Analyse: Det hele handler om, hvordan Assad kan fjernes

Syriens præsident, Bashar al-Assad, er det helt centrale emne i de fredsforhandlinger, der begynder i dag.

Når over 50 lande fra i dag mødes i schweiziske Montreux for at diskutere fred i Syrien, bliver det helt afgørende emne præsident Bashar al-Assad.

De vestlige lande har tidligere krævet ham fjernet fra magten i det borgerkrigshærgede land, og i Geneve 1-aftalen fra 2012 står det da også, at præmissen for hele fredskonferencen er et nyt styre i Syrien.

- De skal komme frem til noget, alle parter kan acceptere og noget, der kan samle Syrien - hvis det altså kan lade sig gøre at samle noget som helst oven på en så blodig krig, siger DR Nyheders internationale korrespondent, Steffen Gram, der befinder i Montreux og følger forhandlingerne.

Iran skal med

I et højst forvirrende forløb inviterede FN's generalsekretær Ban Ki-Moon først Iran med til konferencen - men trak derefter invitationen tilbage.

Ifølge Steffen Gram er det dog helt afgørende, at Iran kommer med i forhandlingerne, men når landet ikke vil acceptere præmissen for hele konferencen, bliver det svært.

- Det er lidt lige som en fodboldkamp. Det nytter jo ikke at lave nye regler lige pludselig, siger korrespondenten.

Måske en rolle på sidelinjen

Den amerikanske udenrigsminister, John Kerry, har åbnet for, at Iran på en eller anden måde inkluderes i fredsforhandlingerne, og det er ikke utænkeligt, at repræsentanter for styret i Teheran pludselig dukker op under konferencen.

I øjeblikket modtager flygtninge både i og uden for Syrien særlige hjælpepakker, som skal beskytte mod det kolde vejr. (Foto: © AFP, Scanpix)

- Det kan være, iranerne får en rolle på sidelinjen, som John Kerry har sagt. Det er afgørende, at de kommer med på et tidspunkt i hvert fald, siger Steffen Gram.

Iran spiller en markant rolle i Syrien og har under hele borgerkrigen støttet Assad-regimet aktivt.

Konflikten i Syrien begyndte i marts 2011 og har til dato kostet over 100.000 mennesker livet.

Små skridt er mulige

Forventningerne til fredsforhandlingerne, der først for alvor begynder i Geneve på fredag, er meget lave, fordi de stridende parter, Syriens regime og oppositionen, står så stejlt over for hinanden.

Alligevel tror Steffen Gram, at der nok skal komme noget ud af det.

I øjeblikket modtager flygtninge både i og uden for Syrien særlige hjælpepakker, som skal beskytte mod det kolde vejr. (Foto: © Hussam Ayash, Scanpix)

- Man kan først og fremmest håbe, at der vil blive startet en dialog om humanitær zoner, hvor nødhjælpen kan komme ind. Der har også været tale om fangeudvekslinger, og måske kan en aftale om, at fredskonferencen fortsætte, komme på plads, siger han.

FN forventer, at op mod en tredjedel af den syriske befolkning får brug for humanitær hjælp i løbet af 2014.

To millioner syrere er flygtet ud af landet, mens 6,5 millioner er internt fordrevne.

Se DR Nyheders internationale korrespondent Steffen Grams analyse af situationen med Syrien i videoen i toppen af artiklen.