Amerikansk stat gør det lovligt at diskriminere homoseksuelle - med religion som undskyldning

En lov gør det muligt for anklagede at forsvare diskrimination af mindretal med deres religiøse overbevisning.

Demonstranter samledes i Indianas største by, Indianapolis, for at vise deres modstand mod en ny lov underskrevet af guvernør Mike Pence, som vil gøre det lovligt at diskriminere, hvis diskriminationen bunder i en religiøs overbevisning. (Foto: © Nate Chute, Scanpix)

En homoseksuel mand går til jobsamtale i en lokal virksomhed i Indiana. Virksomheden afviser ham på grund af hans seksualitet. Manden anklager virksomheden for at diskriminere.

Men domstolene frikender virksomheden.

Personerne bag benægter diskrimination, og i stedet forsvarer de sig med, at beslutningen om ikke at ansætte manden bunder i religiøse værdier.

Det tænkte eksempel er et af de skrækscenarier, som erhvervsfolk, organisationer og private har reageret på, siden staten Indianas guvernør, den republikanske Mike Pence, underskrev The Religious Freedom Restoration Act torsdag i sidste uge.

- Det er sindssygt, for vi har lige lovliggjort vielser af homoseksuelle tilbage i oktober sidste år, så det er lige som et skridt frem og tusinde skridt tilbage, siger demonstrant Adrienne Andrews til DR Nyheder.

Lovliggør diskrimination

Selvom lovens navn umiddelbart antyder, at formålet er at gendanne religionsfriheden, er den fra flere sider blevet kritiseret for at lovliggøre diskrimination af særligt Indianas homoseksuelle.

Den nye tilføjelse - SB 101 - til Indianas statslovgivning gør det nemlig muligt at bruge sin religiøse overbevisning som legalt forsvar i en retssag. Den såkaldte RFRA-lov er en føderal lov, som er vedtaget i 19 andre stater ud over Indiana.

Til forskel for de fleste andre stater, som har adopteret den føderale lov, har Indiana dog ikke andre love, som beskytter eksempelvis homoseksuelle som minoriteter.

I stedet findes der love på byniveau, som beskytter homoseksuelle mod diskrimination i spørgsmål om for eksempel ansættelse og uddannelse.

En sådan lov findes eksempelvis i hovedstaden Indianapolis, men ikke i mange andre dele af staten, skriver det lokale medie Indianapolis Star.

Organisationer og virksomheder presser på

Efter at loven blev vedtaget, har tusindvis af privatpersoner, interesseorganisationer og erhvervsfolk fordømt den nye lov.

Særligt alvorligt for Indiana er de mange virksomheder, som nu vil boykotte arrangementer, ture og forretninger i Indiana i fremtiden.

Teknologigiganten Apples øverste direktør, Tim Cook, er blandt de mange prominente erhvervsledere, som siden vedtagelsen torsdag har rettet en spids kritik mod staten mod øst.

- Der er ved at ske noget meget farligt i stater over hele landet. En bølge af lovgivning, introduceret i mere end 20 stater, tillader folk at diskriminere mod deres naboer, indleder han et indlæg i den amerikanske avis Washington Post.

Guvernør 'vil opklare misforståelser'

Den store mediestorm og de mange kontante udmeldinger fra erhvervsledere som Tim Cook kommer tilsyneladende bag på guvernør Mike Pence.

- Jeg kan ikke forstå den fjendtlige tone, som er blevet rettet mod vores stat. Jeg er overrasket over fejlkarakteristikken fra folk uden for Indiana om, hvad den her lov indebærer, siger han til det lokale medie Indianapolis Star.

Nu vil guvernøren indkalde juridiske eksperter for at se på, hvordan man kan 'opklare fejlkarakteristikken' af Indianas nye lov.

- Jeg støtter religionsfrihed, og jeg støtter denne lov, men denne weekend åbner vi for dialog med lovgivende ledere for at se på, om det er muligt at afklare intentionen bag loven, siger han til Indianapolis Star.