40 procent af Gazas befolkning er under 15 år: 'Flere børn bliver ramt af denne krig'

En stor del af børnene i Gaza lever med krigstraumer. Det betyder noget for det samfund, de engang vil stå i spidsen for, lyder det fra Unicef.

En såret palæstinensisk pige bliver båret ud af bombet bygning i Gaza By. Gaza By ligger i det område, Israel har bedt civile om at forlade. (Foto: © MOHAMMED SABER, Ritzau Scanpix)

Flere end 30 israelske børn blev dræbt, og over 20 blev taget til fange, da Hamas orkestrerede et terrorangreb på Israel tidligt om morgenen den 7. oktober.

Men tabene for omkomne og tilskadekomne børn er langt højere i Gaza, oplyser Unicef, der hver dag indsamler data og forsøger at verificere tallene.

De seneste tal viser ifølge FN's børneorganisation, at 2.704 børn i Gaza har mistet livet. Desuden er 5.360 børn meldt såret.

Det fortæller Susanne Dahl, der er generalsekretær i Unicef Danmark.

- Det er højt, fordi befolkningstallet i Gaza er så højt, og fordi en stor del af befolkningen er unge, siger hun.

Overvægt af børn og unge

Ifølge tal fra de palæstinensiske sundhedsmyndigheder, som er kontrolleret af Hamas, er lidt over 40 procent af befolkningen i Gaza under 15 år. I Danmark er det kun knap 16 procent.

Susanne Dahl siger, at der generelt er et højt antal unge i konfliktramte områder.

Selvom hun ikke tør vurdere, om andelen af børn er større i Gaza end andre krigszoner, så siger hun, at det er rigtig mange børn, der bliver ramt lige nu i Gaza.

- Vi ved, at flere børn bliver ramt af denne krig, fordi den foregår i et af de mest tætbefolkede områder, hvor mange andre krige strækker sig over et større areal. Andre steder foregår det mere perifært som i udkanten af byer eller i bjergområder, siger hun.

De israelske myndigheder har gentagne gange beskyldt Hamas for at placere det, Israel vurderer er militære bombemål, tæt på civile i Gaza.

Desuden har Israels militær sagt, at man gør, alt hvad man kan for at minimere antallet af civile tab i Gaza. Det sker ifølge militæret blandt andet ved, at man advarer med telefonopkald og sms'er til beboerne tæt på de bygninger, man går efter.

Dog lyder det fra Israels militær, at Hamas instruerer civile til at ignorere advarslerne.

Susanne Dahl fortæller også, at befolkningen er afskåret fra livsvigtige fornødenheder. Det rammer også de omkring en million børn i Gaza.

- Vi er i en situation, hvor der ikke er nok rent drikkevand, og fem spildevandsanlæg har indstillet driften nu. Det betyder, at børn og voksne drikker beskidt vand med højt saltindhold og vandbårne sygdomme, siger Susanne Dahl.

I Khan Yunis i den sydlige Gazastribe forsøger børn at få mad. (Foto: © MAHMUD HAMS, Ritzau Scanpix)

Unicef: Otte ud af ti børn har krigsrelaterede traumer

Flere børn var allerede hårdt ramt af situationen i Gaza, inden Israel valgte at intensivere blokaden af Gaza efter Hamas' terrorangreb 7. oktober.

I en rapport fra 2021 konkluderede Euro-Med Human Rights Monitor, at 91 procent af Gazas børn var ramt af et krigsrelateret traume.

I 2022 lød det i en Red Barnet-rapport, at 80 procent af børnene havde følelsesmæssige belastninger, og at mere end halvdelen af Gazas børn havde overvejet selvmord.

Hos Unicef lyder vurderingen, at otte ud af ti børn i Gaza lider af angst, PTSD eller stress.

Ifølge Susanne Dahl lever børnene i en fuldstændig desperat situation uden nogen sikre steder at søge hen. Hun vælger ligefrem at kalde det "helvede på jord".

- Når børn oplever bombardementer, bliver de hårdest ramt - både fysisk og mentalt. Så meget død og ødelæggelse giver dem så voldsomme traumer, og det får betydning for det samfund, de engang skal stå i spidsen for. Det er en voksende plet på vores samvittighed, at 400 børn hver dag bliver dræbt eller såret i Gaza, siger hun.

Unicefs generaldirektør frygter, at dette blot er begyndelsen, fordi Israel inden længe forventes at foretage en landinvasion af Gaza. Hun håber og opfordrer til en humanitær våbenhvile, og at man åbner grænseovergangene, så der kommer mere nødhjælp ind i Gaza.