16-årig iransk pige ligger i koma efter politivold, siger NGO. Myndighederne siger, hun faldt

En sag om påstået politivold sætter endnu engang fokus på iranske myndigheders behandling af kvinder.

En ny sag om de iranske myndigheders behandling af kvinder bringer mindelser om sagen om Masha Amini, der for et år siden døde i politiets varetægt. Siden har der været protester verden over, og ved årsdagen for hendes død var folk igen på gaden. (Foto: © KENA BETANCUR, Ritzau Scanpix)

I den iranske hovedstad, Tehera, ligger 16-årige Armita Garawand i koma efter en voldelig episode med det iranske "moralpoliti".

Det siger menneskerettighedsorganisationen Hengaw og flere iranske journalister, der befinder sig i udlandet.

Ifølge dem blev Garawand stoppet på en metrostation af politiet, da hun angiveligt ikke bar den religiøse hovedbeklædning hijab, der dækker kvindens hår. Efterfølgende blev hun "fysisk overfaldet af politiet"og pådrog sig alvorlige hovedskader, der gjorde, at hun måtte indlægges, skriver Hengaw.

De iranske myndigheder afviser, at der var en konfrontation med politiet. De siger, at hun "besvimede på grund af lavt blodtryk" og ramte siden af en togvogn i sit fald.

Hvis du synes, du har læst denne historie før, så tager du ikke helt fejl.

For der er flere ting, der minder om sagen om 22-årige Mahsa Amini, der sidste år døde i politiets varetægt, og som satte gang i verdensomspændende protester mod iranske myndigheders behandling af kvinder.

  • Sagen vækker mindelser om Masha Aminis død for et år siden. Her demonstrerer kvinder i Paris i anledning af et-årsdagen. (Foto: © Dimitar Dilkoff, Ritzau Scanpix)
  • Der var mindeprotester over hele verden, her i Washington. (Foto: © STRINGER, Ritzau Scanpix)
  • Og her demonstrerer de i Italien med den italienske udgave af kampråbet "Kvinde, liv, frihed", der var kendetegnet for mange protester efter Aminis død. (Foto: © Mauro Scrobogna, Associated Press)
1 / 3

Forældre til statsmedie: 'Det var et uheld'

Overvågningsvideoer viser, at en gruppe piger bærer en tilsyneladende bevidstløs Garawand ud af en togvogn, hvorefter, de sætter hende på en bænk, hvor hun sidder helt stille.

Videomaterialet, der er blevet udgivet af statsejede medier, viser ikke, hvad der skete før og umiddelbart efter, hun blev båret ud af toget, da der er klippet i materialet.

Og på grund af den dårlige kvalitet er det heller ikke tydeligt, om hun har en hovedbeklædning på på billederne.

Derudover har det statsejede nyhedsbureau Fars udgivet et interview med pigens forældre, hvor de på bånd siger, at hun ikke blev overfaldet af politiet.

- Vi har set al videomaterialet, og det er blevet bevist for os, at det var et uheld. Vi beder folk om at bede for vores barns helbred, siger faderen i interviewet.

Flere medier, deriblandt The Guardian og ABC News, skriver i den forbindelse, at der kan være tale om et tvangsinterview med forældrene, hvor myndighederne har tvunget dem til at se det, de gerne ville have - hvilket ikke ville være første gang.

Mindelser om Mahsa Amini

Sagen drager, som tidligere nævnt, paralleller til sagen som Mahsa Amini, der angiveligt blev anholdt for at bære hijab på en forkert måde.

Øjenvidner fortæller, at hun fik tæsk og hovedskader på vejen til politistationen, hvor hun kom i detention. Tre dage senere døde hun i politiets varetægt.

Myndighedernes forklaring var "en hjertefejl".

Nyheden om hendes død antændte protester over hele verden.

Et år senere er titusindvis blevet anholdt i Iran, og menneskerettighedsorganisationer anslår, at over 500 mennesker er blevet dræbt i protesterne.

Derudover er flere blevet henrettet på det seneste, efter at være blevet dømt for "at føre krig mod Gud". Noget, som flere deltagere i protestene er blevet dømt for.

Selvom protesterne er ebbet ud på grund af myndighedernes brutale indgriben, er der stadigvæk kvinder, der udøver civil ulydighed ved ikke at bære hijab i det offentlige rum i Iran.

Et billede af to iranske kvinder i Teheran, 5. august i år. Mindst én af dem har ikke hijab på, selvom de er i det offentlige rum. (Foto: © Vahid Salemi, Associated Press)