Opdateret med ny underrubrik og info om de 700 soldater.
Nato-soldater er på vagt i det nordlige Kosovo, efter serbiske demonstranter kastede tåregas og chokgranater efter Nato-styrken KFOR i byen Zvecan i mandags. Det skriver Reuters.
I forbindelse med sammenstødet blev 30 KFOR-soldater såret, og den serbiske præsident, Aleksandar Vucic, har udtalt, at 52 serbere kom til skade.
I dag har Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, så meddelt, at man vil sende 700 soldater til Kosovo for at styrke forsvarsalliancens evne til at opretholde sikkerheden.
- Vi fordømmer det uprovokerede angreb på KFOR-tropper i det nordlige Kosovo. Det er uacceptabelt og må stoppe, siger Jens Stoltenberg på en pressekonference i Oslo i dag.
Det er soldater fra det vestlige Balkans operative reservestyrker (ORF), der er tale om.
Derudover vil en ekstra reservestyrke være i beredskab, så de kan sendes til området, hvis det bliver nødvendigt.
- Nato-styrkerne vil gøre alt for at bevare et sikkert miljø for alle borgere i Kosovo, siger Jens Stoltenberg.
Nato har været til stede i Kosovo med KFOR-styrken siden juni 1999. Formålet med styrken er at bevare freden og stabiliteten i landet. I dag består styrken af cirka 3.500 soldater, heraf 35 danske.
- Der har været optakt til problemer længe i de nordlige provinser, og det skyldes jo en ny regering fra 2021 i Kosovo, som virkelig gerne vil have større kontrol over provinserne i landet, fortæller Dorthe Bach Nyemann, studielektor med fokus på Kosovo hos Forsvarsakademiet.
Dorthe Bach Nyemann tilføjer, at 90 procent af borgerne i det nordlige Kosovo har serbisk baggrund. Ifølge Altinget bor der 50.000 serbere i Nordkosovo, og de anerkender ikke Kosovo som en selvstændig stat.
Demonstrationerne kommer som følge af, at den kosovoske regering indsatte albanske borgmestre i de nordlige provinser i fredags.
Serberne boykottede valg
Ifølge Dorthe Bach Nyemann forlod de folkevalgte borgmestre i den nordlige del af landet deres poster i protest tilbage i november måned.
I april måned valgte den kosovoske regering at afholde nye valg for at finde nye borgmestre. Disse valg boykottede serberne, og valgdeltagelsen var så lav som 3,5 procent.
- Det betød faktisk, at det kun var andre minoriteter i området, der stemte, og derfor blev det nogle albanske borgmestre, der skulle starte på job her i fredags, fortæller Dorthe Bach Nyemann.
Job-starten skete under stor modstand og demonstrationer, og derfor blev KFOR-styrkerne sat ind for at hjælpe og fik en uheldig rolle i konflikten.
- De kom pludselig til at ligne en part, der bakkede op om regeringen og var mod befolkningen. Når deres egentlige rolle er at holde området stabilt, forklarer Dorthe Bach Nyemann.
- Der har ikke været så voldelige sammenstød i Kosovo i meget, meget lang tid, så det er virkelig et tilbageskridt for stabiliteten.
USA, EU og Nato på banen
De voldelige sammenstød bekymrer Dorthe Bach Nyemann.
- Der er jo meget teatertorden på Balkan, derfor kan det være svært at se gennem tågerne, men det er alligevel kommet langt ud, når man nu har haft et halvt år uden folk på kommunekontoret.
- Og at man nu har en befolkning, der føler sig så provokerede, at de går til så voldelige sammenstød og direkte angreb på KFOR, som i lang tid har haft respekt fra begge parter i området.
Dorthe Bach Nyemann tilføjer, at USA, EU og Nato allerede er kommet op i gear for at få situationen i Kosovo deeskaleret, ved blandt andet at bede regeringen om ikke at gå så langt i deres proces for at få en større grad af selvstændighed.
Serbiens præsident puster til ilden
Ifølge Dorthe Bach Nyemann er processen for at få en større grad af kontrol over provinserne i Kosovo sket på samme tid, som Serbiens præsident, Aleksander Vucic, har sat sit eget militær i største beredskab og rykket det tættere mod grænsen til Kosovo.
Desuden havde den serbiske regering arrangeret en stor demonstration i landets hovedstad, Beograd, i fredags, hvor man netop demonstrerede mod indsættelsen af de nye borgmestre i det nordlige Kosovo.
- Der præciserede Vucic, at Serbien ikke vil sidde med hænderne over kors i forhold til de ting, der skete i Kosovo. Det har han gjort før, men tonen bliver skærpet, lyder det fra Dorthe Bach Nyemann.
Selvom situationen er anspændt, så forventer Dorthe Bach Nyemann, at USA vil lykkes med at få Kosovos regering til at trække sig et par skridt tilbage, så der igen kommer ro på.
- Det er virkelig et væsentligt område for USA, og de har virkelig prestige på spil i forhold til den her konflikt, siger hun.