Sveriges statsminister, Ulf Kristersson, vil undersøge, hvordan landets forsvar kan hjælpe politiet i kampen mod de kriminelle bander.
Det sagde han i en tale til nationen her til aften.
Derfor har han indkaldt landets forsvarschef og rigspolitichefen til at mødes om sagen i morgen.
- Vi sætter de ressourcer ind, der er brug for. Alt er på bordet. I morgen har jeg indkaldt rigspolitichefen og forsvarschefen for at drøfte, hvordan Forsvaret kan hjælpe politiet i arbejdet mod de kriminelle bander, siger den svenske statsminister.
Sverige har den seneste tid været hårdt plaget af uroligheder.
11 personer i landet er blevet dræbt i skyderier alene i september. Så sent som i går blev to mænd dræbt af skud tæt ved hovedstaden, Stockholm, og tidligt i morges blev en kvinde dræbt i forbindelse med en eksplosion i byen Uppsala.
- Det her er en svær tid for Sverige, sagde Ulf Kristersson og fastslog:
- Vi skal jage banderne, og vi skal besejre banderne.
Skyderierne skete i Fruängen i det sydøstlige Stockholm og i Jordbro syd for hovedstaden. Eksplosionen skete i Fullerö lige nord for Uppsala:
Det svenske medie SVT har forsøgt at få en kommentar fra den svenske forsvarschef, Micael Bydén, på statsministerens udmelding, men det har han afvist.
I et tidligere interview siger han dog til mediet Dagens Nyheter, at Forsvaret er parat til at støtte politiet.
- Hvis vi kan støtte politiet, når den indre sikkerhed er rystet, vil vi gøre, hvad vi kan, siger han til DN ifølge SVT.
Opsigtsvækkende udmelding
Ifølge lektor og kriminolog ved Lunds Universitet David Sausdal er det opsigtsvækkende, at statsministeren nu vil diskutere muligheden for, at militæret kan få en rolle i bekæmpelsen af bandekonflikten.
- Det er utroligt opsigtsvækkende, og det er noget, man skal være meget varsom med. Forsvarsmagten og militæret vender normalt udad og handler om eksterne anliggender i forhold til krig og konflikt, mens politiet tager sig af de indre forhold.
- Man skal passe på med at bruge militærmagt mod sin egen befolkning. Jeg synes, det er værd at overveje, hvis ikke politiet kan magte opgaven, siger David Sausdal.
Her kan du høre et uddrag af Ulf Kristerssons tale:
Han kalder desuden Ulf Kristerssons tale for en dundertale, men også en tale, man har hørt før.
- Det er godt, at der bliver talt dunder, men det er alt for sent. Man skal huske på, at det ikke er et nyt problem. Der er en blodig konflikt nu, men det er en nærmest tiårig udvikling, vi kigger på her, siger han.
Han mener, at der i Sverige også er behov for at tage en debat blandt befolkningen om, at det kan være nødvendigt at give køb på nogle af de frihedsrettigheder, vi tager for givet i et velfærdssamfund.
- Vi er ude i en ekstrem situation, hvor man kan kigge på provisoriske love, som giver politiet nogle muligheder, man normalt ikke vil acceptere blandt andet i forhold til overvågning, siger han.
Politiet har holdt pressemøde
Tidligere i dag holdt politiet i Uppsala pressemøde om eksplosionen, der skete i Fullerö nord for Uppsala.
Her fortalte Catarina Bowall, befalingschef ved politiet i Uppsala, at svensk politi kalder det for sandsynligt, at eksplosionen hænger sammen med den bandekonflikt, der lige nu præger landet, men at kvinden, der blev dræbt, ikke har noget at gøre med konflikten.
To personer er blevet anholdt i sagen. De er mistænkt for drab og grov ødelæggelse af offentlig ejendom, oplyste politiet tidligere i dag.
I løbet af 2022 blev 63 personer skuddræbt i Sverige, hvilket er rekordmange, sammenlignet med 45 skuddræbte året før.
Til sammenligning var antallet i Danmark på otte personer i 2022.
Ulf Kristersson sagde i sin tale, at Sverige skal tage ved lære af andre landes indsatser.
- I sidste uge mødtes jeg med New Yorks borgmester for at se, hvad de gør. Kameraovervågning, ansigtsgenkending, våbendetektorer. Det skal Sverige også prøve, siger han.
Tidligere i dag satte David Sausdal ord på tilstanden i Sverige. Det kan du høre her: