Afghanere kan beskytte sig mod Taliban-overvågning med ét klik: 'Denne gang fortjener Facebook ros'

Med et nyt værktøj kan afghanere låse deres Facebook-profil med et enkelt klik.

Facebook forsøger at gøre det nemmere for afghanere at låse deres profil, så Taliban ikke kan se deres venner og aktiviteter. (Foto: © DADO RUVIC, Ritzau Scanpix)

I et forsøg på at beskytte den afghanske befolkning mod at blive et mål for Taliban har Facebook taget et stort skridt.

Den militante bevægelses magtovertagelse i Afghanistan har i flere områder ført til en intens jagt på personer, der blandt har arbejdet for den afghanske hær og den internationale koalition – også via sociale medier.

Facebook gør det nu muligt for afghanere med ét klik at låse deres profil, så personer, de ikke er venner med, afskæres muligheden for at se, hvad der deles på det sociale medie.

Derudover har techgiganten også fjernet muligheden for at søge i afghanske brugeres vennelister. Det skriver Facebooks sikkerhedspolitiske chef, Nathaniel Gleicher, på Twitter.

Facebook er tidligere blevet kritiseret voldsomt for at påvirke konflikter i den forkerte retning. Så sent som for et par år siden erkendte Facebook, at deres platform var blevet brugt til at opildne til vold mod det muslimske mindretal rohingyaer i Myanmar.

En nem løsning

Derfor er det også på sin plads at uddele roser, når Facebook gør noget, der er langt mere proaktivt, lyder det fra DR’s tech-korrespondent, Henrik Moltke.

- Vi kritiserer tit Facebook, men den her gang fortjener de ros, fordi de har været på bolden og hurtigt er kommet med et ret passende svar, siger han.

Uanset hvor meget Afghanistan har udviklet sig de seneste 20 år, er det højest tvivlsomt, at afghanerne er lige så sofistikerede brugere af Facebook, som vi er i Danmark. Af den grund er Facebook også kommet op med en simpel løsning for afghanerne, mener Henrik Moltke.

- Facebook har lavet en nem løsning, hvor folk kan trykke på én knap og ikke skal overskue de her komplicerede privatlivsindstillinger, som jeg ikke engang selv har styr på. Det fortjener ros, siger han.

Facebook er også kommet med råd til de afghanere, der bor uden for Afghanistan. De kan hjælpe familier og bekendte i landet ved at lukke deres vennelister ned.

- Facebook har taget et ansvar ved proaktivt at gå ind og begrænse deres finansielle interesser i Afghanistan for at sikre afghanernes sikkerhed. Det er rigtig fint, siger Henrik Moltke, der opfordrer herboende afghanere til at tjekke deres Facebook-profil igennem:

- Det er en god ide at ændre indstillinger. Både for de afghanere, der bor her i Danmark, men har familie i Afghanistan, men også for danske journalister eller andre, der har arbejdet med afghanere og måske har tilføjet dem på Facebook. Det kan i yderste konsekvens redde liv, siger Henrik Moltke.

Ekspert: Slaget er tabt

Aktiviteter på Facebook kan afsløre forbindelser til folk, der har arbejdet sammen med den afghanske hær, som lige nu er på flugt eller udenlandske ambassader.

Men også tolke, der har arbejdet for lande i den internationale koalition og leveret oplysninger om Taliban, kan være i fare.

Hvis du gerne vil vide mere om, hvordan Taliban generobrede Afghanistan, kan du se denne explainer:

Også it-sikkerhedsekspert og medstifter af it-sikkerhedsselskabet CSIS Peter Kruse roser Facebook for at handle i en kritisk situation for mange afghanere.

Han vurderer dog, at Taliban stille og roligt vil få flere muligheder for at bruge internettrafikken som et redskab til at forfølge afghanere.

- Når man først er i et land, hvor internettrafikken er kontrolleret af Taliban, er det svært at beskytte sig imod overvågning. Hvis de opdager, at de ikke kan se, hvad der foregår, så blokerer de det bare og tvinger folk hen mod noget, hvor de kan overvåge. Det har vi set i andre regimer. Slaget er tabt, når man har mistet infrastrukturen, siger Peter Kruse.

Afghanere, der har behov for at kravle helt i ly, kan dog godt få gavn af Facebooks nye værktøjer til at skjule en personlig profil, lyder det.

- Men man skal bare huske på, at når man løfter telefonen og kommunikerer med andre, er der en risiko for, at de kigger med. Man kan gøre sig en masse anstrengelser, og det er godt, men det er svært at styre i et land, der er kontrolleret af Taliban, siger Peter Kruse.

I hans øjne vil det sikreste være at bruge en såkaldt VPN-forbindelse, når man er på internettet. Derved kommunikerer man igennem en tunnel, hvor det hele er krypteret. Men det er heller ikke helt nemt, fordi der er mange forskellige udbydere af VPN, og ikke alle er lige gode, påpeger Peter Kruse.

Lang og interessant proces

Eksperterne følger lige nu med spænding, hvad Taliban kommer til at stille op med deres snarlige overtagelse af hele den digitale infrastruktur i Afghanistan. Den første mulighed for at bruge magten over den digitale infrastruktur er at lukke internettet helt ned, lyder det fra Henrik Moltke.

- Hvis Taliban vil skyde nogle mennesker til en demonstration, vil de måske gerne sikre sig, at ingen sender live fra det eller får billeder ud hurtigt. Så har de nok også en generel overvejelse om, hvorvidt det ville være en god ide med en lille strømafbrydelse, mens det står på, som sørger for, at nettet ikke fungerer.

- Taliban er ikke sofistikerede nok til at lave finmaskede systemer, som Kina har, hvor man har adgang til nettet, men det er stærkt censureret, siger DR’s tech-korrespondent.

Henrik Moltke forventer, at der ligger en lang og interessant proces forude om Talibans tilgang til den digitale infrastruktur, fordi bevægelsen også gerne vil sende et signal om, at de har ændret sig og er progressive og moderne.

- Jokeren er Whatsapp, som Taliban selv bruger meget. Der var eksempler i går på unge piger, der fik sendt lydoptagelser via Whatsapp, hvor Taliban sagde, at hvis de tog læbestift og neglelak på, ville de blive skåret i småstykker. Så de kan også bruge det til terror og udbrede lov og orden, som de ser det. Den mulighed vil de nok ikke afskære sig fra, siger Henrik Moltke.