Abrhams far blev skudt efter opslag på Facebook. Nu bliver selskabet sagsøgt for milliarder

Retsopgøret kan ryste moderselskabet bag Facebook og få konsekvenser for tech-giganter.

Abrham Meareg bor i dag i USA. (Foto: © Jacob Albert Lorenzen, DR)

Abrham Meareg forsøger at holde tårerne tilbage, mens han ser på en video af hans far og mor, der danser.

- Det er så godt at bevare minderne, for du ved ikke hvornår og hvordan, du kommer til at miste dem, snøfter han.

Hans far blev brutalt myrdet for halvandet år siden. Tre uger tidligere var han blevet hængt ud på Facebook, og derfor kræver sønnen nu to milliarder i erstatning fra Facebook i en sag, der kan tvinge selskabet til at skulle ændre hele sin forretningsmodel.

- I det mindste vil det være en lærestreg for Facebook. Der er mennesker og hele familier, der forsøger at opnå retfærdighed, siger Abrahm Meareg.

Abrahm Meareg viser en video af sine forældre:

Grusom borgerkrig

Vi spoler tiden tilbage til oktober 2021. En grusom borgerkrig bølger frem og tilbage i det afrikanske land Etiopien. Krigen foregår i landets nordlige Tigray-provins mellem oprørere og landets regering.

Men konflikten foregår i den grad også på sociale medier, især Facebook. Mens internettet er lukket ned i selve Tigray-provinsen, så kan brugere i resten af Etiopien og rundt om i verden slå sig løs på sociale medier, og det gør de blandt andet med opfordringer til had og vold.

Ifølge Facebook fjernede selskabet 92.000 opslag fra Etiopien på Instagram og Facebook i perioden maj til oktober 2021. Men for sagsøgerne i den konkrete sag var det langt fra nok. Alt for mange opslag fik lov at stå, og det fik tragiske følger.

Facebooks forsømmelse

Abrham Mearegs far, Meareg Amare Abreha, var professor i fysik på universitet i Bahir Dar i Etiopien. Han var oprindeligt fra Tigray-provinsen, men havde ikke boet der i mange år. Han havde ifølge familien intet med oprørerne at gøre.

Alligevel kunne han i starten af oktober 2021 pludselig se sig selv hængt ud på Facebook, som en aktiv støtte til oprørene. Sønnen klagede omgående til Facebook over opslagene, men først otte dage efter faderen var blev myrdet, blev det ene opslag fjernet, mens et andet indtil for nylig fik lov at blive stående.

For advokaten, der fører sagen, er der tale om et solidt bevis for Facebooks forsømmelser.

- De blev ofre på helt ubeskrivelig vis for Facebooks manglende overholdelse af egne retningslinjer, der beskriver, at der er bestemte typer indhold, der skal fjernes. Hvorfor skete det så ikke her? Selv ikke efter, der blev klaget over det, siger advokaten Mercy Mutemi.

Mercy Mutemi foran retten, der behandler sagen i Nairobi, Kenya. (Foto: © Yasuyoshi CHIBA, Ritzau Scanpix)

Had og splittelse

Hvis hun selv skal forsøge at besvare spørgsmålet, så hænger det sammen med hele den måde, Facebook fungerer på, og den måde de tjener deres penge på.

- Facebooks algoritme er designet til at gøre noget bestemt. At holde dig online så længe som overhovedet muligt.

Og ifølge advokaten er intet bedre til at holde brugerne engageret end had og splittelse.

- En algoritme, der er designet til at ignorere alle andre mulige negative sideeffekter - det er ikke en algoritme, der er designet med gode hensigter.

Puster til spændinger

Sagen skal føres i Kenya. For det er nemlig herfra, at Facebook modererer indholdet for nabolandet Etiopien.

Facebook eller Meta, som hovedselskabet nu hedder, vil ikke kommentere selve retssagen, men det bliver svært for dem at påberåbe sig uvidenhed.

Blandt andre advarede whistlebloweren Francis Haugen, kort før Meareg Amare Abreha blev myrdet, om, at den måde, Facebooks algoritme fungerer på, kunne være med til at forværre situationen i Etiopien.

I 2021 deltog den tidligere Facebook-medarbejder Frances Haugen i en høring med amerikanske politikere. Her advarede hun blandt andet om Facebooks rolle i krigen i Etiopien. (Foto: © ALEX WONG, Ritzau Scanpix)

Den tidligere ansatte offentliggjorde tusindvis af interne dokumenter, der beskrev, at Facebook godt var klar over, at deres algoritme kunne have meget skadelig virkning på børn og unges liv.

Men hun beskyldte også direkte selskabet for at puste til etniske spændinger i nogle af verdens mest konfliktfyldte områder som for eksempel Etiopien - fordi selskabet ikke gjorde nok for at moderere indhold på andre sprog end engelsk.

600.000 dræbt

Ifølge Amnesty International har konflikten i Etiopiens Tigray provins haft ekstremt ødelæggende konsekvenser.

Ifølge organisations tidligere ansvarlige for Etiopien er mindst 600.000 blevet dræbt siden konfliktens start i november 2020, og de mange overgreb, der er begået mod almindelige mennesker, har organisationen detaljeret beskrevet i flere rapporter, som Fisseha Tekle har været hovedforfatter på.

Han har selv oplevet, hvordan hans arbejde gjorde ham til jaget vildt på Facebook, og hvordan grove, injurierende beskrivelser af ham også fik lov at blive stående.

Han er derfor også en del af sagsanlægget mod Facebook, og for ham handler det ikke så meget om de to milliarder kroner, sagsøgerne gerne vil have til en fond for Facebooks ofre. Det vigtige er, at selskabet laver deres algoritme om og sikrer, at indholdet bliver overvåget bedre - især steder, hvor kommunikationen ikke foregår på engelsk. Typisk i nogle af verdens fattigere lande.

- Deres overvågning er utrolig utilstrækkelig i Etiopien. De har kun 25 moderatorer til et land med 100 millioner indbyggere og flere forskellige sprog, siger Fisseha Tekle.

Krigen i Tigray-provinsen har udløst en humanitær katastrofe. (Foto: © Eduardo Soteras, Ritzau Scanpix)

Følg manglen på penge

Advokaten Mercy Mutemi giver ham ret.

- Du kan lave en omvendt ”følg pengene” - altså følge manglen på penge, så kan du se, hvor de ikke investerer tilstrækkeligt i at moderere deres indhold, siger hun.

Abrham Meareg flygtede fra Etiopien til USA, da hans far blev myrdet, og han har ikke tænkt sig at vende tilbage.

-Mit hjem er ikke der, hvor jeg er født, men der hvor jeg bliver behandlet som et menneske.

Han får ikke sin far tilbage, men han håber, at sagen i det mindste skaber en lille smule retfærdighed.