Årets "person" er #Metoo-bevægelsen

Time Magazine kårer tavshedsbryderne fra #Metoo-bevægelsen.

I år er årets person, der kåres af Time Magazine, ikke én person, men bevægelsen #Metoo. (Foto: © Grafik: Morten Fogde Christensen, DR)

- The Silence Breakers.

Sådan lyder overskriften på det amerikanske medie Time Magazine, der hvert år kårer årets person. I år tilfalder æren ikke én person, men "tavshedsbryderne" fra #Metoo-bevægelsen.

Time begrunder blandt andet valget med, at #Metoo er den hurtigste sociale forandring i årtier, som begyndte med hundredvis af modige kvinder og nogle mænd.

- Hashtagget Metoo har fungeret som en paraply for solidaritet for millioner af mennesker, der er stået frem med deres historier. Det er en del af historien. Men ikke den hele, skriver Time.

Titlen tildeles en person eller gruppe, der har sat et markant præg på året, der gik.

Her er nogle af tavshedsbryderne på forsiden af Time Magazine. Fra venstre: Ashley Judd, Susan Fowler, Adama Iwu, Taylor Swift, and Isabel Pascual (pseudonym, red.) (Foto: © BILLY & HELLS, Scanpix)

Bevægelsen tog for alvor fart, efter flere end 30 kvinder anklagede den magtfulde Hollywood-producent Harvey Weinstein for seksuelle overgreb.

Harvey Weinstein er blevet fyret fra sit eget produktionsselskab og bortvist fra Oscar-akademiet, og sagerne efterforskes af både amerikansk og britisk politi.

Flere stjerne fældet

Under hashtagget #Metoo har tusindvis af kvinder og mænd over hele verden delt historier på sociale medier om, hvordan de er blevet udsat for seksuelle overgreb eller tilnærmelser mod deres vilje.

Siden er flere andre politikere, chefer og store stjerner blevet fældet af anklager om overgreb. En af de mest markante er skuespilleren Kevin Spacey, der har hovedrollen i Netflix-serien 'House of Cards'. Eller rettere havde hovedrollen.

De seneste måneder har flere mænd beskyldt Kevin Spacey for seksulle overgreb, hvilket har fået Netflix til at afbrude alt samarbejde med den amerikanske skuespiller.

Sidste år blev Donald Trump kåret som årets person af Time Magazine, hvilket han tidligere har kaldt en "stor ære".

Han var også en del af bruttolisten, der kunne vinde årets pris, hvor Kinas præsident, Xi Jinping, og Nordkoreas leder, Kim Jong-un, også var en del af.

https://twitter.com/TIME/status/938386081795502080?ref_src=twsrc%5Etfw

Fakta om #Metoo-bevægelsen:

  • Kvinder over hele verden - også i Danmark - har den seneste tid delt historier om seksuelle krænkelser i forbindelse med MeToo-kampagnen. Det er for at sætte fokus på, hvor almindeligt sexchikane er.

  • Kampagnen blev startet af den amerikanske skuespiller Alyssa Milano, efter at omkring 40 kvindelige skuespillere stod frem og fortalte, at de var blevet udsat for seksuelle krænkelser eller overgreb af den berømte Hollywood-producent Harvey Weinstein.

  • Men faktisk blev udtrykket allerede brugt for mere end ti år siden af aktivisten Tarana Burke. Det var som led i hendes arbejde med at opbygge solidaritet blandt unge, der havde været udsat for chikane og overgreb.

  • En ven af Alyssa Milano sendte hende et skærmbillede af sætningen, og skuespilleren skrev 15. oktober på Twitter: "Hvis du har været udsat for sexchikane eller overgreb, så skriv "MeToo" som svar på det her tweet.

  • Derefter gik hun i seng, og da hun vågnede næste dag, havde mere end 30.000 mennesker brugt hashtagget MeToo.

  • I Storbritannien er flere politikere blevet anklaget for sexchikane.

  • I Sverige er der blevet sat fokus på sexchikane i alt fra justitsministeriet til mediebranchen, ligesom der også er kommet sager op i Norge.

  • I Danmark har MeToo-kampagnen blandt andet sat fokus på anklager om seksuelle krænkelser i filmselskabet Zentropa og i Dansk Journalistforbund.

  • Lige siden sangerinden Björk i oktober beskyldte en unavngiven dansk instruktør, der må formodes at være Lars von Trier, for at have udsat hende for sexchikane, har instruktøren - sammen med filmselskabet Zentropa og Peter Aalbæk - været i skudlinjen.

  • Siden er der kommet flere anklager om upassende adfærd over for ansatte fra Peter Aalbæks side og om et generelt dårligt arbejdsmiljø hos selskabet.

Kilder: NTB, Ritzau, Ekstra Bladet og Time Magazine.