Amnesty: Arbejde på VM-stadion er et levende helvede

Ny rapport fra Amnesty fortæller om kummerlige arbejdsforhold og tvang for en række gæstearbejdere i Qatar.

Alle arbejdere på Khalifa-stadionet beretter om udnyttelse og brud på deres rettigheder - i nogle tilfælde om forhold, der udgør tvangsarbejde. (Foto: © NASEEM ZEITOON, Scanpix)

Forberedelserne til verdensmesterskaberne i fodbold i Qatar i 2022 har allerede fået meget kritik.

Og den kritik tager nu til, kan en ny rapport fra Amnesty International konkludere.

Amnesty har gennem 2015 talt med 234 migrantarbejdere, som arbejder på VM-stadionet Khalifa.

Og samtlige 234 beretter om udnyttelse og brud på deres rettigheder - i nogle tilfælde om forhold, der udgør tvangsarbejde.

Blandt andet fortæller nogle af migrantarbejderne, der primært kommer fra Bangladesh, Indien og Nepal, at deres overordnede kan finde på at tilbageholde deres pas for at sikre sig, at arbejderne ikke siger jobbet op og forlader Qatar i protest.

Derudover fortæller rapporten, at arbejderne af og til kan gå i flere måneder uden at få løn, samtidig med at lønnen er langt lavere, end hvad de var blevet stillet i udsigt.

- Misbruget mod de her migrantarbejdere er en plet på fodboldverdenens samvittighed, siger generalsekretæren for Amnesty International, Salil Shetty, i rapporten.

- For spillere og fans er et VM-stadion et paradis. Men for nogle af de arbejdere vi talte med, er det et levende helvede, tilføjer han.