Amnesty: Hongkongs politi udøver vold og tortur mod tilbageholdte demonstranter

Over 1.300 personer er blevet anholdt under sommerens protester.

Politiet anholder en demonstrant under protesterne i Hongkong den 28. juli. (Foto: © TYRONE SIU, Scanpix)

En mand blev tilbageholdt af politiet under en stor demonstration i august i Hongkong. Da han nægtede at svare på politiets spørgsmål, bankede de ham og truede ham med at brække hans hånd.

- Jeg mærkede, at mine ben blev slået med en meget hård genstand. En af dem (politibetjentene, red.) rullede mig rundt og satte sine knæ på mit bryst. Jeg mærkede smerten i knoglerne og kunne ikke trække vejret. Jeg prøvede at råbe, men kunne ikke.

Sådan lyder én af beretningerne fra 21 anholdte i Hongkong, som Amnesty har talt med i en ny undersøgelse. Ifølge NGO'en blev manden indlagt på hospitalet i flere dage med indre blødninger og knoglebrud.

Demonstranter beskytter sig mod tåregas fra politiet den 15. september. (Foto: © Isaac Lawrence, Scanpix)

Amnesty mener at have dokumenteret et "alarmerende" mønster i Hongkongs politystyrke, hvor de anvender hensynsløse og vilkårlige taktikker, når de arresterer demonstranter under protester samt beviser for tortur og mishandling under tilbageholdelsen.

En sommer med protester

De seneste cirka fire måneder har der været store demonstrationer i Hongkong.

De fleste af demonstrationerne er forløbet fredeligt, mens nogle er endt i sammenstød mellem demonstranter og politi. Mere end 1.300 mennesker er blevet anholdt i forbindelse med protesterne.

Demonstrationerne begyndte som en protest mod, at regeringen ville ændre en lov, men har udviklet sig til, at de også vil have de anholdte demonstranter løsladt og en uafhængig undersøgelse af den påståede politivold under demonstrationerne.

Demonstranter bærer et skilt, hvor der står "fem krav" til en demonstration i dag. (Foto: © PHILIP FONG, Scanpix)

Også Amnesty kræver nu en uafhængig undersøgelse.

- Beviserne efterlader ingen plads til tvivl. I en tilsyneladende tørst efter gengældelse har Hongkongs sikkerhedsstyrker engageret sig i et foruroligende mønster af hensynsløse og ulovlige handlinger mod mennesker under protesterne, siger Nicholas Bequelin, chef for Amnesty i Østasien.

Slået med stave

Næsten alle de interviewede i undersøgelsen siger, at de blev banket med enten stave eller knytnæver - også selvom de ikke modsatte sig politiet.

En kvinde beskriver, hvordan hun blev slået bagfra, da hun forsøgte at flygte fra politiet. Hun blev slået i jorden med politistave, og selv da hendes hænder var bundet sammen, blev de ved med at slå hende.

En anden fortæller, at han blev indhentet, da han løb fra sikkerhedsstyrker, som da slog ham med stave i nakken og på skulderen.

- Med det samme blev jeg slået i jorden. Tre af dem pressede mit ansigt mod jorden, og lige efter sparkede de mig i ansigt, siger han.

Kampklædt politi rykker frem mod demonstranter under en af de mange protester, der har været den seneste tid i bystaten. (Foto: © Nicolas ASFOURI, Scanpix)

Ifølge hans journal fra hospitalet, som Amnesty har set, blev han kort efter behandlet for et brækket ribben og andre skader.

18 af de 21 anholdte, som Amnesty har talt med, fortæller, at de blev slået med politistave.

Brækkede knogler og revnede tænder

Amnesty har fra den 5. til den 12. september interviewet 38 personer i forbindelse med undersøgelsen. 21 af dem er blevet anholdt af politiet under protester, resten er blandt andet advokater og læger, der har behandlet anholdte.

Derudover har de set videomateriale igennem fra de beskrevne begivenheder, fotografier og journaler fra hospitalerne.

De interviewede havde skader - herunder flere brud på en arm, en brækket knogle i ansigtet, en revnet tand og blødning fra et eller flere hovedsår, der krævede syninger. En demonstrant blev bevidstløs under anholdelsen, mens en tilskuer råbte til politiet, at de skulle slappe af, viser en video, der er gennemgået af Amnesty.

18 af de interviewede blev indlagt på et hospital med skader efter anholdelsen.

En demonstrant kaster en molotovcocktail. (Foto: © Isaac Lawrence, Scanpix)

Politiet har haft god grund til at arrestere nogle af demonstranterne - blandt andet for at kaste mursten, flasker og molotovcocktails efter politiet, hærværk og i mindst et par tilfælde for overfald på politibetjente. Men i forhold til international menneskerettighedslovgivning har politiet kun tilladelse til at bruge magt, hvor det er absolut nødvendigt, skriver Amnesty i en pressemeddelelse.

Vold og brugen af peberspray mod personer, der allerede var anholdt, er tortur eller mishandling ifølge Amnesty. De arresterede personer, advokater, medicinsk personale og andre vidner til protesterne i undersøgelsen har alle sagt, at politiets voldsgrad er steget støt siden masseprotesterne begyndte i juni. Det samme viser videomateriale, skriver Amnesty.

Undersøgelsen kommer efter, at en gruppe af FN-eksperter udtrykte bekymring over historier om politivold mod demonstranter.