Aktivist og systemkritiker Joshua Wong har formelt søgt om at stille op til Hongkongs lokale parlamentsvalg, som finder sted den 6. september.
- Med risikoen for at blive udleveret til Kina og usikkerheden om at blive sendt til et fængsel i Beijing, med udsigten til en mulig livstidsdom håber jeg stadig på at få folkets mandat og lade hele verden vide, at vi vil fortsætte vores kamp indtil vores sidste åndedrag, lød det i går fra den 23-årige Wong.
Valget til september kan blive den demokratiske oppositions forsøg på at genvinde politisk indflydelse i det lokale parlament, hvor mange politikere er loyale mod styret i Beijing.
Kun halvdelen af parlamentets i alt 70 pladser bliver ifølge Deutsche Welle direkte valgt.
Flere politiske analytikere forventer dog, at myndighederne vil diskvalificere nogle af oppositionskandidaterne - inklusive Wong - med henvisning til den nye sikkerhedslov, som blev indført af Beijing i slutningen af juni.
Joshua Wong har været fængslet to gange tidligere for sin rolle i demokratibevægelsens protester. Han har siden 2014 været aktiv i den såkaldte Paraplybevægelse, som kæmpede for Hongkongs ret til at vælge regeringsleder - uden kinesisk indblanding.
Kritiseret lovgivning
Den nationale sikkerhedslov er blevet stærkt kritiseret både internationalt og af oppositionsbevægelsen for at indskrænke hongkongernes frihedsrettigheder og for formelt at ophæve ideen om "et land, to systemer".
Men regeringsleder i Hongkong, Carrie Lam, har støttet loven og kaldt den "den vigtigste udvikling mellem centralregeringen og Hongkong siden overdragelsen" - med henvisning til Storbritanniens overdragelse af Hongkong til Kina i 1997.
Loven slår blandt andet hårdt ned på enhver handling, som kan true den nationale sikkerhed - herunder opfordringer til separatisme - og åbner for, at man kan blive idømt livsvarigt fængsel for samarbejde med udenlandske kræfter, oprør eller forsøg på løsrivelse.
Samtidig muliggør loven, at personer fra Hongkong kan blive udleveret til retsforfølgelse i Kina. Noget, som sidste år gav anledning til meget omfattende og langvarige demonstrationer sidste sommer.
Som følge af den nye sikkerhedslov er der også blevet sat et nyt kinesisk sikkerhedskontor op i Hongkong, hvorfra kinesiske myndigheder har beføjelse til at efterforske personer for en række lovovertrædelser i relation til sikkerhedsloven.
Et land, to systemer
- •
Hongkong var en britisk koloni i mere end 150 år. Kina fik Hongkong tilbage i 1997.
- •
Det skete med en aftale om, at Hongkong skulle blive ved med at have en vis selvstændighed fra resten af Kina. Det kalder man "et land, to systemer".
- •
Det betød, at Hongkong stadig kunne have en vis selvstændighed blandt andet ved at beholde sit eget retssystem og egne grænser. Hongkong beholdt også ytringsfrihed og forsamlingsfrihed.
- •
I 2047 siger aftalen dog, at Hongkong skal tilbage under kinesisk styre.
- •
Det er mange beboere i Hongkong bekymrede over. De mener, at deres system er mere frit. Og de ser sig selv som hongkongere, ikke kinesere.
Kilde: BBC