Al Gore: Byer skal gå forrest i klimakampen

​Klimakampen skal kæmpes i hvert eneste byrådslokale rundt om i verden, siger den amerikanske klimaforkæmper.

USA's forhenværende vicepræsident, Al Gore, slog et slag for den lokale klimaindsats på klimatopmødet i Paris. (Foto: © Christophe Petit Tesson, Scanpix)

Det kan godt være, at alverdens øjne lige nu er rettet mod de klimaministre, som prøver at strikke en international klimaaftale sammen i Paris.

Men de burde i lige så høj grad være rettet mod de tusindvis af lokalpolitikere verden rundt, som er gået i gang med at gøre deres byer, kommuner og delstater mere klimavenlige.

Det siger USA’s forhenværende vicepræsident, klimaforkæmperen Al Gore, der for tiden deltager i FN’s klimatopmøde i Paris.

- Byer og lokalregeringer spiller en helt central rolle, når det kommer til at løse klimakrisen. Alle ved, at lokalpolitikerne er meget mere effektive end de nationale politikere, siger Al Gore, der har vundet både Nobels Fredspris og en Oscar for sin klimakamp.

- Det er de lokale ledere, der har vedtaget nogle meget mere dristige, hurtigere og mere betydningsfylde initiativer, som er med til at ændre vores fremtid, understreger han.

Ifølge bæredygtigheds-tænketanken Sustania står verdens byer i dag for 70 procent af verdens CO2-udledning.

Og i takt med at flere og flere mennesker rykker ind til storbyerne, er der brug for, at lokalpolitikerne begynder at tænke endnu mere grønt.

- Storbyerne er både en del af problemet, men de er også en del af løsningen, fordi de har så mange muskler at gøre godt med, siger Esben Alslund-Lanthén, klimaanalytiker hos tænketanken.

Han understreger, at der allerede i dag sker meget på området.

Københavns mål er eksempelvis at blive CO2-neutral i 2025. Og i Sydkoreas hovedstad, Seoul, vil de skære CO2-udledning med 25 procent i løbet af de næste fem år.

- Det går meget stærkt lige nu, siger han.