ANALYSE De svenske tvivlere skal afgøre, om de er mest bange for banderne eller Sverigedemokraterna

Det svenske valg står lige nu til at blive afgjort af ganske få stemmer. Anna Gaarslev analyserer, hvad der kan afgøre valget.

Sverigedemokraternas partileder Jimmie Åkesson under Frihamnsdagarna i Göteborg. (Foto: © 9200 Björn Larsson Rosvall/TT, Ritzau Scanpix)

Er det banderne eller Sverigedemokraterna, som svenskerne skal frygte mest?

Svaret på det spørgsmål kommer til at afgøre det svenske valg.

Der er bestemt ikke noget at sige til, hvis mange svenskere er i tvivl om, hvad de skal svare – eller at svaret skifter alt efter dagens begivenheder.

Sverige har nu passeret 47 skuddrab alene i år. Efter det seneste drab var det åbenbart ikke nok at skyde et medlem af en konkurrerende bande foran adskillige forbipasserende, nej, beboere i området skulle senere på aftenen lægge øre til "sejrsfyrværkeri".

Og ikke nok med det: En mor og hendes femårige søn blev dagen efter fanget i et bandeskyderi på en legeplads i Eskilstunabydelen Årby. Begge blev ramt af skud, men overlevede.

Provokerende og skrækindjagende hændelser, der gør ellers besindige svenskere rasende på de bander, der langt hen ad vejen dominerer i de forstæder, der langsomt og sikkert er blevet tømt for "gammelsvenskere" de seneste 20 år.

Som en teenager med udenlandsk baggrund født i en forstad i Gøteborg sagde til mig forleden:

- Det var først, da jeg blev stor nok til at tage ind til byen og shoppe, at jeg fandt ud af, at der faktisk bor mange svenskere i Sverige.

En kvinde og et lille barn er bragt til hospitalet, efter at de blev ramt af skud på en legeplads i byen Eskilstuna knap 90 kilometer vest for Sveriges hovedstad, Stockholm, fredag. (Foto: © Johan Nilsson/TT, Ritzau Scanpix)

Den udvikling har været stærkt medvirkende til, at omkring hver tredje svenske vælger i dag med stærkt varierende grader af begejstring har accepteret at indgå i den nye borgerlige blok: Liberalerna, Moderaterna, Kristdemokraterna – og læg dertil, at Sverigedemokraterna nu bringer sine vælgere til bordet – og dermed det borgerlige flertal inden for rækkevidde.

Alt det ved den siddende socialdemokratiske statsminister Magdalena Andersson selvfølgelig godt. Derfor går Socialdemokraterna til valg på at først og fremmest at "knäcka gängen" med valgløfter, der langt hen ad vejen til forveksling ligner de borgerliges politik: Højere straffe, flere udvisninger, bedre redskaber til politiet.

Magdalena Andersson og Mikael Damberg præsenterede Socialdemokraternes valgkamp med deres slogan "knæk banderne". (Foto: © 10030 Jonas Ekströmer/TT, Ritzau Scanpix)

Anderssons støttepartier er uenige om stort set alt – det gælder også rets- og udlændingepolitik – så det svæver i det uvisse, hvor meget der kan blive til noget, hvis flertallet ender med at blive rød-grønt.

Derfor består den grundlæggende socialdemokratiske strategi i at skubbe Magdalena Anderssons tårnhøje personlige troværdighed foran sig: "Bare rolig, med Magda for bordenden behøver du ikke være bange for banderne – du skal blive langt mere forskrækket ved tanken om sverigedemokratisk indflydelse".

Er man nu en af dem, der ikke helt ved, hvem af de to man skal frygte mest – så har Sverigedemokraterna selv bidraget til at skræmme vælgerne:

Ingen valgkamp uden provokerende – en del vil sige usmagelige – udfald, som da retsordfører Tobias Andersson for nylig tweetede et metro-tog svøbt i SD-reklame med teksten: "Velkommen til repatrieringstoget. Du har en enkeltbillet. Næste stop Kabul!"

Den slags fryder Sverigedemokraternas modstandere og vækker bekymring i den borgerlige lejr, for her ved man udmærket, at det er lige præcis sådan noget, der gør vælgerne bange: Hvilke kræfter slipper vi løs ved at invitere SD indenfor?

Og det fortsætter: En rapport fra research-firmaet Acta Publica viser, at næsten 300 kandidater til kommune, region eller Riksdag på et eller andet tidspunkt har givet udtryk for nazistiske eller højreekstreme synspunkter. Det dækker alt over enkeltstående ytringer for mange år siden over deltagelse i demonstrationer til medlemsskab af højreekstreme organisationer.

Langt de fleste kandiderer for Sverigedemokraterna.

Samtidig har gerningsmanden til mordet på en højtstående embedsmand under Almedals-ugen (Sveriges folkemøde) på Gotland i sommer tilstået, at han også havde planer om at myrde lederen af Centerpartiet, Annie Lööf – den politiker, der om nogen står som Sverigedemokraternes absolutte modsætning.

Gerningsmanden har en fortid i den højreekstreme bevægelse 'Nordisk Motståndsrörelse' (NMR). Sverigedemokraterna er langt hen af vejen grundlagt af nazister, NMR-folk og andre på den alleryderste højrefløj. Det er en fortid, som partiet ihærdigt forsøger at vaske af sig - uden rigtig at lykkes.

Både fordi deres modstandere har en indlysende interesse i at gøde forestillingen om Sverigedemokraterna som nazister i habitter – men så sandelig også fordi deres egen ageren også her i 2022 spænder ben for ideen om Sverigedemokraterna som et helt almindeligt parti.

Valget den 11. september bliver afgjort af tvivlerne – dem der endnu ikke har bestemt sig for, hvem de er mest bange for:

Banderne eller Sverigedemokraterna.