Amnesty kritiserer Ungarns asylsystem kraftigt

Asylansøgere og uledsagede flygtningebørn i Ungarn lider under voldelige overfald og ulovlig tilbageholdelse, konkluderer ny rapport fra Amnesty International.

Ungarske soldater patruljerer i transitzonen på grænsen mellem Ungarn og Serbien. (Foto: © SANDOR UJVARI, Scanpix)

Asylansøgere bliver mishandlet af ungarske myndigheder og af et asylsystem, der åbenlyst er designet til at afskrække dem fra at søge asyl i Ungarn.

Sådan lyder en af konklusionerne i en rapport fra Amnesty International, der udkom i dag.

- Premierminister Victor Orban har erstattet retsstatsprincippet med frygt. Hans forsøg på at forhindre asylansøgere og migranter i at komme ind i Ungarn, er blev ledsaget af endnu mere foruroligende angreb på dem og de internationale sikkerhedsforanstaltninger, der er designet til at beskytte dem, siger Amnesty Internationals Europa-direktør, John Dalhuisen.

Rapporten er baseret på research i Serbien, Ungarn og Østrig, hvor Amnesty har interviewet 143 personer - hovedsageligt flygtninge og migranter.

Hegn og transitzoner

Deres vidneudsagn afslører chokerende betingelser for dem, som forsøger at komme ind i Ungarn. Et land, hvor uregelmæssig adgang er blevet gjort kriminel, og hvor retten til at søge asyl er ekstrem restriktiv.

I september måned sidste år færdiggjorde Ungarn opførelsen af et hegn langs grænsen til Serbien og opførte 'transitzoner', hvor asylansøgere skal opholde sig, mens deres asylsag bliver behandlet.

  • En flygtning rengører sit telt i en improviseret lejr ved en serbisk-ungarske grænse på den serbiske side. (Foto: © laszlo Balogh, Scanpix)
  • Et flygtningebarn står udenfor sit telt på den forkerte side af transitzonen, som ungarske myndigheder har opført. (Foto: © laszlo Balogh, Scanpix)
  • En kvinde vasker tøj på den serbiske side af grænsen mellem Serbien og Ungarn. (Foto: © laszlo Balogh, Scanpix)
1 / 3

Ungarn lukker dog kun 30 personer ind om dagen, hvilket efterlader flere hundrede asylansøgere hver dag i serbiske asylcentre tæt på grænsen under kummerlige forhold og i flere måneder ad gangen, står der blandt andet i rapporten.

En 17-årig uledsaget dreng beskriver, hvordan politiet tvang en gruppe tilbage til Serbien, efter at de var kommet ind over Ungarns grænse.

- En person i gruppen blev sparket af politiet, så han brækkede foden, fortæller han i rapporten.

Folkeafstemning på søndag

På søndag afholder Ungarn en folkeafstemning, som skal give politisk mandat til at modsætte sig fremtidige planer fra EU om at omfordele flygtninge mellem EU’s medlemslande.

Regeringens talsmand, Zoltan Kovacs, har tidligere sagt, at beskyldningerne om politivold mod flygtninge er løgn, og at alle anklager er blevet undersøgt.