17.500 på gaden - bevægelse mod islamisering vokser i Tyskland

En protestbevægelse, som tiltrækker både den yderste højrefløj og almindelige tyskere, får stadig flere tilhængere.

Demonstranterne var for første gang rykket ind i Dresdens centrum, hvor forskellige kulturinstitutioner dog viste deres uvilje mod Pegida-bevægelsen - blandt andet ved at slukke facadebelysning. (Foto: © HANNIBAL HANSCHKE, Scanpix)

Det begyndte en mandag for ti uger siden med nogle få hundrede demonstranter, som råbte slagord mod islamisering i Dresden i det østlige Tyskland.

Forrige uge var mængden i Dresden vokset til 10.000, sidste mandag demonstrerede 15.000, og i går aftes var 17.500 mødt op.

Protestbevægelsen Pegida - Patriotiske Europæere mod islamiseringen af Vesten - har helt tydeligt ramt en nerve i det tyske samfund, og søsterorganisationer er sprunget ud i andre tyske byer.

Det tyske flag er et samlingspunkt for Pegida-demonstranterne. (Foto: © HANNIBAL HANSCHKE, Scanpix)

Kopierer DDR-oprør

Pegida protesterer mod islamisk ekstremisme og formodet misbrug af Tysklands asylsystem og arrangerer demonstrationer i Dresden hver mandag.

Dagen er ikke tilfældigt valgt. Bevægelsen kopierer bevidst de østtyske mandagsdemonstrationer, som var medvirkende til DDR’s fald - og man bruger nogle af de samme slagord som dengang.

DR Nyheders korrespondent i Tyskland Michael Reiter betegner Pegida som "et sammenrend af alle mulige grupperinger fra nynazister til nationalkonservative og EU-skeptikere fra partiet Alternative für Deutschland - men også rigtig mange helt almindelige tyskere, der er bekymrede over den påståede islamiseringen af deres land."

Fra mørk park til centrum

Michael Reiter var til stede under demonstrationen i aftes, og han hæfter sig ved, at Pegida nu er rykket ind i Dresdens centrum, foran den berømte Semper-opera.

- Pegida har hidtil demonstreret i en mørk park i udkanten af Dresden. Nu er de så rykket ind i centrum, mellem de historiske bygninger og Dresdens populære julemarkeder. Så på den måde kan man sige, at Pegida symbolsk er rykket ind i samfundets midte. Man kan simpelthen ikke overse bevægelsen længere, siger Michael Reiter.

Det tyske flag er et samlingspunkt for Pegida-demonstranterne. (Foto: © KAY NIETFELD, Scanpix)

"Nazister i nålestriber"

Det har ikke skortet på fordømmelser og advarsler fra de traditionelle partier i Tyskland. En førende socialdemokrat har endda kaldt Pegida for "nazister i nålestiber".

Men reaktionen fra politikerne efter demonstrationen i går har været "vag", siger Michael Reiter:

- Det virker som om, de etablerede partier omkring Angela Merkel er i vildrede om, hvordan skal håndtere bevægelsen. Flere fordømmer demonstranterne, der tordner mod etniske og religiøse mindretal, fordi det vækker mindelser til mørke kapitler af Tysklands historie - til 1930'erne op til Hitler-tiden. Andre siger, at man er nødt til at tage demonstranternes bekymringer alvorligt.

Trossamfund i offensiven

Det tyske flag er et samlingspunkt for Pegida-demonstranterne. (Foto: © Kay Nietfeld, Scanpix)

Ved gårsdagen demonstration satte Pegida trumf på ved at synge kristne julesange. Og det har fået Tysklands trossamfund til at træde i karakter.

- Den katolske og protestantiske kirke har været ude og sige, at Pegida nærmest kaprer juleevangeliet og bruger det til at bedrive hetz mod udlændinge. Man har slået på, at juleevangeliet i virkeligheden er en flygtningehistorie - altså Josef og Marias flugt til Egypten.

Det jødiske og det muslimske trossamfund har også været i offensiven - men på forskellig vis.

Jødernes Centralråd har  bakket kraftigt op om muslimer i Tyskland og sagt at man skal passe på Pegida. Det muslimske trossamfund har til gengæld sagt, at man skal vise forståelse for demonstranterne og den frygt, der driver den.

Du kan få indblik i Tyskland ved at følge DR's korrespondent Michael Reiter på Twitter.

https://twitter.com/reiterberlin/status/547092229534523393