Det nye i regeringens udspil til ny strategi for dansk udenrigspolitik ligger i, at den skal basere sig på danske, socialdemokratiske værdier – mere end på danske interesser.
Værdierne skal være det grundlag, dansk udenrigspolitik skal føres på.
USA vil stadig fortsat være en fundamental grundpille for dansk udenrigspolitik. Og så er fordelen for Jeppe Kofod og hans ministerium, at når strategien engang er færdig i marts 2021, så ved alle, hvem der bliver den næste amerikanske præsident.
For Jeppe Kofod lægger ikke skjul på, at han gerne ser et andet USA og en anden amerikansk udenrigspolitik, end det han til tider oplever nu.
EU og Nato som grundpiller
EU er en fundamental grundpille for Danmark. Der skal ikke rokkes ved medlemskabet.
Der skal ikke være nye folkeafstemninger om de danske forbehold. EU skal være et instrument for dansk udenrigspolitik, hvor Danmark skal arbejde for demokrati, for frihed, for det regelbaserede samfund.
EU skal, som det siges, være en ”global værdikriger”, hvor regeringen vil presse på. Det er gennem EU, Danmark vil lægge pres på for eksempel Kina, på Rusland – på Lukasjenko.
Prisen for at kritisere Kina for overtrædelser af aftaler, menneskerettigheder, demokratiske rettigheder i for eksempel Hongkong vil være for høj, hvis den kommer fra stats- eller udenrigsministeriet.
Nato er en fundamental grundpille i Jeppe Kofods udspil til ny strategi. Der skal arbejdes for nedrustning – specielt når det handler om det nye atom-kapløb, der allerede er gået i gang.
Og FN er en grundpille, selvom FN er svækket, ikke mindst fordi amerikanerne har trukket sig fra Paris-aftalen, fra den iranske atom-aftale, fra Menneskerettighedsrådet, fra WHO og WTO.
Regeringen vil, som altid fordi Danmark er en småstat, styrke de internationale organisationer.
Et traditionelt fundament
Så grundpillerne for regeringens udenrigspolitiske strategi er nærmest identisk med tidligere regeringers.
Men forhold og konflikter i den globale landsby har ændret sig – og ændrer sig hurtigt.
Nye tiltag for en mere koordineret politik i Rigsfællesskabet i Arktis, hvor sikkerhedspolitikken bliver vigtigere dag for dag, bliver en prioritet.
Klimaet og miljøet bliver en prioritet – og blandt andet tættere samarbejde med Indien.
Migrationen er en prioritet – hvor regeringen helst vil efterlade migranterne i ”nærområdet”, det vil sige i Nordafrika.
Ingen skal være i tvivl, om hvor Danmark står
Med den nye strategi vil regeringen, Jeppe Kofod og hans embedsværk sende signaler til udland og indland, om hvor Danmark står. Ingen skal være i tvivl – hverken ude eller hjemme.
Det har klare fordele. Så ved store som små magter, hvad Danmark står for, og hvordan Danmark vil handle.
Hjemme vil strategien fortælle erhvervsliv, hvilke værdier, der skal ligge til grund for samhandel – med for eksempel Kina.
Universiteter og læreanstalter vil vide, hvordan de skal prioritere deres potentielle samarbejdspartnere i eksempelvis et Kina, der optræder stadig med autoritært og som en åben rival til det, regeringen gerne vil stå for.
Jeppe Kofods udspil til en ny strategi er første skridt på vejen. Han vil sende sine tanker gennem specialister og ud i en folkelig debat. Han vil rejse rundt med sin strategi i landet, for han vil gerne gøre udenrigspolitikken til en folkesag.
Hvordan hans udspil så bliver modtaget i Folketinget senere i forløbet, er en anden sag.
Bliv klogere på hele sagen og hør hele interviewet med Jeppe Kofod i Verden ifølge Gram på P1: