20-årige Olena: Jeg har virkelig været bange

Rygter om røverier og en nærmest fredløs tilstand i Kijev har fået studerende til at gemme sig på universitetscampus og holde vagt på skift. Nu tør de gå på gaden.

20-årige Olena Popova mener selv, at hun er ganske hårdfør. Men under urolighederne i Ukraine har hun været hunderæd. (Foto: © Privat, Olena Popova)

20-årige Olena Popova græd i går af glæde, da tv'et i fællestuen på hendes kollegium fortalte om Ukraines omvæltninger.

Torsdag fik de besked fra deres dekan om, at alle universitetets studerende skulle rejse ud af byen. Sikkerhedsstyrker var begyndt at skyde mod demonstranter og radikale oprørere havde meldt ud, at deres mål var at ødelægge så meget som muligt, indtil præsident Janukovitj gik af.

- Men metroen var lukket, og alle tog ud af Kijev var fuldstændig udsolgt, fortæller Olena Popova, der læser økonomi på Kijev National Taras Shevshenko University, over telefon. Skoler, børnehaver og universitetet lukkede også ned.

Rygter om et fredløst Kijev

Næsten 200 studerende valgte at blive på campus og danne et forsvar for at beskytte dem selv og universitetet, hvis bander skulle angribe dem. De har skiftedes til at holde vagt, og Olena Popova har på sin Facebook-profil bedt sine venner om at bede for Ukraine.

- Jeg har været meget bange. Al politi har været på Uafhængighedspladsen, så der har ikke været nogen til at kontrollere resten af byen. Et indkøbscenter i nærheden blev nærmest røvet og fik smadret vinduer, og der har været masser af rygter om overfald og røverier. Hver gang jeg har hørt et knald fra byggepladsen ved siden af vores kollegium, har det gibbet i mig.

- Vi har fået meget forskellig information, og vi har ikke vidst, hvad der var sandt. Nu kan vi se, at meget af det var panik og rygter, men det har virkelig været ubehageligt.

'Vis nåde mod soldater og politi'

Alt er forandret efter i går. Ukraine har fået en ny, midlertidig leder med præsidentbeføjelser. Uafhængighedspladsen er rolig. Og Olena Popova kan gå på gaden uden at være bange - men hun håber inderligt, at folk nu viser forståelse for de politibetjente og specialstyrker, der efter ordre fra Janukovitj kæmpede mod demonstranterne. 77 er blevet dræbt, tusindvis er sårede.

- Jeg er ulykkelig over, at vores statsinstitutioner behandlede sit eget folk som dyr og skød dem ned, siger hun.

I går meldte politi, hær og specialstyrker ud, at de ikke længere vil kæmpe mod folket. Og mange soldater har mod deres vilje deltaget i kampene. Fra sin hjemby i det sydøstlige Ukraine kender hun en familie, hvor faderen som politibetjent i månedsvis har været udsendt til Kijev under tvang. Ellers ventede fængslet.

- Vi har set unge og gamle kvinder indtrængende bede demonstranter om ikke at dræbe soldater og politi. Det er deres fædre, sønner og mænd, som har kæmpet en kamp, der ikke var deres.

Hvorfor skulle folk dø først?

Tilbage i november, da demonstrationer begyndte, troede Olena Popova, at det ville være noget passerende. Siden er protesterne vokset. Hun har heppet på dem og betragter gårsdagens begivenheder som et stort skridt i den rigtige retning.

- Men hvorfor har parlamentet ventet så længe med at handle uden om Janukovitj? Folk skulle dø, før de gjorde noget, siger hun.

'Klitjko er nuttet, men en dukke'

Nu er hun ængstelig for landets politiske fremtid. Det største problem er, at ukrainerne skal finde en ny leder, uden at oppositionen til Viktor Janukovitj har en oplagt kandidat, siger hun og giver sin analyse:

- Bokseren Klitjko ser jo meget nuttet ud, men han virker som nogens dukke. Timosjenko er en stor taler, strateg og nærmest en skuespillerinde, men det er småt med tilliden til hende. Hun virker meget hævntørstig - og de to øvrige kandidater lader også til at have det hele i munden.

Syv af de dræbte under urolighederne i Kijev er studerende mellem 16 og 22 år.

Olena Popova har ikke selv været på Uafhængighedspladsen under de senste protester - hun har fået strenge ordrer fra sin mor om at holde sig væk.