21 sekunders tavshed: Premierminister erkendte racisme i Canada fremfor at udtale sig om Trump

Justin Trudeau tøvede med at svare på en journalists spørgsmål om USA.

Stilhed. Et lille gisp, der får det til at se ud, som om der skal til at komme ord ud af munden på den canadiske premierminister, Justin Trudeau. Så stilhed igen.

Det var sådan det så ud, efter at en journalist havde spurgt Justin Trudeau til begivenhederne i USA, der er ramt af den største bølge af protester i dette århundrede.

- Du har ikke kommenteret udtalelserne fra den amerikanske præsident, startede journalisten sit spørgsmål.

Spørgsmålet kom, i kølvandet på at præsident Donald Trump har meldt ud, at han vil sætte militær ind mod demonstranter i USA, hvis staterne ikke selv får lagt en dæmper på urolighederne.

Samme dag brugte militærpoliti i Washington store mængder tåregas for at fjerne en gruppe demonstranter fra Lafayette Square foran Det Hvide Hus, før præsidenten krydsede pladsen for at få taget billeder foran kirken ved pladsen.

Det Hvide Hus har efterfølgende lagt en video på Twitter, der viser præsidentens besøg ved kirken.

Det var de to ting, journalisten gerne ville høre den canadiske premierministers holdning til.

- Hvis du ikke vil kommentere det, hvilket signal, synes du så, at det sender?

'Vi har systemisk racisme i Canada'

Og så blev der stille ved pressemødet. Flere gange så det ud til, at Justin Trudeau skulle til at besvare spørgsmålene.

Der kom aldrig svar på det, journalisten spurgte om, men efter 21 sekunder kom der igen ord ud af munden på Justin Trudeau. Men tænkepausen fik klippet med Justin Trudeau til at gå viralt.

Efter tænkepausen siger Justin Trudeau:

- Vi ser alle med forfærdelse på det, der sker i USA.

- Det er en tid, hvor folk skal samles, og hvor der skal lyttes. Det er tid til at indse, hvilke uretfærdigheder der fortsætter på trods af års og årtiers fremskidt.

Premierministerens udtalelser kommer, på et tidspunkt hvor debatten om racisme og politivold mod sorte i USA raser med en styrke, der ikke er set siden mordet på borgerrettighedsforkæmperen Martin Luther King i 1968.

I stedet for at forholde sig til den amerikanske præsidents håndtering af situation vendte Justin Trudeau blikket mod sit eget land.

- Det er en tid for os canadiere til at erkende, at vi også har udfordringer. At sorte canadiere møder diskrimination hver eneste dag. At vi har systemisk racisme i Canada.

Justin Trudeau selv har været omdrejningspunktet for en sag om såkaldt 'brownfacing' - altså, at være en hvid person, der har klædt sig ud om sort eller farvet. Det var en sag, der rullede sidste år, da der var kommet billeder frem fra en fest på den privatskole, premierministeren arbejdede på i 2001. Sagen fik Justin Trudeau til at undskylde sidste år.

- I 2001, da jeg var lærer i Vancouver, var jeg med til en fest. Temaet var 1001 nat. Jeg klædte mig ud i et Aladdin-kostume og tog makeup på. Det skulle jeg ikke have gjort. Jeg burde have vidst bedre, men det gjorde jeg ikke, og det er jeg ked af.

- Dengang tænkte jeg ikke, at det var racistisk, men nu kan jeg godt se, at det har noget at gøre med racisme, og det er jeg virkelig ked af, sagde han i september.

Vil sætte militæret ind

Protesterne i USA blev sparket i gang i sidste uge, efter at den sorte mand George Floyd blev dræbt af en politibetjent i Minneapolis.

I første omgang udløste det store demonstrationer i byen, og senere har de bredt sig som en steppebrand på tværs af de forenede stater. Protesterne er i det store hele forløbet fredeligt, men i flere byer har demonstrationerne udviklet sig voldsomt med udpræget hærværk og plyndringer af butikker.

  • Protesterne fortsætter i blandt andet Washington DC. (Foto: © SHAWN THEW, Scanpix)
  • Her er sikkerhedsstyrker sat massivt ind ved blandt andet Lincoln Memorial i hovedstaden. (Foto: © JAMES HARNETT, Scanpix)
  • Nationalgarden er synlig i gadebilledet, som DR's USA-korrespondent, Steffen Kretz, har dokumenteret her. (Foto: © Steffen Kretz)
  • Her er der også køretøjer i gaderne, som de fleste nok forbinder med krigsindsatsen i udlandet. (Foto: © Steffen Kretz)
  • I nat har demonstrationerne fortsat ved Lafayette Square, der blev ryddet i mandags, da præsident Trump ville besøge en nærliggende kirke, der var blevet udsat for hærværk. (Foto: © JONATHAN ERNST, Scanpix)
  • Der er tale om et massivt sikkerhedsopbud i området. (Foto: © Steffen Kretz)
1 / 6

Det er den voldelige udvikling, der har fået Donald Trump til at sætte hårdt mod hårdt og true med at sætte militæret ind i de byer og stater, hvor myndighederne ikke beder Nationalgarden om at sætte ind.

Op mod 6.000 personer er blevet anholdt den seneste uges tid, og politiet er flere gange gået hårdt til ellers fredelige demonstranter, ligesom der er brugt store mængder tåregas og gummikugler mod både demonstranter og pressefolk.