte med andre ord CSU's hjerteland.
Sidst men ikke mindst har partiformand Seehofer det problem, at Angela Merkels kurs i flygtningekrisen har skabt grobund for et nyt parti: Alternative für Deutschland (AfD). I årtier var CSU det mest højreorienterede blandt de etablerede tyske partier. Men nu er det i fare for at blive overhalet højre om af AfD, hvis politiske profil blandt andet rummer en skrap islam- og indvandringskritik. Og den bliver et trækplaster for stadigt flere tyskere, der ellers har stemt konservativt, altså CSU eller CDU.
Det er på den baggrund, CSU-spidserne i dag går til vintermøde i Kloster Seeon i Bayern og dermed tager hul på deres valgkamp i terrorens tegn. De gør det med et kæmpe katalog af krav til en markant skærpet tysk sikkerheds- og udlændingepolitik. Kataloget vil formentlig blive flankeret af en Horst Seehofer, der taler i store bogstaver til tysk tv’s mikrofoner. Formålet er at presse Angela Merkel og CDU til at slå ind på CSU's kontante linje én gang for alle.
Stramninger på vej
Strategien kan nemt lykkes – ikke mindst efter terrorangrebet i Berlin. Tyskerne er opskræmte og synes at hige efter følelsen af sikkerhed. I sin nytårstale har Angela Merkel lovet, at hun vil gøre alt for at skabe den sikkerhed – også med politiske og lovmæssige ændringer.
At sætte sikkerheds- og udlændingepolitik øverst på den politiske dagsorden frem mod valget giver formentlig god mening for kansleren. Ikke bare fordi det vækker genklang i befolkningen og måske bremser vælgerstrømmen over mod konkurrenterne i AfD. Men også fordi det derved slukker brande og dulmer nerver i forhold til Horst Seehofer og CSU. For hvis Angela Merkel skal vinde valget, så har hun brug for, at der er ro på i hendes politiske bagland.
I det forgangne år har kansleren allerede lyttet til den interne kritik og stille og roligt ændret sin kurs i flygtningekrisen – væk fra den liberale politik. Hendes regering har vedtaget flere såkaldte asylpakker, som har strammet op på udlændingepolitikken.
Men der synes at være flere tiltag på vej, også i retning af en øget indre sikkerhed i Tyskland. Det fremgår af et udkast til CDU's partiprogram, der dukkede op få uger inden terrorangrebet i Berlin. Tiltagene handler blandt andet om øget videoovervågning, frakendelse af det tyske statsborgerskab for syrienskrigere og mulig støtte fra forbundsværnet til tysk politi.
Og så sent som i går foreslog Tysklands indenrigsminister, Merkels partifælle Thomas de Maizière, en gennemgribende reform af det tyske sikkerhedsapparat. Selv socialdemokraterne i Angela Merkels regering hopper med på vognen og foreslår stramninger.
Dermed tyder alt på, at "sikkerhed" bliver det helt store slagord i dette års valgkamp. Vinderen bliver formentlig det parti, som bedst kan formidle tyskerne den følelse, som de lige nu har særligt brug for.