Nu skal det være slut med at bruge medicin fra den amerikanske medicinalgigant Pfizer til at henrette fanger på dødsgangen i amerikanske fængsler.
- Pfizer laver sine produkter for at forbedre og redde patienters liv. For at være tro mod disse værdier, er vi på det kraftigste imod brugen af vores produkter i dødbringende sprøjter ved henrettelser.
Sådan lød det i en udtalelse på Pfizers hjemmeside i går.
Hos Amnesty International har udmeldingen vækket stor glæde.
- Tyve andre firmaer har allerede meldt ud, at de ikke vil være med til, at deres produkter bruges til henrettelser, så at Pfizer nu også forbyder det, er et utroligt vigtigt signal, siger Trine Christensen, generalsekretær i Amnestys danske afdeling.
Hun mener, at Pfizers udmelding afspejler en ændring i befolkningen, og at dette tiltag er endnu et skridt mod afskaffelsen af dødsstraf i USA.
- Det er en bestialsk metode, som ikke har en plads i et moderne samfund, siger Trine Christensen.
Pfizer indfører nu et kontrolsystem og lægger restriktioner på syv produkter, som kan bruges i dødsbringende sprøjter.
Køberne af produktionerne skal blandt andet garantere, at de ikke sælger medicinen videre til fængsler.
Fakta
- •
Det amerikanske medicinalfirma Pfizer vil ikke længere lade virksomhedens medikamenter blive brugt til henrettelser i amerikanske fængsler.
- •
Tyve medicinalselskaber har allerede indført lignende regler, og nu hvor Pfizer tæller med, er den sidste lovlige indgang til medikamenterne smækket i.
- •
De tomme lagre har allerede skabt problemer i flere af de 31 amerikanske stater med dødsstraf, hvor man eksperimenterer med uafprøvede giftblandinger.
- •
Det gik tilbage i 2014 galt i Oklahoma, hvor den 38-årige Clayton Lockett måtte vride sig i smerte i 43 minutter, før han endeligt døde af et hjertestop.
- •
Antallet af personer, der bliver henrettet i USA, er faldet de seneste år. I 1999 blev 98 personer henrettet, mens antallet i 2015 var 28.
- •
Kilder: The New York Times, Ritzau