3 grunde til at drenge helt ned til 11 år ønsker at være med i svenske bander

Børn og teenagedrenge ønsker i nogle tilfælde selv at komme med i de kriminelle netværk. Journalist med kendskab til miljøet forklarer, hvorfor banderne kan virke tiltrækkende.

Politiet i Stockholm i aktion efter endnu et skuddrab. Banderne i Sverige har øjensynligt ikke problemer med at tiltrække helt unge og børn. (Foto: © 62260 Nils Petter Nilsson / TT, Ritzau Scanpix)

De svenske bander, der i øjeblikket er i gang med et blodigt opgør, lader ikke til at have problemer med at hverve helt unge drenge og børn.

Faktisk står børnene nogle gange selv på spring til at blive medlem, fortæller svensk politi.

- Vi har en situation, hvor vi har børn, som selv kontakter de kriminelle netværk for at blive drabsmænd, sagde Sveriges rigspolitichef, Anders Thornberg, i går.

Blandt den svenske bandekrigs mange skuddræbte er både en 13-årig og en 17-årig dreng. Samtidig mistænkes to teenagedrenge for at stå bag drabet på en ældre kvinde.

I nogle tilfælde hverves børn helt ned til 11-årsalderen.

For banderne giver det god mening at rekruttere mindreårige, da de på grund af den kriminelle lavalder får en mildere straf for eventuelle voldshandlinger.

Men hvad får børn og teenagere til at risikere livet for bandernes skyld?

Det kan der være tre simple grunde til, fortæller Carsten Norton, der er journalist på Frihedsbrevet, forfatter til flere bøger om bande- og rockermiljøet og medvært på podcasten 'Banderelateret' på Podimo:

1

Kedsomhed

Politiets tekniker undersøger gerningsstedet efter et skyderi i Helsingborg i januar sidste år. I 2022 var der 63 skuddrab i Sverige mod 8 i Danmark. (Foto: © Johan Nilsson/TT/Ritzau Scanpix)

- Når jeg taler med folk fra miljøet og fagfolk, der ved en masse om rekruttering til banderne, bliver sådan noget som kedsomhed ofte fremhævet, fortæller Carsten Norton til P1 Morgen.

- Det kan lyde ret banalt, men i mange af de boligområder, hvor banderne huserer og har succes med at rekruttere helt unge drenge, er mange af drengene overladt til sig selv.

- De keder sig, og de ser noget spændende og attraktivt i de her bander.

2

Sammenhold

Rigspolitichef Anders Thornberg holdt i går pressemøde om den alvorlige bandevold. Den svenske regering har nu valgt at bede Forsvaret om hjælp mod banderne. (Foto: © 10430 Christine Olsson, Ritzau Scanpix)

- En anden ting, der tiltrækker, er det sammenhold, som banderne udadtil kan repræsentere.

- Det kan virke rigtigt tiltrækkende for nogle unge drenge, der måske er overladt til sig selv. De tænker, at de vil stå stærkere inde i banden end udenfor, siger han.

Derfor bliver de tiltrukket af det løfte om broderskab, som mange bander har som deres selvfortælling, siger Carsten Norton, der blandt andet har skrevet bøgerne "Engle og sjakaler" og "Engle dør aldrig" om det danske rocker- og bandemiljø.

3

Belønninger

Facaden på et hus i Linköping blev ødelagt i en eksplosion tidligere på ugen. Ifølge Sveriges Radio var det endnu en hændelse i den svenske bandekrig. (Foto: © Stefan Jerrevång/TT/Ritzau Scanpix)

- En tredje årsag kan være, at man efterstræber nogle af de ting, som man kan se, at de ældre bandemedlemmer har, siger Carsten Norton.

- En af de metoder, som banderne ofte bruger, er, at de beder en af de her unge drenge om at opbevare en taske med et eller andet typisk ulovligt indhold i en periode, og så modtager de en eller anden belønning. Det kan enten være i form af en iPhone eller noget mærketøj, fortæller han.

Tasken kan indeholde stoffer, penge eller våben, og næste skridt ind i banden kan være, at drengen får til opgave at holde vagt og senere begå kriminalitet eller voldshandlinger.

- Det er nogle af de ting, som gør, at de her drenge - hvor vi i Sverige ser, at de er helt ned til 11-årsalderen - stille, roligt men sikkert bliver rekrutteret ind til bandemiljøet og bliver bedt om at gøre grovere og grovere ting for banden, siger Carsten Norton.

Hør mere i P1 Morgen, der også ser på risikoen, for at den svenske bandekrig spreder sig til Danmark.