Amerikansk minister: Vi holder øje med yderligere 13-14 lande

USA's nye indrejseforbud gælder for seks overvejende muslimske lande, men flere andre lande er i søgelyset.

Minister for indenlandsk sikkerhed John Kelly regner dog ikke med, at man vil udvide indrejseforbuddet. (Foto: © MARK WILSON, Scanpix)

Præsident Donald Trump underskrev i går et indrejseforbud, der er gældende fra 16. marts, hvori det blandt andet fremgår, at statsborgere fra seks overvejende muslimske lande ikke kan få visum i USA i 90 dage.

Men det er ikke kun de seks lande, Syrien, Iran, Libyen, Somalia, Sudan og Yemen, som Trump-administrationen holder et vågent øje med.

Det siger ministeren for indenlandsk sikkerhed, John Kelly, til tv-stationen CNN.

- Der vil helt sikkert være andre lande, vi vil holde øje med. Jeg tror ikke, at listen vil blive udvidet, men der er lande derude, hvor vi vil sikre os, ligesom vi har gjort med Irak, at vi skal kunne samarbejde bedre for at få den information, der skal gøre vores land sikkert, siger John Kelly.

Det nye indrejseforbud kommer, efter at en føderal dommer fra Washington i begyndelsen af februar suspenderede det oprindelige forbud, som Donald Trump havde fået udformet kort efter sin tiltrædelse.

Ikke et forbud mod muslimer

I forhold til dengang er et land strøget fra listen. Irakiske statsborgere er nemlig ikke omfattet denne gang, hvilket ifølge CNN's oplysninger skyldes en hård diplomatisk kamp fra den irakiske regering.

De seks lande er dog stadig alle overvejende muslimske, men ministeren for indenlandsk sikkerhed forsikrer, at forbuddet ikke er rettet mod muslimer. Han ønsker ikke at sætte navn på, hvilke andre lande der er i søgelyset, men mener, at det er mere end to håndfulde.

- Der er en del derude, men jeg vil ikke spekulere. Der er sandsynligvis 13 eller 14 lande. Ikke alle muslimske eller fra Mellemøsten. Lande, hvor vi kan sætte spørgsmålstegn ved deres sikkerhedsprocedurer, og som vi skal holde øje med, siger John Kelly til CNN og fortsætter:

- Der er tre ud af seks (lande, der er omfattet af indrejseforbuddet, red.), som, vi lige nu mener, støtter terror. Vi kan ikke regne med deres regeringer. Det er ikke et forbud mod muslimer. Der er 51 overvejende muslimske lande i verden, siger han.

Flere nye ændringer

Det demokratiske partis politiske top har allerede været ude med kritik af indrejseforbuddet:

- Det her er det samme forbud med det samme formål, og det diskriminerer på samme måde og svækker vores kamp mod terror, skriver Nancy Pelosi, som er leder af Demokraterne i Repræsentanternes Hus, på Twitter.

Det nye indrejseforbud har dog flere ændringer i forhold til det oprindelige. Ud over, at Irak ikke længere er omfattet, bliver man heller ikke forment adgang til USA, hvis man allerede har et gyldigt visum eller en arbejdstilladelse.

Ligeledes bliver syriske flygtninge nu opfattet som andre flygtninge, hvor de førhen blev forment adgang til USA på ubestemt tid.