Amerikanske myndigheder undersøger læk af efterretninger om Ukraine-krigen, men det hele er ikke lige troværdigt

Der er tegn på, at nogle af dokumenterne er manipuleret i en retning, der gavner Rusland, vurderer ekspert.

De lækkede dokumenter indeholder information om både våbenleverancer til Ukraine, russisk militærs tilstand og tabstal og meget mere. Her affyres ukrainsk antiluftskyts nær Bakhmut. (Foto: © Aris Messinis, Ritzau Scanpix)

Et omfattende læk af fortrolige dokumenter vedrørende krigen i Ukraine skal nu undersøges af amerikanske myndigheder. Sådan lyder det fra USA’s justitsministerium.

- Vi har kommunikeret med forsvarsministeriet om denne sag, og en undersøgelse er påbegyndt. Vi har ingen yderligere kommentarer, siger en talsperson fra justitsministeriet ifølge flere medier.

De lækkede dokumenter, der er fra februar og marts, er dukket op på flere sociale medier. Ifølge Wall Street Journal blev flere end 100 billeder af tophemmelige dokumenter publiceret i en gruppe for fans af computerspillet Minecraft på det sociale medie Discord for mere end en måned siden.

- Selvfølgelig er det problematisk for Pentagon, CIA og de amerikanske tjenester, at der forekommer den her slags læk. Også at det har ligget i nogle fora for computerspil i en måneds tid. Det virker underligt, og derfor skal det selvfølgelig undersøges til bunds, siger Jacob Kaarsbo fra tænketanken Europa, der er tidligere chefanalytiker i Forsvarets Efterretningstjeneste, FE.

- Man skal finde ud af, hvor lækket kommet fra, at det er stoppet, og at der ikke er en muldvarp.

Tilsynelande viser dokumenterne blandt andet, at USA har informationer fra dybt inde i det russiske efterretningsapparat og på den måde effektivt har kunnet advare Ukraine om forestående angreb.

De lækkede dokumenter tegner angiveligt også et billede af et medtaget russisk militær, der har det svært i krigen, mens også Ukraines militær vurderes at have store problemer med blandt andet mangel af ammunition.

- Vi er bekendt med meldingerne om disse opslag på sociale medier, og vi ser på sagen, sagde talsmand for USA’s forsvarsministerium, Pentagon, Sabrina Singh, forleden.

Det amerikanske forsvarsministerium, Pentagon, er bekendt med lækket og undersøger sagen, siger talsperson Sabrina Singh. (Foto: © Alex Brandon, Associated Press)

Ifølge amerikanske medier kan de lækkede oplysninger være til stor gavn for russerne, der vil kunne gennemskue, hvor USA har sine efterretninger fra. Men Jacob Kaarsbo vurderer lækkets følgeskader som begrænsede.

- Detailoplysningerne virker ikke til at være nævneværdigt skadelige for USA. Der har været snakket om, at lækket ville skade den kommende ukrainske offensiv, og det er blevet kaldt et nyt Edwards Snowden-læk. Der er vi ikke, siger han.

Tegn på manipulerede dokumenter

Det er ikke kun oplysninger om USA’s adgang til russiske militærhemmeligheder eller Ukraines og Ruslands militære kvaler, der fremgår af de lækkede dokumenter.

I et af dokumenterne hævdes det, at mellem 16.000 og 17.500 russiske soldater har mistet livet i Ukraine. Den officielle melding fra amerikansk hold har hidtil været, at antallet af russiske dræbte og sårede er omkring 200.000.

Og netop misforholdet i de tal indikerer, at ikke alle de lækkede dokumenter er lige troværdige, mener Jacob Kaarsbo. Det er ifølge ham tydeligt, at der er manipuleret med nogle af dokumenterne.

- De oplysninger, der er kommet ud her, er vendt rundt i forhold til virkeligheden, siger Jacob Kaarsbo om tabstallene i dokumenterne.

- Hvis man ser på krigens forløb, er det helt klart, at russerne har lidt større tab. Det er der intet underligt i med den måde, de har kæmpet på. Der er også meget større materielle tab på russisk side, og det giver en meget god spejling af tabene af soldater, siger han.

Jacob Kaarsbo noterer sig også, at nogle af de lækkede dokumenter skiller sig ud ved simpelthen at se utroværdige ud. Nogle af dokumenterne ligner affotograferede computerskærme, forklarer han.

- Noget af det ser ud til at være ret ubehjælpsomt klistret sammen, så det er ret tydeligt, at der i hvert fald har været nogle forsøg på at twiste oplysningerne i en retning, som russerne kan bruge til noget, siger Jacob Kaarsbo.

Russisk propaganda

I fredags lød det fra Kremls talsmand, Dmitrij Peskov, at de lækkede dokumenter viser, at Rusland ikke bare er oppe mod Ukraine, men også mod USA og Nato.

- Graden af involvering vokser løbende. Vi holder øje med processen. Det gør selvfølgelig det hele mere kompliceret, men det må ikke få indflydelse for resultatet af den særlige operation, siger Dmitrij Peskov til CNN.

Kremls talsmand, Dmitrij Peskov, mener, at de lækkede dokumenter viser, at Rusland er oppe imod Nato og USA og ikke kun Ukraine. (Foto: © VALERIY SHARIFULIN/SPUTNIK/KREML, Ritzau Scanpix)

Det er netop i Ruslands interesse at få tegnet et billede af, at man er i konflikt med Nato og Vesten, mens også lavere tabstal gør det nemmere at sælge krigen internt i Rusland, fortæller Jacob Kaarsbo.

- De kan bruge det i deres egen propagandamaskine. De kan fremstille amerikanerne som håbløse, sige at man kæmper mod Nato, og snakke om lavere tabstal. Det er først og fremmest propaganda. Jeg har ikke set noget i detaljerne i lækket, som virker meget skadeligt set fra en ukrainsk eller vestlig vinkel, siger Jacob Kaarsbo.

- Men et læk er jo skadeligt for tilliden, så det er vigtigt for Pentagon og justitsministeriet i Washington D.C. at følge det til dørs og få overbevist andre tjenester om, at der ikke er flere læk.